kotlety mielone - 4970 przepisów (strona:183/332)

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 98

stoi na przeszkodzie by taki przygotować... Składniki na 12 sztuk: - 550g mielonego mięsa (u mnie szynka i łopatka wieprzowa) - 200g ugotowanego ryżu (u mnie basmati) -  ok. 490g zszatkowanej białej kapusty - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - sól (daję himalajską) - świeżo mielony pieprz - 3 łyżki oleju (u mnie kokosowy bezzapachowy) - 400ml soku pomidorowego - 1 łyżeczka oregano Ryż(...)mięsa dodajemy przestudzony ryż (200g), podsmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą z wody kapustę, jajko, doprawiamy solą (ok. 1/2 łyżeczki) oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Z wyrobionej masy odrywamy kawałki i formujemy podłużne kotlety. Odkładamy na talerz. U mnie wyszło 12 sztuk. Na rozgrzanym oleju obsmażamy uformowane kotlety, po kilka minut z każdej strony. Następnie

Smaczne Zdrowe
Gołąbki z niskim indeksem glikemicznym – farsz z indyka i cukinii 88

sporą szczyptą soli i odstawić na 15 minut do odcieknięcia. Mielone mięso z piersi indyka przełożyć do miski, dodać do niego podsmażoną cebulę, dobrze odciśniętą cukinię, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mięso można doprawić też ulubionymi przyprawami np. bazylią lub oregano). Z farszu uformować 8 kotletów i zawinąć je w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki. Gołąbki

Dietolog
Pieczone gołąbki bez zawijania 157

drobno kroimy i przekładamy do sporej miski. Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz przyprawy. Wyrabiamy masę na gołąbki, formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podsmażone gołąbki układamy na blaszce, podlewamy bulionem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczone gołąbki bez zawijania 37357

Zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 20 minut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. 2. Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą, zagniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy kotlety wielkości niedużych gołąbków. 3. Gołąbki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

Szefowa kuchni
BURGER DROBIOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI 152

cheddar   Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy w maszynce razem z cebulą. Dodajemy jajko, bułkę, sól i pieprz do smaku. Formujemy duże kotlety i smażymy z jednej i drugiej strony po kilkanaście sekund. Wrzucamy na gotującą się wodę z bulionem. Gotujemy 7 minut i zmniejszamy

KuchcikoweLove
Burgery wieprzowe pav bhaji 154

wieprzowej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy Pav Bhaji Masala     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średnich oczkach. Dodajemy jajko, przyprawę i dokładnie wyrabiamy z odrobiną gorącej wody. Formujemy na kotlety 2 cm, po czym grillujemy z obu stron. Podajemy w bułce z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone 140

Składniki: 850g mięsa mielonego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki majeranku, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotletów, ok.3/4 szklanki mleka - moja szklanka ma 250ml ( jeżeli wolisz bardziej zbite kotlety, dodaj mniej mleka), 1 cebula, 3 ząbki czosnki, sól, pieprz, olej, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Lekko przestudzić

W kuchni u Moniki
Kotlety soczewicowe 222

już trochę suche, ale idealnie się nadadzą do pomidorowego sosu. Jeśli soczewica jest już ugotowana (ostatnio zawsze gotuję więcej) to kotlety robi sie szybko - to ważne dla zapracowanych ;) Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika

pyszne zdrowości
Smażone pieczarki faszerowane 224

Taki oto mam dzisiaj pomysł na obiadek. Pieczarki nadziane są farszem, panierowane w jajku oraz bułce tartej i usmażone jak kotlety. Do nadzienia użyłam mięska drobiowego-piersi z kurczaka ale można też użyć dowolnego mięska mielonego. składniki: pieczarki 10-12 pieczarek średniej wielkości 1 mała cebula 200 g piersi z kurczaka sól,pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej

Monia miesza i gotuje
Schabowy z indyka w płatkach kukurydzianych 139

wzdłuż włókien na plastry o grubości około 1 cm.  Delikatnie rozbić tłuczkiem i z każdej strony przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Płatki kukurydziane rozgnieść na drobniejsze kawałki i wsypać do naczynia w którym będziemy panierować kotlety. Do innego naczynia wsypać mąkę. Jajka roztrzepać tak by miały jednolitą konsystencję. Kotlety panierować: mąka, jajko, płatki kukurydziane i od razu

Kuchcik gotuje
Amerykański Hamburger – a’la Joe Bastianich 116

gyros. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni. Sposób przygotowania Hamburgera: Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, bądź oliwy z oliwek. Nakładamy kotlety i smażymy wedle gustu ( krwiste

ClauditteMissCooking
klopsiki z płatkami owsianymi w sosie śmietankowym... 167

rzepakowy,4 szklanki woda,- maggi do smaku,2 łyżki śmietana gęsta słodka 18%,1 łyżka mąka, 2 saszetki kasza gryczana mielone dobrze wyrobić z jajkiem, płatkami, cebulą, tartą bułką, vegetą, drobno pokrojoną papryczką chilli uformować okrągłe kotlety nieduże i na oleju je zrumienić przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować na mniejszym ogniu z 20 minut zagęścić

W Mojej Kuchni Lubię
Cheeseburger z serem w wersji fit 388

plasterków serka topionego light 1 ogórek konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku  100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów 100 g . Ogórek i cebule kroimy w plasterki. Kotlety smażymy na maksymalnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do czasu

Sylwetka Od Kuchni
Bakłażan panierowany 193

smażenia bułka tarta Przygotowanie : Umyty bakłażan pokroić w cienkie plastry, posypać solą, po 10 min. osączyć lub odcisnąć na ręczniku papierowym, posypać lekko pieprzem mielonym Panierować w bułce i jajku tak jak kotlety schabowe Smażyć z obu stron na złoty kolor.                Tak przyrządzony bakłażan był u mnie oddzielnym daniem, ale może

Proste Potrawy
Domowy Hamburger z otrębami 172

Sól ziołowa, pieprz, ketchup, majonez zamiast wymienionych dodatków można dołożyć to co lubicie najbardziej w hamburgerach : ) Mięso mielone mieszamy wraz z otrębami. Doprawiamy obficie solą ziołową oraz świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię. Z przygotowanej masy formujemy kotlety wielkości bułek i umieszczamy na przygotowanej patelni. Bułki przekrajamy na pół. Na spodniej stronie umieszczamy żółty ser. Obie połówki bułki

Kolizje Smaków
Kotlety ruskie – przepis na tani obiad 81

oczywiście od pierogów się różnią. Są za to o wiele szybsze do zrobienia. Kotlety można podać jako dodatek do jakiegoś mięsa, z surówką, albo same z sosem pieczarkowym, koperkowym czy śmietanowym. Ja lubię je zajadać polane śmietaną i posypane skwarkami z boczku.   Składniki na kotlety ruskie (około 10 sztuk): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 3 spore cebule jajko(...)wystudzenia. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg i podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Następnie do zmielonych składników dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety układamy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub innym tłuszczu (powinna być

e-PrzepisyKulinarne
Kotlet z indyka po zbójnicku 141

ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku   2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych do obtoczenia 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z indyka   pokroić na plastry, rozbić na kotlety. Przygotować marynatę: Jajka roztrzepać w misce w solą i pieprzem, dodać posiekane drobno ząbki

Wanilia i Kardamon
Kotlety mielone, drobiowo pieczarkowe. 107

żeby za często dania się powtarzały.  Od czasu do czasu, robię drobiowe mielone, tym razem też tak miało być.  Miały być mielone z piersi kurczaka, ale pomyślałem, że pierś i pieczarki zawsze  dobrze razem smakują. Połączyłam je więc w mielonym. Wyszło bardzo smacznie.  Wpisuję na stałe do naszego menu :) Myślę(...)można by to zrobić też w formie pulpecików w sosie. Za jakiś czas wypróbuję  i na pewno podzielę się z Wami przepisem. Póki co, zapraszam na kotlety :) Składniki: 1 pierś kurczaka 350 g 150 g. pieczarek 1/2 cebuli 1 bułka kajzerka 1 jajko sól, pieprz majeranek papryka słodka i ostra Dodatkowo: masło do smażenia pieczarek bułka tarta do obtoczenia

Agusiowe smakołyki
Bezglutenowe kotlety rybne w sosie pomidorowym 154

tych co mają kłopoty z tolerancją glutenu.  Jeśli ugotujemy do tego kaszę, to może być daniem obiadowym. Składniki na kotlety: 40-50 dag płatów rybnych 1 duże jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej czy bułki bezglutenowej lub lnu mielonego 2-3 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, sok z cytryny cebula i 4 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia, mąka gryczana(...)gotujemy i ciągle mieszamy, doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę śmietany 18 % Ten sos jest bardzo szybki do zrobienia, a o to nam chodzi :) Trochę czasu zajmie nam przygotowanie kotletów, dlatego sos jaki proponuję jest minimalistyczny, ale zawsze można zrobić swój ulubiony - pomidorowy

Proste Potrawy
Kotlety pożarskie 217

rosyjskiego. Sekret smaku kotleta pożarskiego tkwi w rodzaju mięsa i… maśle. Kotlety przyrządza się się z mięsa drobiowego." Kotlety są miękkie, soczyste i delikatne. Doskonale sprawdzą się na obiad dla dziecka, ale i nie tylko. 400-500g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1/2-1 łyżka masła(...)żółtkiem utartym z masłem. Dodać podsmażoną cebulę, koperek, ubite na sztywno białko i doprawić do smaku. (W razie potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.) Z masy formować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu

Di gotuje
Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami 108

łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka wędzonej, ostrej lub słodkiej, mielonej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku ( można pominąć jak ktoś nie lubi) 2 łyżki brązowego cukru sól do smaku smalec wieprzowy do smażenia mąka pszenna do obtoczenia kotletów mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Schab oczyść z wszelakich zbędności, typu żyłki, błonki itp. Posól

Ogrodnik w podróży
Kotlety z cukinii z twardym serem 143

twardego sera dojrzewającego grana padano. A ponieważ mieszkanie pachnie mi świeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna od apetytu i liczby porcji) grana padano (można użyć polskiego bursztynu) bułka tarta jajko sól pieprz ziołowy mielona kozieradka olej do smażenia Cukinię ze skórą pokroić na plastry grubości 3-4 mm. Plastry rozbić tłuczkiem(...)spożywczą, by nie chlapało wokół. Każdy posypać solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Na środek plastra kłaść starty grana padano, zostawiając wolny brzeg wokół. Przykrywać innym plastrem cukinii. Tak przygotowany kotlet obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać gorące np. z pomidorami z czerwoną cebulą posypanymi solą morską. Dodatek sera-niespodzianki w środku

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania