kotlety mielone - 4970 przepisów (strona:180/332)

Bezglutenowe kotlety rybne w sosie pomidorowym 184

tych co mają kłopoty z tolerancją glutenu.  Jeśli ugotujemy do tego kaszę, to może być daniem obiadowym. Składniki na kotlety: 40-50 dag płatów rybnych 1 duże jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej czy bułki bezglutenowej lub lnu mielonego 2-3 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, sok z cytryny cebula i 4 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia, mąka gryczana(...)gotujemy i ciągle mieszamy, doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę śmietany 18 % Ten sos jest bardzo szybki do zrobienia, a o to nam chodzi :) Trochę czasu zajmie nam przygotowanie kotletów, dlatego sos jaki proponuję jest minimalistyczny, ale zawsze można zrobić swój ulubiony - pomidorowy

Proste Potrawy
Kotlety pożarskie 249

rosyjskiego. Sekret smaku kotleta pożarskiego tkwi w rodzaju mięsa i… maśle. Kotlety przyrządza się się z mięsa drobiowego." Kotlety są miękkie, soczyste i delikatne. Doskonale sprawdzą się na obiad dla dziecka, ale i nie tylko. 400-500g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1/2-1 łyżka masła(...)żółtkiem utartym z masłem. Dodać podsmażoną cebulę, koperek, ubite na sztywno białko i doprawić do smaku. (W razie potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.) Z masy formować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu

Di gotuje
Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami 138

łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka wędzonej, ostrej lub słodkiej, mielonej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku ( można pominąć jak ktoś nie lubi) 2 łyżki brązowego cukru sól do smaku smalec wieprzowy do smażenia mąka pszenna do obtoczenia kotletów mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Schab oczyść z wszelakich zbędności, typu żyłki, błonki itp. Posól

Ogrodnik w podróży
Kotlety z cukinii z twardym serem 167

twardego sera dojrzewającego grana padano. A ponieważ mieszkanie pachnie mi świeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna od apetytu i liczby porcji) grana padano (można użyć polskiego bursztynu) bułka tarta jajko sól pieprz ziołowy mielona kozieradka olej do smażenia Cukinię ze skórą pokroić na plastry grubości 3-4 mm. Plastry rozbić tłuczkiem(...)spożywczą, by nie chlapało wokół. Każdy posypać solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Na środek plastra kłaść starty grana padano, zostawiając wolny brzeg wokół. Przykrywać innym plastrem cukinii. Tak przygotowany kotlet obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać gorące np. z pomidorami z czerwoną cebulą posypanymi solą morską. Dodatek sera-niespodzianki w środku

Weekendy w domu i ogrodzie
Mini kotlety rybne w zalewie 182

dzisiejszym dniu prezentuję mini kotlety rybne w zalewie octowej z cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby. Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem. Składniki: 600 gram ryby 200 gram świeżego boczku 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Ok. 100 ml mleka 2 jajka Sól, pieprz Zalewa: 1200 ml wody 300 ml octu 1 łyżeczka(...)soli 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru 1 duża cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy

Smaki Ewy
Zdrowe pulpety szwedzkie z Ikei 126

Danie przypomina pulpety szwedzkie, jakie większość Polaków zna z Ikei. Tyle tyko, że są znacznie zdrowsze, bo zostały zrobione z indyka mielonego i kaszy. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4   Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym Szwecja ma kilka głównych towarów eksportowych: sklepy Ikea, pulpety szwedzkie i piosenki zespołu ABBA. Można by jeszcze(...)przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety są robione z wołowiny i wieprzowiny. My utoczyliśmy je z mielonego indyka i ugotowanego, zmiksowanego pęczaku i kaszy gryczanej. Łączenie mięsa z kaszą to jeden z naszych ulubionych sposobów robienia kotletów, pulpetów i burgerów – na blogi znajdziesz mnóstwo przepisów. Wśród składników sosu do pulpetów są pieczarki, których

Niedzielny kucharz
Koperkowe klopsy z kluskami śląskimi 116

sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem(...)około 1 l), zagotowujemy. Do sosu dodajemy kotlety, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kluski: Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najmniejsze oczka). Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną na gładko ( proporcja 3:1 ). Z masy formujemy kulki, lekko

R'n'G Kitchen
Bounty w słoiczkach przepisu Veganbanda (wegański) 109

Jeszcze więcej przepisów na wegańskie słodkości znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słono? Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . Zobacz również >> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE << >> OBIADY(...)WEGAŃSKIE << >> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa dyniowa (wegańska) Kotlety z buraka (wegańskie) Fritatta ze szpinakiem (keto) Kulebiak z kapustą i grzybami Uszka z grzybami (wegańskie) Kalafior pieczony w panierce Sałatka z buraków Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Kapusta

WegePrzepis
Kotlety mielone z grzybami 166

Bardzo lubię tradycyjne mielone i przynajmniej 2 razy w miesiącu goszczą one na naszym stole. Robię zarówno wieprzowe, jak i  mieszane wieprzowo-wołowe. Zdarzają się też typowe rumsztyki z samej wołowiny, bo takie najbardziej lubi mój Tato. Dzisiaj jednak postanowiłam poeksperymentować i dodałam do zmielonej łopatki  suszonych podgrzybków.Wyszło pysznie. Mam więc jak by to powiedział(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku  sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej kujawski do smażenia 1 cebula do pokrojenia na patelnię 1 łyżka masła kilka gałązek świezego tymianku Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości ( u mnie w domu nie uzywamy gotowego mielonego), umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną

Gosia gotuje
Kotlety jaglane z mięsem 135

Połączenie kaszy jaglanej z mięsem wieprzowym idealnie się komponuje. Moje kotlety wyszły smaczne i aromatyczne. Na obiad w sam raz. Składniki: 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 25 dag mielonego mięsa wieprzowego papryka mielona słodka do smaku 1 biała cebula 1 łyżka smalcu 1 jako sól i pieprz do smaku bułka tarta(...)panierki olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę, rozgnieść widelcem, wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekaną i zrumienioną na smalcu cebulą, natką pietruszki i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrobić masę, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem do obiadu

Tradycyjna Kuchnia
Grillowany mielony z pieczarkami i zapieczonym ziemniakiem 201

Dziś na obiad  przygotowałam grillowanego kotleta z pieczarkami i cebulką a do tego pieczony ziemniak i zdrowa sałatka z pomidorem. Mam nadzieję, że ten dietetyczny obiad urozmaici również Twoją dietę. Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego 2 małe pieczarki łyżeczka posiekanej i przesmażonej cebuli 1/2 ząbka czosnku przyprawa do mięsa mielonego ostra papryka 1 ziemniak(...)ziemniaków mix sałat pomidorki cherry ocet balsamiczny biały pieprz kiełki jarmużu Przygotowanie: Pieczarki i czosnek drobno posiekaj - wrzuć do miski, dodaj mięso i cebulę. Całość dopraw i uformuj kotleta. Ziemniaka obierz, pokrój na mniejsze części i gotuj 5 min od momentu zagotowania wody. Odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp przyprawą i zapiekaj ok. 15 min w piekarniku - opcja grill

Alutka-Gotuje
Kotlet Devolay (de volaille, kotlet po kijowsku) 229

Tradycyjny, chrupiący z zewnątrz, z rozpływającym się masełkiem w środku kotlet Devolay (de volaille lub "kotlet po kijowsku"). Pycha <3 Najlepiej smakuje z frytkami i surówką z marchewki. Zapraszam do przygotowań!   Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka sól, świeżo mielony pieprz  100 g zimnego masła 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę mąka do panierowania(...)bułka tarta do panierowania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety rozbijamy cienko przy pomocy tłuczka, najlepiej przez kawałek folii żeby nie podziurawić mięsa. Kotlety nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. 2. Masło kroimy na 4 równe paski, formujemy cienkie długie wałeczki, każdy wałeczek nacieramy odrobiną rozgniecionego czosnku. Kładziemy na kotlecie

My Culinary Art
KOTLECIKI BAŁKAŃSKIE 134

grillowej. W sezonie wiosenno-letnim można ułożyć szaszłyki na aluminiowych tackach i grillować na węglowym lub gazowym grillu. SKŁADNIKI  / 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego 2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 mała, czerstwa kajzerka namoczona w mleku lub wodzie 1 jajko 1 cebula 1 mały pęczek natki pietruszki(...)czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce. Natkę pietruszki siekamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, pokrojoną cebulę, czosnek, skórkę otartą z cytryny i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką i roztartym koprem włoskim. Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 10-12 porcji i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe

cool and minty
Marynowane kotlety schabowe 301

nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam!     Składniki na 3-4 kotlety: ok 40 dkg schabu- 3-4 plastry 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia   Marynata: 1 jajko 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego(...)musztardy 2 łyżki oleju   *** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę. Mięso może się tak marynować nawet przez dwie lub trzy doby *** *** Następnie

Blog z Apetytem