kotlet - 10609 przepisów (strona:35/708)

Kotlety z pietruszkowym pesto 150

Pyszne i błyskawiczne kotleciki z zielonym akcentem, czyli kontynuujemy tydzień w kolorze zielonym  :) Wczoraj Shrek, dziś kotleciki..., a jutro limonkowy curd... Składniki: 400 mielonego mięsa

Delicious Titbits
Kotlet mielony ze smażonymi talarkami 64

Kotlet mielony ze smażonymi talarkami to poezja smaku, smażone talarki to trochę powrót do czasów dzieciństwa, kiedy wieczorami mama smażyła na kolację takie ziemniaki. Najlepiej smakują z odrobiną soli oraz posypane posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubcie, możecie również podać je z odrobiną domowego ketchupu, albo domowym sosem czosnkowym. Do przygotowania kotletów mielonych ja wykorzystuję delikatne w smaku mięso z indyka(...)obiad zjadło również dziecko. Jeśli wolicie, znacznie bardziej wyraziste potrawy – wykorzystajcie mięso wołowe, albo wieprzowo – wołowe. Oczywiście i tak smak całego mięsa uzyskamy dzięki przyprawom. Składniki na kotlety mielone 400g mięsa mielonego z indyka 1 kajzerka 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki oregano 2 średnie jajka szczypta majeranku Dodatkowo olej do smażenia – koniecznie rzepakowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety jajeczne – piątkowy obiad 48

Bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu kotlety jajeczne. Kotlety przygotowujemy z jajek ugotowanych na twardo. Przyjmujemy, że jedno jajko to jeden kotlet. Do masy jajecznej dodajemy również odrobinę cebuli, szczypiorku i bułki tartej. Takie kotlety to smak dzieciństwa i szkolnych obiadów przygotowywanych w piątki. We wpisie tym znajdziesz dokładny sposób przygotowania kotletów, z którym poradzi sobie każdy oraz propozycje(...)jaki sposób można je urozmaicić przy pomocy prostych dodatków. Oczywiście nie zapomnimy również o propozycji ich podania. Składniki (na 5 kotletów) 6 jajek sucha kajzerka odrobina bułki tartej 1/2 pęczku szczypiorku sól pieprz cebula (może być dymka) olej do smażenia Kotlety jajeczne – przepis Zaczynamy od ugotowania 5 jajek na twardo. Jeśli nie wiecie ile czasu gotować jajka na twardo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety pożarskie według starego przepisu. Niesamowicie pyszne 77

Warto sięgać do starych przepisów i odkrywać je na nowo. Kotlety pożarskie, nazywane też kotletami Pożarskiego, są nieprawdopodobnie pyszne. Przepis na kotlety pożarskie sięga XIX wieku i wywodzi się z Rosji. Według jednej z wersji, ich nazwa pochodzi od nazwiska karczmarza Pożarskiego, u którego zatrzymał się car Mikołaj I. Wówczas ów zaserwował mu właśnie taki delikates, a władca niezwykle się(...)rozsmakował. Wieść o tym szybko się rozeszła i tak oto kotlety trafiły pod strzechy. Niedawno zrobiliśmy je po raz pierwszy i niezwykle zaskoczyło nas, że są aż tak pyszne. Przepis na kotlety pożarskie Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (około 700 gramów), 3 kajzerki (mogą być czerstwe), 1 małe jajko, niecałe pół szklanki mleka, 1 duża cebula, sól, pieprz, olej

Kulinarna Polska
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 50

potraw. Niemniej, nasze podniebienia nie muszą być tu zdominowane przez curry – bo z tym większości z nas kojarzy się kuchnia Indii. Na hinduską modłę możemy utoczyć i pyszne wegańskie kotlety, łącząc kulinarne tradycje Wschodu z własnymi. Na poniższe kotlety składa się ugotowana komosa ryżowa i upieczony słodki ziemniak – przygotowanie tych dwóch składników jest najbardziej czasochłonne, niemniej mając je już(...)zanadrzu, masę na kotlety można ugnieść w mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej

Even Better Food
Sznycel po włosku 77

delikatny w środku, świetnie smakuje z opiekanymi ziemniakami. Jak zrobić sznycel po mediolańsku ? Piccata alla Milanese to ojciec wszystkich sznycli, a przede wszystkim sznycla wiedeńskiego. Bo to właśnie mediolański kotlet zawojował stolicę monarchii Austro-Węgierskiej za sprawą feldmarszałka Radetzky’ego, który przepis przywiózł na dwór wiedeński jako jedną ze zdobyczy z pacyfikowanych północnych Włoch. Równorzędnie z określeniem Cotoletta używana jest(...)również nazwa Piccata. Określa ona wszelkie przygotowane we Włoszech kotlety zarówno te panierowane jak i smażone sauté (czyli na smażeniu bez panierki w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu) . W sznyclu po włosku dla smaku bułkę tartą miesza się z tartym serem typu parmezan. Na koniec do Piccaty zwykło się dodawać sos. Najprostszy sos to sok z cytryny. Piccata alla Milanese

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone 63

Kotlety mielone to tradycyjne danie mięsne polskiej kuchni, pojawiające się często na stołach. Są smaczne, sycące i proste w wykonaniu, smakują chyba każdemu, kto ich spróbował. Najlepsze wychodzą z mięsa kupowanego w całości i mielonego samodzielnie w domu lub w sklepie, może to być łopatka, karkówka lub pierś z indyka. Zdecydowanie odradzamy robienia kotletów mielonych z mięsa garmażeryjnego, które jest(...)oddzielane mechanicznie, zawiera skórki, polepszacze, sól i wodę, z takiego składu dobrych kotletów nie będzie. My najczęściej robimy kotlety mielone z mięsa wołowo-wieprzowego, z różnymi ziołowymi dodatkami. Składniki na kotlety mielone 500 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej kilka gałązek świeżej pietruszki lub 3 łyżki suszonej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej

niecodziennikpary
Kotlety pożarskie 63

dłuższego czasu planowaliśmy zrobienie kotletów pożarskich , które są ciekawą alternatywą dla tradycyjnie smażonej piersi z kurczaka. Kotlety Pożarskiego wymagają nieco zaangażowania i czasu, ale gwarantują za to wyborny efekt smakowy. Złociste panierowane kotlety z piersi kurczaka, pochodzące z kuchni rosyjskiej, wg legendy miały zostać podane carowi Mikołajowi I, któremu bardzo zasmakowały i kazał je przyrządzać także na swoim dworze. Jeśli(...)ktoś spróbuje kotletów pożarskich , z pewnością będzie wiedział, dlaczego znalazły one tak duże uznanie u tego władcy. Składniki na kotlety pożarskie 1 / 2 kg piersi z kurczaka 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania kotletów olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso

niecodziennikpary
Kotlety rybne 86

Kotlety rybne pamiętam jeszcze z czasów przedszkolnych. W moim rodzinnym domu nie robiło się ich, kupując raczej paluszki rybne niż gotowe kotlety. No i tak w sumie, co te sklepowe kotlety mogą w sobie zawierać? Ponieważ moja córeczka jest mięsożercą, a szczególnie kotletożercą, to taki kotlet rybny, to świetny sposób na przemycenie młodej damie rybki Dodatkowy plus, wiemy co jemy(...)kotlety robimy z ulubionego rodzaju ryby. Zakupiłam więc mrożone filety z dorsza. Pozostała kwestia ich rozdrobnienia. Można je zmielić w maszynce do mięsa, ale ja nie mam tyle czasu ani chęci Dlatego chwilkę filety gotowałam, aby potem w kilka sekund rozdrobnić je widelcem. Reszta składników, to czysta improwizacja. Czas gotowania ryby zależy od grubości filetów. Ważne, aby po wbiciu widelca

Mieszam w Garnku
Zdrowa miska o każdej porze dnia 109

Podoba Wam się idea, zdrowa miska? Mnie bardzo! Moja zdrowa miska zawiera wszystko to co lubię , dobre i po trochu. Dzisiaj zrobiłam warzywne kotlety z ciecierzycy i cukinii, które znalazły się w mojej zdrowej misce. Są to warzywne kotlety bez glutenu. Już od jakiegoś czasu dodaję do tego typu kotlecików mąkę migdałową, zmielone orzechy lub bezglutenowe mąki jak np. mąkę(...)kokosową . Zawsze lubiłam warzywne kotlety. Staram się robić je na wszystkie możliwe sposoby, zmieniając składniki np. fasolę na ciecierzycę, bataty na cukinię, różne zioła itp. Warzywne kotlety są smaczne i pożywne jeśli tylko dodamy do nich wartościowe białko i tłuszcze. Ja lubię dodawać do nich nasiona chia i konopi. Wtedy wiem, że kotlety warzywne są naprawdę zdrowe i sycące! Oczywiście

codojedzenia
Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowo - cebulowym 156

Składniki: 4 plastry schabu o grubości 1,5 cm; 3 średnie cebule; Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Mąka pszenna do obtoczenia kotletów; 1 duże jajo; 1 czubata łyżka musztardy (u mnie sarepska); 3 szklanki wody; 1/2 szklanki zimnej wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule(...)obrać, pokroić w pióra. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) położyć panierowane kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz

Gospodyni Miejska
Kotlety rybne z łososia i brokułu 111

Kolejny obiad za mną, kotlety rybne z łososia i brokułu. Jutro nowe wyzwanie…Miałam nadzieję, że obiad zostanie na jutro, ale wszystkim tak smakowały kotlety rybne, że zostały tylko dwa dla mnie do pracy, zaklepane! Uwielbiam kotlety z łososia, choć robię je również z innej ryby. Małe klopsiki rybne , duże kotleciki rybne smakują zawsze wyjątkowo, zwłaszcza kiedy podaję(...)pysznymi dodatkami. To taki nawyk aby na talerzu było rozmaicie. Jak ktoś nie przepada za rybą to nawet jej nie zauważy he, he… Kotlety rybne przyrządziłam z łososia i brokułu właściwie z przypadku. Został mi mały brokuł w lodówce, więc spontanicznie dodałam go do rybnego farszu. Polecam sos na zimno z pieczonej papryki i sosu sriracha. Jest to bajecznie

codojedzenia
Kotlety z kalafiora 98

wiem czemu, ale wydaje mi się, że warzywne kotlety, tutaj w wersji z kalafiora wolniej się popsują, niż typowo mięsne kotlety. Zupełnie nie wiem skąd to przekonanie. W każdym razie na pewno kotlety z kalafiora doskonale zastąpią typowo mięsny dodatek obiadowy. Kotlety nie są mdłe, nie rozpadają się. Próbowałam już kilku przepisów na kotlety z kalafiora, ale te robi się(...)szybko, nie wymagają jakiś wymyślnych składników i zawsze się udają. A taki kotlecik to dobra odmiana od tradycyjnego mięska. No i prawdziwi mięsożercy też nie narzekali podczas konsumpcji kotletów. Przepis otrzymany od taty, lekko zmodyfikowany. Zachęcam Was, do dodawania różnej zieleninki do środka wszelkiego rodzaju kotletów – koperku, dymki, natki. Niby nic, niby kawałek zielska, a jakże potrafi zmienić smak

Mieszam w Garnku
Kotlety z wątróbki wieprzowej 145

Siekane kotlety z wątróbki wieprzowej. Wątróbkę jadamy z Piotrem bardzo chętnie, zresztą tak jak inne podroby, ale wiemy że są osoby, której jej nie tkną, tak jak moje dziecko, który wręcz jej nienawidzi, natomiast pasztet uwielbia. Kotlety z wątróbki wieprzowej to jeden z pomysłów na jej wykorzystanie i polubienie. Ostatnio bardzo podobnie przygotowałam kotlety siekane z karkówki wieprzowej. Wątróbkowe kotleciki(...)smaczne . Najlepiej smakują na ciepło, wprost z patelni z surówką i np. ziemniakami. Wątróbka poza tym jest zdrowa, ma dużo żelaza, który nasz organizm potrzebuje. Przygotowują wątróbkę pod postacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej diecie. Polecam też inne nasze przepisy z wątróbką: – wieprzowa wątróbka w sosie z majerankiem – wątróbka pieczona z jabłkami i śliwkami – Wątróbka drobiowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię