głodnym i szkoda czasu na stanie przy garach. Składniki: 4 tortille 1 słoiczek pesto bazyliowego (lub samodzielnie przygotowane pesto ) ½ główki sałaty strzępiastej 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 4 gotowe kotlety, np. bitki wegetariańskie Primaviki sos jogurtowy (zblenduj 200g jogurtu naturalnego + ½ kostki fety) Tortillę podgrzej w mikrofali przez około 30-40 sekund. I teraz szybko, póki ciepłe: posmaruj tortillę 3 łyżeczkami(...)pesto, ułóż na niej 2 liście sałaty, 2-3 kawałki pomidora i 2-3 kawałki awokado. Następnie dodaj kotlet i polej wszystko 2-3 łyżkami sosu jogurtowego. Zwiń tortillę, możesz owinąć ją folią aluminiową. Tak samo przygotuj pozostałe placki. Szybko podawaj. Dziś o bardzo klimatycznej restauracji, której specjalnością jest kuchnia śródziemnomorska – Cafe Bazylia. Bardzo smaczne jedzenie, duże porcje (przeciętnie
Qlinarnie i QlinarnieKolejny obiad z cyklu: kotlet + ziemniaki + surówka. U mnie kotlety sojowe kebab-gyros zamiast mięsnych. Tanio i smacznie, i co ważne – szybko. Przepis bierze udział w akcji: Chilita to bardzo przyjemne miejsce, znajdzie się tutaj kilka/kilkanaście dań wegetariańskich do wyboru. Bardzo smaczne jedzenie (kuchnia włoska: makarony, pizza, desery), ceny wprost proporcjonalne do smaku:). Na uwagę zasługuje wystrój
Qlinarnie i Qlinarniejajko i mąkę w odpowiadających nam proporcjach, nie może być za dużo jajka w stosunku do ziemniaków i mąki bo ciasto będzie zbyt rzadkie i nie uformujemy z niego kotletów. Dodajemy też przyprawy i wyrabiamy ciasto łyżką. Na płaskim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Zwilżamy lekko dłonie aby ciasto się nie lepiło i formujemy z niego kulki które następnie obtaczamy(...)bułce tartej. Kulki spłaszczamy na kształt kotleta i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zarumienienia. Podajemy same, lub z sosami: pieczarkowym lub pomidorowym. Koszt: w zależności głównie od ceny ziemniaków 1.5-3.5 zł (ok 3 porcje z podanych składników
Tanie przepisy studenckieUwielbiam kotlety z płatków owsianych, które robię bardzo często, a kotlety z selera wręcz kocham, postanowiłam zatem zrobić mix obu tych przepisów i wyszły naprawdę smaczne kotleciki. 1 średni seler 3/4 szklanki płatków owsianych 1 cebula 1 kostka rosołowa 3 jajka 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, Vegeta olej do smażenia Seler zetrzeć na grubych oczkach i obgotować w wodzie
Jadło i czytadłoKapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną kaszanką lub duszonym golonkiem. Polecam :) Składniki - 0.5 kg kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem marchewki ) - garść suszonych grzybków - 5 dkg boczku wędzonego - 1 szt. cebula - listek laurowy, ziele
Kuchnia z widokiem na ogródZapraszam na zdrowszą wersję kotletów mielonych, tym razem z dodatkiem orzechów włoskich. Wersja nie tylko wzbogacona smakowo ale i odżywczo, ponieważ orzechy mają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Jadłam niedawno takie kotleciki i tak mi posmakowały, że zrobiłam je sama. Spróbuj i Ty, są pyszne. Polecam ! Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 1 cebula 1 sucha bułka(...)mleko do namoczenia bułki 1/2 szklanki orzechów włoskich bułka tarta do obtoczenia kotletów tłuszcz do smażenia sól, pieprz Wykonanie: mięso wymieszać z posiekaną cebulą i namoczoną wcześniej i odciśniętą czerstwą bułką posiekać orzechy włoskie mięso wymieszać z jajkiem, solą , pieprzem i posiekanymi orzechami. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!białego wina, sok wyciśnięty z pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie dodajemy do brzoskwiń. Doprawiamy imbirem i sosem tabasco. Pierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem mielonym. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Panierujemy w jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoty kolor. Kotlety podajemy polane sosem z ułożonymi na nich brzoskwiniami. Jako dodatek proponuje
Czerwona PorzeczkaBardzo łatwe, pyszne kotleciki. Uwielbiam tradycyjne kotlety mielone , chociaż w takiej wersji są również bardzo smaczne. Można z nimi eksperymentować dodać pieczarki, paprykę czy groszek, kukurydzę. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką, a ja polecam buraczki . Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka bułka namoczona w mleku przyprawa do kurczaka cebula ząbek czosnku domowa vegeta sól, pieprz(...)cebulę kroimy na kawałki, obieramy ząbek czosnku. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mielimy kilka minut. Masę mięsną przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na talerzyk wysypujemy trochę bułki tartej, formujemy kotlety i obtaczamy z dwóch stron. Smażymy na oleju do zrumienienia. Mmm Pycha! Polubisz mnie
NA MOIM TALERZUTakie dania naprawdę lubię, tanie, pyszne, mało skomplikowane i zawsze się udają. Wystarczy poprzedniego dnia ugotować na obiad więcej ziemniaków i w 25 minut mamy pyszny posiłek. Składniki na kotlety : 700 g ugotowanych ziemniaków(...)jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Uformować kotlety, panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem.Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. W garnuszku zagotować wodę, dodać umyte
Gosia gotujeKotlet paryski to chyba po schabowym i mielonym mój faworyt na kulinarne "pudło zwycięzców". Szybki, łatwy do zrobienia i wybornie smakuje.....Polecam, zwłaszcza zamarynowanego w soku ananasowym. Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 szklanki soku ananasowego 1 jajko mąka do panierowania sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 łyżki(...)lekko rozbić pod folią spożywczą, doprawić solą, pieprzem, polać sokiem i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Mąkę wysypać na płaski talerz, jajko roztrzepać w miseczce. Panierować kotlety w mące, jajku i ponownie w mące. Smażyć na gorącym oleju z dodatkiem masła po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po usmażeniu np. z sałatą i ziemniakami
Gosia gotujeZapraszam na pyszne kotleciki. Po ryżowych i ziemniaczanych przyszedł czas na kaszę. Kotlety są pyszne bezpośrednio po przygotowaniu, ale na drugi dzień też smakują wybornie podsmażone na masełku czy wrzucone do sosu...polecam. Składniki: 40 dag kaszy jęczmiennej grubej 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki posiekanego lubczyku 2 ząbki czosnku(...)złoto drobniutko pokrojoną cebulę. Dodać do kaszy. Lubczyk drobniutko posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do całości. Wbić jajka,dodać bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Takie kotleciki można podać z ulubionym sosem czy bukietem warzyw. Smacznego
Gosia gotujeGołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem pomidorowym. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 100 g ryżu 300 g kapusty włoskiej ( jasna część) 1 mała cebula 1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki 1 łyżka masła(...)oleju cebulę, oraz ugotowany na sypko ryż. Wszystko przemieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką, czosnkiem oraz pokrojoną bazylią. Wyrobić na gładką masę. Zwilżyć dłonie wodą i formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory, pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić
Gosia gotujemięsa, dodajemy jeszcze jajko, bułke tartą, pieprz i wyrabiamy ręka lub łyżką na jednolitą masę. Konsystencja powinna być na tyle gęsta by dało się swobodnie formować nierozwalające się kotlety a jednocześnie nie zbytnio sucha, jeśli więc potrzeba dodajemy więcej bułki tartej. Gdy mamy już taka odpowiednią konsystencję formujemy z mięsa kulki które następnie delikatnie rozgniatamy tak aby były płaskie(...)kolor. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem frytek zgodnie z przepisem z opakowania (polecam je również przygotować według przepisu na frytki belgijskie dostępnego w dziale "przekąski"). Gdy mamy już usmażone kotlety wkładamy je do przeciętych bułek, kładziemy na nie po plasterku sera i razem wszystko podgrzewamy w piekarniku tak aby bułka zrobiła się lekko chrupka a ser się stopił. Podajemy
Tanie przepisy studenckiedobrze roztopi. Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie. My polecamy kotlety z selera lub boczniaki a'la kotlet . Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy
vegetanieBardzo lubię dania z drobiu i ciągle szukam nowych inspiracji do ich przyrządzania. Ostatnio planując na obiad kotlety, zastanawiałam się czym zastąpić tradycyjną panierkę. Szybko wpadłam na pomysł, by zamiast bułki tartej dać otręby owsiane. Smak kotletów okazał się całkiem inny, zupełnie oryginalny i zdecydowanie przypadł mi do gustu :) Szczerze polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji
Kolizje Smaków