być nudny, pomysłowa panierka , aromatyczna marynata czy sos sprawiają, że nawet najzwyklejsze mięso nabiera innego smaku , polecam na pyszny codzienny, pożywny obiad. W ten sam sposób można zrobić kotlety schabowe czy fileta z kurczaka. Składniki: 1 kg fileta z indyka 3 jajka 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu(...)smaku 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych do obtoczenia 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z indyka pokroić na plastry, rozbić na kotlety. Przygotować marynatę: Jajka roztrzepać w misce w solą i pieprzem, dodać posiekane drobno ząbki czosnku, dodać majonez, ketchup, musztardę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Rozbite mięso włożyć
Wanilia i Kardamonpapryka, zioła prowansalskie, granulowany czosnek (lub ulubiona mieszanka przypraw do schabu / mięs) kilka łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki Schab w sosie z włoszczyzną, przygotowanie: Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekanego pora, marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w kostkę. Smażyć(...)listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem. Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 20 minut, aż schab będzie bardzo miękki (czas duszenia zależy od grubości kotletów). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić do smaku. Dolać śmietankę lub mleko. Zagęścić sos wodą lub mlekiem rozmieszanym z mąką lub skrobią
Lekcje w kuchniKotlety schabowe panierowane w bułce tartej to klasyka, która zawsze będzie na czasie. Jednakże ja lubię trochę urozmaicenia... Ostatnio w mojej kuchni pojawiły się rewelacyjne panierki, które z pewnością pozostaną na dłużej! Mieszanki te są zdrowe, idealnie skomponowane i nadają się do panierowania dosłownie wszystkiego. Zresztą AlePanierka oferuje wiele ich wariantów smakowych. W tym przepisie użyłam panierki sezamowej(...)pierwszym razem tylko czekałam, co powie mój mąż na kotleta trochę innego niż tradycyjny. Z reguły nie na wszystkie moje zdrowsze urozmaicenia reaguje entuzjastycznie, więc czasami wolę przemilczeć, że robię deser z kaszy jaglanej, ciasto z fasoli, a tym bardziej kotleta panieruję w otrębach i siemieniu lnianym. Zjadł.. dwa..., czyli mam zielone światło i dowód, że panierki
Di gotujemojej diecie nie znajduje się zbyt często. Jednak jeżeli mogę pokazać innym, że jego przyrządzenie może być zdrowsze i lżejsze to z chęcią podchodzę do przygotowywania takich przepisów. Kotlet schabowy to chyba ulubieniec i częsty "gość" w większości polskich domach. Najczęściej przygotowany z mięsa wieprzowego, obtoczony w mące i smażony na głębokim tłuszczu. Mój jest całkowicie inny, ale bardzo smaczny(...)usmażony na niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego . Wychodzi na prawdę dobry, dlatego polecam tym, którzy myśleli, że muszą z niego zrezygnować przechodząc na dietę czy zdrowe odżywienie :) Składniki (3 kotlety): 3 szt. sznyclów z fileta z indyka 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 garści migdałów 1,5 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Migdały przełóż do blendera/malaksera
Zdrowie na języku :PKotlety schabowe w marynacie to świetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam! Składniki: 1 kg schabu bez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka(...)musztardy 5 łyżek oleju Sposób wykonania: 1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania. 2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso i starannie obtoczyć. Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć
Kuchnia domowa Aniśmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:) Składniki 4 kotlety schabowe, lekko rozbite 1 cebula , drobno posiekana 2-3 ząbki czosnku, posiekane 100 g rodzynek 100 g daktyli, pokrojonych na mniejsze kawałki 2-3 goździki szczypta cynamonu pieprz, sól papryka(...)śmietany kremówki 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki Mięso posypać pieprzem, solą , papryką ostrą i słodką, talerz zawinąć folią i wstawić na min 2h do lodówki. Po wyjęciu obtoczyć kotlety w mące i lekko zrumienić z każdej strony, na rozgrzanym oleju. Wyjąć na talerz. Na oleju po pieczeniu zrumienić cebulę i czosnek, ponownie włożyć kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon
gotuj ze mnąPork chops with sunflower Składniki. 4 kotlety schabowe olej do smażenia 2 łyżki masła 1 żółtko 2 łyżki słonecznika 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 6 ziemniaków małych 6 kawałów rozmarynu Wykonanie. Ziemniaki niezbyt duże podłużne, obrać przekroić na pół i ugotować. Złożyć po dwie połówki i włożyć rozmaryn. Pestki słonecznika wsypać do rozdrabniacza(...)dodać masło, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę i utrzeć na gęstą pastę. Słonecznik może być grubo rozdrobniony. Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Wraz z tłuszczem przełożyć do naczynia lub blaszkę .Posmarować pastą słonecznikową i zapiekać 10 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z ziemniaczkami i jeżeli
