Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka (może być również z indyka) 1 jajko 70ml mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 10dkg żółtego sera 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu olej do smażenia *** Filet z kurczaka kroimy w kawałki (ok 5x5cm) i delikatnie rozbijamy *** *** W miseczce mieszamy: jajko, mleko, mąkę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę(...)dokładnie pokryło mięso z każdej strony *** *** Mięso w cieście smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć kotlety z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką, u mnie surówka z młodej kapusty PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ
Blog z Apetytemmiąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem. Wspaniele komponują się też z twarogiem. Racuszki twarogowo kokosowe. Składniki : - 900 g twarogu tłustego - 6 dużych jaj - 4 czubate łyżki(...)cukier z wanilią/stewia lub ksyloitol - szczypta soli Dodatkowo: - do oprószenia cukier puder lub stewia/ksylitol - truskawki lub inne ulubione owoce, ewentualnie konfitura Twaróg rozgniatamy widelcem (nie miksujemy, ani nie mielimy). Dodajemy żółtka, cukier z wanilią lub stewię/ksylitol (można w ogóle nie słodzić) – mieszamy. Dodajemy esencję waniliową oraz wiórki kokosowe – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Ubiajmy na sztywno pianę
mojewypiekiinietylkoMałe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych. 500g filetów z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1 duża czerwona papryka 1 jajko L 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, przyprawa kebab(...)siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchnibyła bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema(...)spać. Dostaliśmy pokój na drugim piętrze z przecudownym widokiem na Kazimierz - na Kościół, Zamek i na Wzgórze Trzech Krzyży. Z rzeczy, które jedliśmy w restauracji możemy bez wątpienia polecić kotlet schabowy z kością z puree z ziemniaków i kapustą zasmażaną. Nie wiem jak schab, bo głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: 30 dag pieczarki,, 1 sztuka cebula, 1 sztuka jajko surowe, 10 sztuk jajka gotowane na twardo, 3/4 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka kucharek, 1/2 łyżeczki czosnek granulowany, 1 szklanka tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy, - do obsypania tarta bułka pieczarki zagotować z 3 minuty i wylać na sito w rozdrabniaczu zmiksować pieczarki z cebulą jajka ugotowane(...)razem z pieczarkami z cebulą do masy dodać jajko, pieprz, kucharek, czosnek, wsypać tartą bułkę i dobrze wszystko wyrobić tak, aby masa była dość zwarta i można było formować kotlety na gorącym mocno oleju smażyć kotlety obsypane tartą bułką smaczne kotlety jajeczne można podać same lub z sosem pieczarkowym i surówkami jakie lubisz.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBryzol to jedno z popularniejszych i lepszych dań czasów PRL-u. Cienki, duży i okrągły kotlet przyrządzony najczęściej z mięsa wołowego (polędwicy), wieprzowego lub koniny podany z duszoną cebulką i pieczarkami. Możesz do przepisu wykorzystać połączenie mięsa wieprzowego z wołowym. Ja jednak, do przygotowania bryzoli wybieram mięso wołowe, tradycyjnie z polędwicy wołowej. Jeśli bryzol serwuję kilkakrotnie w roku, wybieram mięso(...)cukru 6 łyżek oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE: Polędwicę wołową lub mięso wołowe np. z łopatki mielę w maszynce do mielenia mięsa na większych oczkach. Możesz je równie dobrze drobniutko posiekać, kupić gotowe, zmielone mięso lub poprosić sprzedawcę o zmielenie kawałka mięsa na miejscu. Mięso mielone wykładam do miski, dodaję całe jajko, przyprawiam dobrze solą i pieprzem, dokładnie mieszam
Zasmakuj KuchniCHILI CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Frittata z fasolką szparagową i groszkiem – Pyszne i zdrowe śniadanie – Idealna również(...)MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka – 4 sztuki – Fasolka szparagowa – mrożona 200g / w sezonie świeża / – Groszek mrożony – kubek / w sezonie świeży / – Cebula – Oliwa do smażenia – Rukola do podania – Pieprz czarny świeżo mielony – Sól do smaku PRZEPIS: 1. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze, krótko by była gotowa ale wciąż jędrna. Groszek zalej wrzątkiem na 2-3 minuty
globuskulinarnymniejsza cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (można pominąć) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy Panierka do kotletów: około 0,5 szklanki mąki pszennej TOTA 1 szklanka płatków kukurydzianych 0,5 szklanki bułki tartej 2 jajka pieprz i sól do smaku Pozostałe składniki: olej do smażenia ulubione bułki – u mnie(...)dodałam rzodkiewkę dla ciekawego smaku) 1 większy kiszony ogórek plasterki żółtego sera liście sałaty lodowej sos do hamburgerów (przepis na domowy sos znajdziecie tutaj ) wykałaczki Przygotowanie: Mięso mielimy w maszynce. Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy do zmielonego mięsa wraz z przyprawami: słodką czerwoną papryką, ostrą papryką, pieprzem i solą. Dodajemy też musztardę
Słodkie okruszkitych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie. Składniki: Na burgery: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona cebula(...)oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą. Dodałam 2 łyżeczki ketchupu i dwie łyżeczki musztardy. Porządnie wyrobiłam masę i uformowałam 4 kotlety (powinny być grubości ok 1 – 1,5 cm i 7-8 cm średnicy). Smażyłam na mocno rozgrzanej patelni do 4 minut z każdej strony. Nie zalecam dłuższego smażenia. Kotlety
Pieprzyć z Fantazjąsłodyczą młodej kapustki. Wyśmienicie smakuje z młodymi ziemniakami i na przykład z jajkiem sadzonym. Może to być samodzielne danie lub dodatek do kotleta schabowego. Młoda kapusta z koperkiem na ciepło to prawdziwa rewelka a jej przygotowanie nie zajmie wam niż 40 minut. Można też przygotować z młodej kapustki(...)łyżki oleju roślinnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml wody 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka cukru Kapustę poszatkuj ale niezbyt drobno, aby nie rozpadła się całkowicie podczas gotowania jak wyżej na zdjęciu. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę pokrojoną
kuron.com.plZnudziły Nam się trochę tradycyjne mielone :D Wystarczy dodać parę składników i już inny smak :) A Wasze najlepsze ,, mielone,, to ? Moje to z papryką i serem :) Mniam,mniam :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki) 200 g sera żółtego 1 mała papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta olej sól(...)chwilkę duszę . Odstawiam do ostygnięcia. Ser trę na tarce o średnich oczkach . Mięso, ser, cebulę i paprykę łączę, dodaje jajko i przyprawiam solą i pieprzem . Dokładnie mieszam . Następnie formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią . Ja zajadałam z ziemnikami i sosem pieczarkowym :) Smacznego
Domowa Kuchnia u MamyZnudziły Nam się trochę tradycyjne mielone :D Wystarczy dodać parę składników i już inny smak :) A Wasze najlepsze ,, mielone,, to ? Moje to z papryką i serem :) Mniam,mniam :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki) 200 g sera żółtego 1 mała papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta olej sól(...)chwilkę duszę . Odstawiam do ostygnięcia. Ser trę na tarce o średnich oczkach . Mięso, ser, cebulę i paprykę łączę, dodaje jajko i przyprawiam solą i pieprzem . Dokładnie mieszam . Następnie formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią . Ja zajadałam z ziemnikami i sosem pieczarkowym :) Smacznego
