Składniki: kapusta młoda 1 główka nie duża, tarta bułka 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Z kapusty usunąć brzydkie liście wierzchnie, kapustę kroić razem z głąbem (będzie trzymał kapustę) na plastry nie za grube(...)paprykę słodką, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kucharka. Porcje kapusty maczać z każdej strony w jajku, obtaczać w tartej bułce. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, kapusta smakuje na ciepło i na zimno - młoda kapusta i nie duża główka idealnie nadaje się na panierowaną jak kotlety schabowe i smażoną na patelni
W Mojej Kuchni Lubięsię skusi na takie leniwe gołąbki? Składniki: Na leniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Na pomidorowy sos: 2 opakowania krojonych(...)dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy nasz ugotowany ryż i drobno posiekaną kapustę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy jajka, doprawiamy całość przyprawami i zaczynamy dłonią wyrabiać masę. Jeśli masa wyda się za luźna, to należy ją zagęścić bułką tartą. Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy
Słodkie okruszkiząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy), 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków, cukier, kilka kropel soku z cytryny, 1 żółtko, pełna łyżka miękkiego masła, 1 łyżeczka mąki pszennej, Bułkę namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebulę obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól(...)kotleciki, obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru. Do podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Dodać
królestwo garówświetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Boloński garnek PRZEPIS TUTAJ Proste, szybkie, tanie i mega smaczne danie jednogarnkowe. Wykonanie tej potrawy zajmuje około 25 minut więc jest to świetny przepis jeśli akurat nie mamy zbyt dużo czasu na przyrządzenie obiadu a chcemy zjeść pożywny i smaczny posiłek. Oszukane zrazy PRZEPIS TUTAJ Zrazy z mięsa mielonego w pysznym sosie, które szybko
Blog z Apetytemcytryny, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 400 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 ml wody, sól do smaku, 1 łyżka masła, 1 łyżka 100% oleju rzepakowego, ½ łyżeczki przyprawy grama salama, pęczek świeżego szczypiorku, ponadto: ok. 300 g kaszy gryczanej, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: roladki Oczyszczony, osuszony schab kroimy na cienkie plastry (kotlety), ok. 10 szt. Każdy
Moniki Smakołykimielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu. Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia. Potem wyjmujemy i sprawdzamy czy można ulepić kotlety, jeżeli nie to dosypujemy trochę bułki
chleba naszegoSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 por 1 łyżka świeżego drobno posiekanego rozmarynu 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka płatków papryki suszonej 1 łyżeczka chilli Dodatkowo 100 g kaszy manny 1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Składniki na kotlety dokładnie ze sobą wymieszać
Gotowanie Patkiprzygotowania dawno zapomnianych kotletów z pieczarek. Takie pieczarki można oczywiście przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam :) Składniki - 4 duże pieczarki - 1/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - sól, czosnek mielony, pieprz, - olej Pieczarki oczyściłam, odcięłam nóżki
Kuchnia z widokiem na ogróddziałać. ZIEMNIACZANE KOTLETY Z KASZĄ JAGLANĄ I CUKINIĄ Składniki: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (o jej właściwościach zdrowotnych pisałam tutaj ) 1 cukinia 2 duże pęczki młodego szczypiorku 1 duży pęczek ulubionych świeżych ziół - ja dałam świeże oregano, lubczyk, kolendrę, majeranek 1 łyżka kozieradki sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy olej rzepakowy tłoczony
Naturalna KuchniaKotleciki mielone z wkładką..tym razem wkładką jest chrzan Kielecki ... 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta chrzan Kielecki Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić(...)części, każdą rozpłaszczyć, na środek położyć troszkę chrzanu, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieczosnek pieprz chili mielone Przygotowanie: Umytego fileta z indyka pokroiłam w dość grube plastry i stłukłam na przydomowym tarasie, co by posiadówki nie opuszczać i dzieci śpiących w domu nie pobudzić. Następnie zabrałam się za przygotowanie marynaty do mięsa. Kostkę rosołową roztarłam z oliwą i dodałam przyprawy. Tak rozrobioną zalewą posmarowałam każdego kotleta, a następnie całość delikatnie
Kuchnia po mojemusurówkami. Mogą również być kotletem w kanapce typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy
vegetaniewystarczająco wyczuwalny, kasza jaglana go nie pochłania, choć nieco łagodzi. Jeśli dbacie o linię, ta potrawa na pewno urozmaici wasze codzienne menu! [embed]https://youtu.be/mw-MMRaGU7M[/embed] Składniki na fit kotlety rybne z kaszą jaglaną (około 12 sztuk): 400 g filetów z ryba (dałam z dorsza) 100 g kaszy jaglanej 3 średnie marchewki jajko pół szklanki płatków owsianych pęczek natki pietruszki(...)pieprz ziołowy Przygotowanie Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Marchewki gotujemy w wodzie do miękkości. Surowe filety rybne, obrane marchewki i kaszę jaglaną mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem. Dodajemy jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i zmielone płatki owsiane. Całość wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Formujemy kotleciki. Smażymy je z obu stron
e-PrzepisyKulinarneDiane’. Ten sos był przygotowywany na tej samej patelni co jeleni stek – wykorzystywał resztki tłuszczu i przysmażonego mięsa z patelni (sam smak!), słodką śmietanę, bardzo dużą ilość grubo mielonego pieprzu i czarne trufle. Niezły akompaniament do słodkiego mięsa! Pierwsze kulinarne zapisy pochodzą od Auguste’a Escoffier’a z 1907 roku – to on nazwał sos „Sosem Diany” i dodał(...)skrawków tłuszczu. Jeśli nieforemne – ściągamy je bawełnianą nicią, formując z mięsa zgrabne, równe medaliony. Osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy mięso odrobiną oleju ryżowego lub rzepakowego, lekko solimy i pieprzymy świeżym, grubo mielonym pieprzem (u mnie pieprz jest utłuczony w moździerzu) – dużo, dużo pieprzu, aż zrobi się niego cienka skórka. Co do solenia steków szkół jest kilka – jedni kategorycznie mówią
Karo in the KitchenNajsmaczniejszy, aromatyczny sos grzybowy jaki jadłam. Przygotowanie tego sosu to czysta przyjemność.Idealny jako dodatek do makaronów, kotletów, placków, klusek czego tylko dusza zapragnie. Można nawet prosto z patelni wyjadać z kromką świeżego chrupiącego chleba. W tym roku grzybów nie suszyłam, tylko zamroziłam parę kilo. I tak oto narodził się pomysł, aby zrobić sos grzybowy. Grzyby chwilę rozmrażałam, jeszcze(...)MROŻONYCH GRZYBÓW Składniki: ok. 600 g mrożonych grzybów leśnych 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 300 ml śmietanki 30 % pół pęczka natki pietruszki (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Zamrożone grzyby chwilę rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Obieramy cebule i czosnek. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na dużej i głębokiej patelni na niewielkiej ilości masła
Naturalna Kuchnia