Kulinarny karnet ChristopheraPork chop with caramelized bananas. Składniki: 4 kotlety schabowe 2 gałązki świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 100g ryżu kolorowego 1 łyżka koryntek 1 łyżka pinioli uprażonych 1 banan 1 łyżeczka przyprawy Sumak 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie. Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy(...)cytryny ,posiekany czosnek, sól, pieprz i listki tymianku. Mięso rozbić dosyć cienko ,jeżeli schabowe są duże to przeciąć na połowę i włożyć do marynaty. Teraz gotujemy ryż. Dałem kolorowy ,bo zawiera część ryżu dzikiego. Samego dzikiego nie chcą u mnie jeść, ale w mieszance, tak. Koryntki, malutkie rodzynki, zalać wrzątkiem. Uprażyć piniole - nasiona pinii. Obrane banany pokroić w grubsze
Kulinarny karnet Christopheraprużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne, obiadowe danie. Schab w cebuli to danie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas kotleta schabowego . Chude, soczyste mięso w towarzystwie uduszonej cebuli myślę, że zadowoli każdego "mięsożercę" :)) Składniki: 6 p lastrów schabu 3 średnie cebule sól pieprz ziołowy słodka papryka olej Wykonanie(...)zbyt cienkie. Posypujemy każdy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz ziołowy i słodka papryka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy kotlety z obu stron. Obsmażone - przekładamy na talerz. Następnie kroimy w piórka cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju, który został na patelni po smażeniu kotletów. Kiedy cebula
Walijskie PichcenieSznycel po wiedeńsku to jedna z najpopularniejszych i najbardziej znanych potraw kuchni austriackiej. Ten klasyczny kotlet, podawany w towarzystwie doskonałej sałatki ziemniaczanej, spotkamy w każdej dobrej restauracji w Austrii. Choć przypominać może nieco polskie kotlety schabowe, przepis na “Wiener Schnitzel” jest niezmienny od lat i wymaga nieco więcej pracy. Czym jest sznycel po wiedeńsku? Sznycel po wiedeńsku (Wiener(...)narodowymi. Oznacza to, że potrawa nazwana w ten sposób musi być przygotowywana według ściśle określonej receptury, a do jej przyrządzenia używać można jedynie wybranych składników. Sznycel po wiedeńsku to kotlet z cienko rozbitego płatu mięsa cielęcego, który smażony jest na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Tradycyjnie podaje się go z ziemniakami w formie puree lub z charakterystyczną niemiecką sałatką ziemniaczaną
Kuchennyviral.plSkładniki (dla dwójki padniętych młodych ludzi): 1 torebka białego ryżu (my zużyliśmy pozostałości z poprzedniego obiadu dzięki czemu było szybciej) garść mrożonych warzyw typu mieszanka chińska 4 zamarynowane kotlety schabowe (przepis we wpisie z dnia 6 czerwca 2013 ) 1 łyżka masła czosnkowego 1/2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego Tao-Tao Przygotowanie: Warzywa przysmażamy przez chwilę na maśle czosnkowym. Masełko - też(...)ryż i skrapiamy sosem sojowym. ... ryzio ... na patelni ląduje ... i chlup go sosikiem sojowym Smażymy wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu). Też niezbyt długo, żeby nie wysuszać mięsa. ... mięsko się smaży Podajemy z sałatką jaką lubimy. Najbardziej pasowałaby z białej kapustki, ale z braku laku ogóreczki też bomba
Kuchnia po mojemupapryka, zioła prowansalskie, granulowany czosnek (lub ulubiona mieszanka przypraw do schabu / mięs) kilka łyżek posiekanego koperku Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem, przygotowanie: Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekanego pora. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek(...)małym ogniu około 1 godziny i 20 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę, a następnie wodę (ok. 1/4 lub 1/3 szklanki) rozmieszaną z mąką lub skrobią - mieszankę dodawać
Lekcje w kuchniśmietany, ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw. Wegańskie kotlety i „pałki z kurczaka” Ciekawym rozwiązaniem jest smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa . Do tej smacznej przekąski możemy wykorzystać grzyby kanie. Powstaną z nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane w gęstym cieście(...)tylko w okresie letnim. O tej porze roku możemy grillować na nim cukinii, bakłażany, paprykę, kolby kukurydzy, kalafior oraz ziemniaki . Jesienią oraz zimą niektóre warzywa możemy przemycić w kotlecie mielonym . Klasyczny kotlet z nadzieniem znany z kuchni greckiej wypełniony jest farszem z sera fety, pomidorów oraz papryki pepperoni. Pomidory możemy zastąpić szpinakiem lub jarmużem. Dania sezonowe gotowane metodą sous-vide
Przepiski.plkuchnia wcale nie musi być ciężka i tłusta. Menu skomponowane jest z dbałością o każdy szczegół jest krótkie, ale treściwe. Znajdziemy w nim kanon polskiej kuchni, ''smaki dzieciństwa'' czyli schabowy, kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu. Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs(...)tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie
Wylizany RondelTradycyjny schaboszczak zapiekany ze szpinakiem, a na wierzchu przepyszna, ciągnąca się mozzarella. Składniki 4 kotlety schabowe (po 200 g) 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 100 g serka naturalnego (typu almette) mąka 1 jako bułka tarta smalec do smażenia 150 g tartej mozzarelli sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)szklimy na maśle, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Nadmiar płynu odparowujemy, szpinak mieszamy z serkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem soli następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na smalcu, z obu stron
R'n'G Kitchen