Domowa Kuchnia u MamyObiad ten plątał się za mną już długi czas. Aż koniec końców sąsiad uraczył mnie cukinią-gigant. A ile można jeść kotlety z cukinii? ;-) Wyszperałam więc przepis ponownie z czeluści sterty innych, równie smacznych propozycji. Dokładniej - pochodzi z gazetki 'Przyślij przepis' (jak się okazało - nadesłany przez Pannę Malwinę ), w której to coraz częściej znajduję coś dla siebie. Składniki(...)mała cukinia (u mnie wypadło na kawałek dużej ;-)) -ząbek czosnku -ok. 4 cm białej części pora -ok. 30 dag szpinaku -po 1/4 łyżeczki kurkumy, kardamonu, chilli, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki -1/2 szklanki bulionu warzywnego -2 pomidory -olej -sól Przygotowanie Ciecierzycę osączyć. Cukinię i pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Szpinak umyć, osuszyć
Zielona KuchniaLeczo to potrawa, którą bardzo często przygotowuję latem. Pomidory, cebula, papryka i, u nas w domu koniecznie, cukinia. Do tego czasem wędzony boczek, czasem kiełbasa lub
babka w formiewidelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki tartej, całość ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną cebulkę z czosnkiem i całe(...)rybno-ziemniaczano-bułkową szybko wyrabiamy dłonią do pełnego połączenia. Dłońmi (możecie posmarować dłonie olejem, będzie wygodnie!) nabieramy porcje masy (podzielcie sobie ją na 6 części) i formujemy z nich kotlety wielkości bułki. Obtaczamy je, dociskając w bułce tartej i smażymy, po około 3-4 minuty z obu stron, do zrumienienia. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekane drobno kapary i pozostałą
Karo in the Kitchenprzygotowałam sama. Kupiłam polędwicę wołową w całości i sama zmieliłam. No dobra, mąż zmielił :) W każdym bądź razie, najlepiej kupić mięso w całości i zmielić samemu. Kupne mielone,to już nie to samo. Muszę jeszcze pokombinować z bułkami. Jak będę miała już sprawdzony, dobry przepis, to na pewno Was poinformuję :) Podaję składniki na 4 hamburgery Składniki(...)sera żółtego pomidor ogórek kiszony kilka liści sałaty czerwona cebula keczup majonez Dodatkowo: 4 duże wykałaczki (niekoniecznie) Wykonanie: Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać dłonią. Uformować 4 kotlety wielkości bułki. Smażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 4-5 minut z każdej strony. Po przełożeniu mięsa na drugą stronę, położyć na nim plaster sera, żeby się lekko stopił
Agusiowe smakołykiJeśli znudził Wam się tradycyjny schab pieczony lub kotlety, to ta wersja schabu jest idealna aby posmakować nowego smaku. Dzięki połączeniu cebuli i pieczarek mięsko jest soczyste i miękkie. Składniki: schab (ilość według własnej potrzeby) pieczarki cebula jogurt naturalny czosnek majeranek sól pieprz Przygotowanie: Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1cm (ja miałam 1,2kg schabu(...)jogurtu naturalnego (400ml) przecisnąć 4 ząbki czosnku, dodać 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól i wszystko dokładnie wymieszać (ja dodałam jeszcze pół łyżeczki mielonego imbiru, jak ktoś nie lubi to może pominąć). Pokrojone plastry schabu smarujemy marynatą jogurtową, układamy w pudełko, szczelnie zamykamy i zostawiamy w lodówce na 10-12 godzin. Cebule i pieczarki kroimy w cienkie plasterki (do takiej
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDomowy fast food Składniki 500 g mielonej piersi kurczaka 2 małe czerwone cebule 3 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżeczki sosu worcester pół łyżeczki tabasco sól (1/4 łyżeczki) jajko 4 bułki liście sałaty 1 łyżka oliwy Sos : 1 mały kubeczek gęstego jogurtu 3 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie Zmielone mięso(...)wymieszałem w misce z posiekaną czerwoną cebulą, tartą bułką, sosem Worcester, tabasco, jajkiem i solą. Przełożyłem mięsną masę na deskę, podzieliłem na cztery części, uformowałem kotlety o grubości 2,5 cm. Rozgrzałem na patelni oliwę, smażyłem kotlety pod przykryciem, aż zbrązowiały. Przewróciłem na drugą stronę i smażyłem kolejne 5 minut. Sos : wymieszałem wszystkie składniki, aby dokładnie się połączyły. Bułki przekroiłem
R'n'G KitchenSkładniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 1 średni ogórek kiszony 2 łyżki kukurydzy konserwowej sól pieprz ziołowy bazylia oregano bułki z ziarnami sałata masłowa olej rzepakowy 1 cebula czerwona 2 średnie pomidory SOS KIELECKI HAMBURGEROWY MAJONEZ KIELECKI KETCHUP KIELECKI PIKANTNY Sposób przygotowania: Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać(...)mięsa. Ogórek pokroić w kostkę również dodać do mięsa. Następnie kukurydzę. Wsypać przyprawy i wyrobić masę mięsną. Z mięsa uformować kotlety, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Czerwoną cebulę pokroić w krążki i lekko podsmażyć na oleju. Pomidory również pokroić w krążki. Bułki przekroić, posmarować sosem hamburgerowym. Położyć sałatę, burgera, plaster cebuli i pomidora. Na koniec polać majonezem, ketchupem
Prosto i Smacznie z Anetąkwasów omega, które budują naszą kondycję - zarówno tę fizyczną jak i intelektualną. Wierzący czy też nie, każdy szanujący własne zdrowie obywatel ;) powinien choć raz w tygodniu zrezygnować z przysłowiowego kotleta na rzecz owoców morza. Niestety statystyki w tym temacie nadal pozostają bezlitosne dla naszego narodu. Dziś przedstawię prosty sposób w jaki można to zmienić. Przepis ten pochodzi oczywiście z dietetycznej(...)ryba, pomidor, cebula i dobra patelnia. Składniki (na 2 osoby): 2 filety dowolnej ryby morskiej (dorsz, sola, flądra, mintaj, morszczuk) 1 pomidor 1 średnia cebula sól, pieprz świeżo mielony kilka kropli oleju roślinnego Przygotowanie: Umytą i osuszoną rybę (najlepiej świeżą, ale może być również mrożona - tylko o małej zawartości glazury) solimy i pieprzymy. Pomidora i cebulę kroimy w plastry
Kuchnia po mojemuSkładniki: - 150g mięsa mielonego - 1 cebula - jajko - kilka łyżek oleju do smażenia - kilka łyżek bułki tartej - dwie bułki kajzerki lub inne jak ktoś woli - 400g mrożonych frytek - 2 plasterki żółtego sera -sól, pieprz, ketchup do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jeszcze jajko, bułke tartą, pieprz i wyrabiamy ręka(...)łyżką na jednolitą masę. Konsystencja powinna być na tyle gęsta by dało się swobodnie formować nierozwalające się kotlety a jednocześnie nie zbytnio sucha, jeśli więc potrzeba dodajemy więcej bułki tartej. Gdy mamy już taka odpowiednią konsystencję formujemy z mięsa kulki które następnie delikatnie rozgniatamy tak aby były płaskie i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Smażymy ja na oleju na mocno
Tanie przepisy studenckieSkładniki: 0,5 kg mielonego indyka 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko pęczek pietruszki estragon 1 cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz 30-40 dag fasolki maslowej olej, WYKONANIE Oczyszczone mieso ,myjemy i mielimy.Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju.Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko dodajemy(...)estragon, sól, pieprz, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koncu dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej . Całość wyrabiamy i formujemy kotlety Obtaczamy je z obu stron w płatkach kukurydzianych Na grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy
w mojej kuchniznacie gołąbki na dziko? Ich zaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny - mała główka kapusty (ok. 700g) - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - 2 jajka - 5 łyżek kaszy manny - 250 g wędzonego boczku - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - sól(...)przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę
mojewypiekiinietylko