kotlety mielone - 4970 przepisów (strona:248/332)

KLASYCZNA PIECZEŃ RZYMSKA 110

Wczoraj nie miałam pomysłu na obiad. Znudziły nam się kotlety i mięso w sosie. Zastanawiałam się czym mogłabym zaskoczyć męża. Przygotowałam więc pieczeń rzymską z dodatkiem płatków suszonych pomidorów i płatków papryki. Bałam się, że przez to pieczeń wyjdzie twarda ale się myliłam. Mięso było wilgotne, delikatne i pyszne. Danie to jest proste ponieważ wkładamy wszystkie składniki do miski, ugniatamy(...)pieczemy. Jeżeli więcej jesteś osobą początkującą lub zaczynającą swoją karierę w kuchni to jest to danie wręcz idealne. Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (u nas wieprzowo-wołowe) 3 jajka 3 łyżki kaszy manny sól pieprz 1 łyżka płatków suszonych pomidorów 1 łyżka płatków papryki masło i forma do posmarowania formy Do mięsa mielonego dodajemy dodajemy jajka, kaszę

Kuchnia w oparach
Babka ziemniaczana 175

niej na patelni mały placuszek i próbuję. Jest to mój najlepszy i najbardziej pewny sposób na sprawdzenie efektu przyprawiania masy na babkę, i również mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy np. pieczarkowy.  Wiele osób(...)ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 łyżki kaszy manny 2 jajka 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1 niepełna łyżeczka kminku 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu lub 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej i najszybciej za pomocą robota kuchennego). Utarte ziemniaki przełożyć

Codziennik Kuchenny
kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 169

marchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy 3 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet 10 % 1/2 łyżeczki filety płotek opłukać, wędzony boczek pokroić na kawałki, cebulę pokroić na cząstki, odkroić z bułki paryskiej kromkę(...)kromkę paryskiej do masy dodać pozostałe składniki w tym bułkę odciśniętą z mleka, natkę pietruszki zmiksowaną w rozdrabniaczu, dobrze wymieszać i na gorącym oleju smażyć z 2 cm grubości kotlety odkładać do misy żaroodpornej i w piekarniku na termoobiegu 180 C dopiec z 12 minut bez przykrycia na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w piórka cebulę posypaną cukrem, dodać startą

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone z kaszą kuskus i marchewką 130

suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 jajko 4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku 1 nieduża marchewka bułka tatra sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta chilli 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką. 2. Cebulę posiekać, zeszklić(...)obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. 5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy. 5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki

Kuchnia domowa Ani
Kotlet de volaille zwany "dewolajem":) 201

natomiast do środka wkładam ser żółty.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda) 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz mielona słodka papryka Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży w środku) Ser pokroić w paski: dwa plasterki na jedną pierś(...)został ułożony  Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron  Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem   Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM Z SERKIEM MASCARPONE 93

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone to doskonała propozycja na obiad inny niż tradycyjne kotlety z kurczaka. Sos jest aromatyczny, kremowy, pełen pieczarek. Mięso jest pyszne, kruche, dobrze doprawione. Danie to można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszami, ale także myślę, że bardzo dobrze będzie smakowało z kluskami śląskimi. Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)mascarpone * pół szklanki wody * 3 łyżki masła * sól, pieprz * przyprawa do kurczaka do przyprawienia mięsa (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Filety z kurczaka pokroić na mniejsze plasterki. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, obsmażyć mięso z obu stron

Zrób to smacznie
Kotlety siekane ze szpinakiem 184

Kotlety siekane to nic innego jak drobno pokrojone mięso z kurczaka plus różne dodatki. Kombinacje dowolne,każdy daje to co lubi. Moje kotleciki czy też placuszki,bo można nazywać je różnie są z dodatkiem świeżego szpinaku,czerwonej papryki i sera. Możemy podać je na obiad czy też kolację. ok. 260 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki   garść(...)liści szpinaku 50 g startego żółtego sera 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz  olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę.Paprykę oraz cebulę również pokroić w kostkę. Liście szpinaku posiekać.  Wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki,wbić jajka,dodać mączkę,dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni

Kolorowa kuchnia Elki
Schabowe i smażone ziemniaczki 119

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI: 5 ziemniaków RED LADY 1 łyżka oliwy mielone chilli świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie lubczyk suszony Umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki wymieszać z oliwa i przyprawami. Przełożyć do misy multicookera i ustawić opcję FRY i czas 15 minut. Zamknąć pokrywę po 5 minutach przemieszać i ponownie zamknąć. czynność powtórzyć po kolejnych(...)SCHABOWE: 600 g schabu bez kości- podzielić na plastry KLIK 2 jaja wiejskie suszone chilli świeżo zmielony pieprz szczypta soli himalajskiej 1 szklanka mąki orkiszowej Jajka z przyprawami rozbełtać. Kotlety ubić. Namoczyć w jajku i obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na maśle. BURACZKI: 2 buraki 2 szalotki Buraki ugotować, obrać i utrzeć na tarce. Dodać posiekaną szalotkę

ClauditteMissCooking
Mielone z kalafiorem 155

Mielone z kalafiorem SKŁADNIKI: mięso mielone -800 g bułka czerstwa -1,5 szt sól i pieprz jajko -2 szt cebula -1 szt tłuszcz bułka tarta mleko kalafior -0,5 szt kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku,aby nam nie ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć(...)mleku,odcisnąć. Bułkę i cebulę zemleć w maszynce,dodać do mięsa. Wbić do masy mięsnej jajka,dodać przyprawy,dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety,lekko spłaszczyć,nakładać na środek kotleta po różyczce kalafiora,dokładnie skleić. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Następnie dosmażyć na wolnym ogniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Zupa koperkowa z pulpecikami 156

pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut. Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, częścią posiekanego koperku i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie jakaś przyprawa do mięsa). Nie dodajemy bułki tartej, masa powinna być trochę luźniejsza niż na kotlety. Formujemy małe pulpeciki, takie żeby zmieściły się na łyżce. Doprowadzamy

Gotuj z Misiem
PULPETY Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM 139

Lekkie i zdrowe pulpety z indyka a do tego pyszny sos koperkowy - to to co lubię zwłaszcza na obiad:)  Polecam.  Zapraszam do polubienia mojej

Gotowanie Patki
Surówka z młodej kapusty, marchewki i kukurydzy 289

miski z poszatkowaną kapustą dodać startą na marchewkę oraz rzodkiewki, 4 łyżki odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej, posiekany koperek, oliwę (lub olej rzepakowy), sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 20 minut, by smaki się przegryzły (a najlepiej na jeszcze dłużej). Po tym czasie posmakować surówkę(...)upodobań smakowych. Smacznego! Surówka z młodej kapusty i marchewki, z dodatkiem kukurydzy idealnie pasuje jako lekka surówka na grilla. Warto również serwować ją jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do kotletów schabowych, czy smażonych ryb. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Surówka z młodej kapusty, marchewki i kukurydzy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pasztet z czarnej soczewicy i jarzyn 111

Niektórym moim bliskim nie mieści się w głowie, że można żyć bez mięsa ponad tydzień. Nie wyobrażają sobie kanapek bez wędliny czy dania głównego bez kotleta czy kawałka mięsa. Przyznaję wtedy, że brak mięsa w diecie powoduje, że przygotowywane potrawy są ciekawsze, rozwijają nasze umiejętności kulinarne i dają większe pole do popisu. Przykładem tego jest pasztet, który upiekłam niedawno(...)małe ugotowane do miękkości marchewki duża pietruszka ugotowana do miękkości kawałek selera ugotowany do miękkości cebula duży ząbek czosnku 50 ml oleju + 2 łyżki łyżeczka cząbru pół łyżeczki mielonej kozieradki szczypta gałki muszkatołowej jajko 4 łyżki mąki owsianej sól pieprz duża pieczarka Soczewicę opłukać i gotować w 700 ml wody do miękkości. Po ugotowaniu przykryć pokrywką i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe curry z kurczaka. Mój ulubiony przepis na piersi z kurczaka. 195

zrobić z piersi z kurczaka? Kotlety, grillować, roladki – wszystko wydaje się nudne, to już było, na to nie mam ochoty. Jak dla mnie curry to oryginalny i pyszny przepis na piersi z kurczaka. Dużo warzyw, przypraw. Dodatki też możemy dobrać różne: ryż, chlebek naan, papadoms. I w sumie ze zwykłego kurczaka robimy prawdziwą ucztę. Składniki: 1kg piersi z kurczaka(...)papryki (2 czerwone, 2 zielone) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów łyżka oleju rzepakowego imbir (2cm) kurkuma, cynamon, kminek mielony, gałka muszkatołowa, chilli, papryka słodka, sól, pieprz (ewentualnie można jeszcze dodać anyż i liść laurowy) Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w piórka cebule i smaż na wolnym ogniu. Dodaj czosnek a następnie

wysmienity
Kurczak w boczku nadziewany suszonymi pomidorami 200

Kurczak zawijany w boczek to doskonała alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. W połączeniu z farszem z oliwek, suszonych pomidorów i pestek dyni mięso nabiera niesamowitego smaku. Kurczak w boczku doskonale smakuje z domowymi frytkami z piekarnika . Zarówno frytki, jak i kurczaka, możemy przygotować w piekarniku w tym samym czasie. 1 podwójna pierś kurczaka ok 250 g boczku (surowego(...)bądź parzonego) 75 g suszonych pomidorów w oleju (bez zalewy) 20 oliwek garść pestek dyni Do blendera wrzucamy suszone pomidory, oliwki i pestki dyni i krótko mielimy. Nie powinna nam z tego powstać jednolita masa. Farsz jest najlepszy, gdy czuć poszczególne składniki. Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon. Dociskamy do deski ręką i delikatnie robimy od boku nacięcie

Dieta bez mleka
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 158

całości. Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie.  Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna. Niezwykle aromatyczna, odpowiednio doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi(...)szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć ze sobą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Burger z suszoną szynką i serem owczym 148

dużo, ale jeśli przez przypadek macie nieco za wiele kasy to my polecamy. A tymczasem zapraszamy na burgera. bułki z kurkumą do hamburgerów (z  TEGO  przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) suszona szynka ser owczy Ossau-Iraty (plasterek na osobę) pomidor malinowy sałata lodowa pieprz kajeński majonez (z  TEGO  przepisu) sól Mięso w misce(...)każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby

Marder&Marder Manufacture
Pizza na ziemniaczanym spodzie 199

soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne nadzienie: 500 g karkówki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta majeranku(...)łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki tartego parmezanu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od mięsnego nadzienia: karkówkę kroimy na kotlety, nacieramy solą, paprykami, majerankiem i granulowanym czosnkiem. polewamy olejem i odstawiamy na bok na 2 godziny. Po tym czasie karkówkę smażymy na patelni grillowej. Mniej więcej w połowie smażenia zlewamy tłuszcz

My Culinary Art
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 124

wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha. Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata(...)wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania