Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym... Soczyste i kruche plastry fileta z indyka. Kawałki pieczarek i cebuli. A całość zatopiona w śmietanowym sosie. Delikatne i pyszne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g fileta z indyka; 1 średnia cebula; 5 średnich pieczarek; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)ziarenek smaku/vegety/kucharka czy 1 kostka rosołowa; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Każdy plaster dodatkowo przeciąć jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem. Każdy plaster indyka posolić i popieprzyć z każdej strony, a następnie obtoczyć w mące z obu stron. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni
Gospodyni MiejskaPulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą
Buniabaje w kuchnidłuższego czasu miałam ochotę na roladki drobiowe, tylko zastanawiałam się jaki zrobić do nich farsz. No i wybór padł na kurki :-), dla zaostrzenia smaku tych delikatnych grzybków dodałam słonawą fetę. Bardzo fajna kompozycja smakowa. Składniki: 1kg piersi z kurczaka 0.5kg kurek (ja miałam mrożone) 1 duża cebula ser feta sklarowane masło sól, pieprz przyprawa do kurczaka(...)cienkie kotlety (najlepiej robić to przez folią spożywczą, żeby nie poszarpać mięsa). Posolić i popieprzyć, ew. posypać przyprawą do kurczaka. Kurki odmrażamy. Myjemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy w mleku przez ok 15 minut na małym ogniu, aby pozbyć się ew.goryczki, która jest charakterystyczna przy mrożonych grzybach. Odcedzamy. Cebulę siekamy na drobną kostkę. Na patelnię
Walijskie PichcenieMożna je przygotować z różnego gatunku mięsa – drobiowego, wieprzowego, wołowego, jagnięcego, mieszanego. Cała tajemnica udanych kotletów mielonych (nie tylko wieprzowych) tkwi w doborze dobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki. Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko(...)blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, nasiona kolendry i majeranek – miksujemy. Łączymy masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy owalne kotlety, panierujemy
mojewypiekiinietylkoPonownie faszerowany filet drobiowy . Co można robić z filetów drobiowych? Bez przerwy kotlet - też może się przejeść . A faszerowany to zawsze jakaś zmiana . Robisz inny farsz i gotowe , niby to samo - a coś innego,. Tym razem będa dwie zmiany 1. farsz który jest tylko a cebuli i pieczarek i 2 to nie będzie smażony tylko duszony(...)się da . Dlatego dzisiaj zrobiłam filet kurczaka faszerowany pieczarkami i duszony w musie jabłkowym . Strasznie długi tytuł dlatego musiałam go trochę ograniczyć. Skladniki na 1 porcje 1 filet drobiowy 2 cebule 5 pieczarek większych sól , pieprz do smaku 1 duże jabłko oliwę do smażenia Wykonanie Umyty filet delikatnie roztłuc na płat oprószyć solą i pieprzem . Umyte pieczarki
Eli GotowanieNie ukrywam, że drób jest najczęściej używanym z mięs w mojej kuchni, ze względu na jego walory smakowe i odżywcze. Drób zawiera niewielkie ilości tłuszczu (skórę
mojewypiekiinietylkowołowa, 1 drobiowa) ok. dwa litry wody odrobina masła sos sojowo - grzybowy sos sojowy ciemny sos słodki chili imbir suchy otarty chili w płatkach kiszona papryczka chili mąka do zagęszczenia Przygotowanie: Warzywa przysmażam lekko na maśle. W tym samym czasie nastawiłam w trzech garnkach (dopasowanych rozmiarowo do potrzeb konsumujących) wodę do zagotowania. Wrzuciłam kostki rosołowe - również dbając(...)były miękkie wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa, żeby nadać mu delikatny smak egzotyki. Mój Mąż jest zachwycony - ja z resztą
Kuchnia po mojemuTo niesamowite jaką dajecie mi energię do dalszego prowadzenia bloga! Po tym jak wrzuciłam wczoraj przepis na placuszki z marchewki spojrzałam na liczbę wyświetleń
Kuchnia moimi oczamiKrólik jest bardzo delikatnym i miękkim mięsem. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka. Charakteryzuje się małą zawartością cholesterolu w porównaniu do mięsa
potrawyregionalnezdrewniałe końce. Moje laski rabarbaru były szerokie i grube, przekroiłam je wzdłuż na pół i później w centymetrową kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w kostkę, nie bardzo drobno, żeby jabłka nie porozpadały się podczas gotowania i zachowały kształt. Cebule pozbawiamy zewnętrznej warstwy, kroimy na pół, a połówki w półcentymetrowe półplasterki, które dodatkowo kroimy(...)Jeśli nie macie w kuchni moździerza, zrobicie to umieszczając ziarna w torebce zrobionej z papieru lub w grubym foliowym woreczku – wystarczy zbić ziarna drewnianym wałkiem lub młotkiem do rozbijania kotletów. Wsypujemy do garnka wszystkie przyprawy, wlewamy ocet i wodę. Stawiamy garnek bez przykrycia, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość, gotujemy całość około 1,5 do 2 godzin
Karo in the Kitchenskarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków(...)ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkoplasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa 2 łyżki kukurydzy orzechy włoskie odrobina majonezu zioła do sałatek Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy(...)wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym Tartaletki z musem czekoladowym, oraz bezową roladę z malinami. W taką Sylwestrową noc nie może zabraknąć czegoś ciepłego. Proponuję przygotować Kotlet schabowy a la pizza. oraz rewelacyjne małże w pomidorach z natką pietruszki A po Sylwestrze proponuję oczyścić organizm, gdyż większość z nas w ten wyjątkowy czas Sylwestrowego szaleństwa pozwoli sobie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSprawdź inne wyszukiwania: