kotlet - 10609 przepisów (strona:275/708)

Karkówka jagnięca z kurkami 169

oczyścić (najlepiej pędzelkiem, umyć w ostateczności). Większe przekroić na pół lub na 3 kawałki, mniejsze zostawić w całości. Jałowiec rozgnieść, posiekać, wymieszać z rozmarynem. Karkówkę umyć, osuszyć, podzielić na kotlety. Natrzeć przyprawami, oprószyć solą. Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na 2 łyżkach tłuszczu, przełożyć do miseczki. Następnie na tej samej patelni smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Wlać wino

królestwo garów
KOTLETY MIELONE Z UDEK KURCZAKA 257

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście kotletów mielonych z wyfiletowanych udek kurczaka - polecam gorąco!  Mają rewelacyjny smak.  Są delikatne, ale bardziej wyraziste niż te, które robiłam kiedyś z piersi kurczaka.  Podane z buraczkami czy surówką zadowolą najbardziej wybrednych :) Składniki: mięso b ez kości i skóry z 6 udek kurczaka 2 jajka bułka tarta 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy dodajemy jajka, 2 łyżki bułki tartej i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy mokrymi dłońmi. Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Walijskie Pichcenie
Sznycel drobiowy w płatkach kukurydzianych 206

Sznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i nie wymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas spędzać w ogrodzie i na wolnym powietrzu niż w kuchni ma to niebagatelne znaczenie. Daje ponadto ogromne pole do popisu naszym umiejętnościom kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków(...)obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych smaż kotlety na rozgrzanym maśle po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z soczewicą pieczone w piekarniku 190

kotlety były mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz.  Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut

Aga w kuchni
Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki 153

Dziś też przepis z darami prosto z ogrodu, ale tym razem na warsztat wzięłam botwinkę!  I żeby było oryginalnie nie będzie tym razem chłodnik, a kotlety z botwinką. Ba do tego jaglane kotlety :) Samo zdrowie na talerzu, a przy okazji wbrew pozorom są bardzo syte jak te mięsne! Mnie oczarowały swym kolorem a was? Składniki : 2 torebki kaszy jaglanej

W kuchennej krainie
Kotlety z soczewicy i kaszy gryczanej 230

Bezmięsny kotlet też może być smaczny, pożywny i idealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :) Składniki: 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki soczewicy zielonej 2 jajka marchewka pół małej cukinii pół cebuli  garść sezamu sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek Wykonanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę. Soczewicę(...)kasze gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po wystygnięciu dodajemy do pozostałych składników, przyprawiamy do smaku i mieszamy wszystkie składniki. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia.  Podajemy z ulubionymi warzywami, młodymi ziemniaczkami lub tak, jak lubicie najbardziej :) Smacznego

Taste Of My Day
Burgery z kaszy jaglanej i marchewki 162

mają rację - są przepyszne. Nieważne na zimno, czy ciepło, sauté czy w burgerze, kto jeszcze nie próbował, musi to nadrobić :) Burgery z kaszy jaglanej i marchewki Składniki (ok. 12 kotletów): - 2 szklanki startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego(...)pieprz do smaku Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Spróbuj czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dopraw jeszcze. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mokrymi rękoma uformuj kotlety i połóż na blasze. Piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. * Najlepiej, żeby kasza była ugotowana na wilgotno. Jeśli jest sypka, potrzebne będzie co najmniej jedno jajko

Corner With Recipes
Kotlety mielone z cukinią 135

smutki” pojawił się przepis na mielone z cukinią. Bardzo lubię cukinię, więc postanowiłam wypróbować przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go lekko nie zmodyfikowała. Dodatek cukinii sprawił, że kotlety są bardzo miękkie i soczyste. Po prostu rozpływają się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego), 2 cukinie ( średniej wielkości) 1 cebula(...)Sypiemy szczypta soli i zostawiamy na sitku aby obciekła z nadmiaru wody. Mięso mieszamy z odsączoną bułką, jajkiem, drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Dodajemy odsączoną cukinię. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety. Smażymy z każdej strony na złoty kolor

Passion of Cooking
Burger z jajkem sadzonym... po polsku ;-) 144

cebuli 2 plastry żółtego sera majonez ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek olej 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem według uznania. Mieszamy i  formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2.  Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym olejem, solimy i smażymy. 3. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy(...)ketchupem i majonezem. Układamy kolejno: sałatę, ser, kotlet, ser, jajko sadzone, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę

Szefowa kuchni
Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce 177

nożem. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę. Do wątróbki dodaję cebulę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z masy formuję owalne kotleciki. Kotlety dokładnie obtaczam w mielonych orzechach laskowych. 3. Na patelni rozgrzewam olej, układam kotlety i smażę na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania panierki do kotlecików

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli 230

Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli Tradycyjne kotlety, ale inaczej. Marynowane w mleku i cebuli są kruche, delikatne o wyraźnym posmaku cebuli. Mleko powoduje, że mięso niesamowicie kruszeje, a cebula nadaje mu innego wyrazu.  Składniki: 0,5 kg karkówki  2 duże cebule około 2 szklanek mleka 3,2% sól pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia

na moim stole...
Kotlety z soczewicy 138

Kotlety z soczewicy Super alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny, pożywny posiłek bezmięsny, bogaty w białko oraz wiele składników odżywczych. Smakują wybornie, polecam przyrządzić pikantnie, ja nieco ostrość redukuje, ze względu na moją córkę. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej mały pęczek natki pietruszki sól pól łyżeczki zmielonej kolendry pół

na moim stole...
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe cheeseburgery na sałacie 187

PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, mielimy w maszynce do mięsa wraz z połową białej cebuli. Dodajemy jajko, sól, pieprz, tymianek i paprykę mieloną - mieszamy.  Z masy mięsnej formujemy kotlety, smażmy po kilka minut z dwóch stron na posmarowanej oliwą patelni teflonowej. Pomidory kroimy w plastry. Cebulę w talarki, szczypiorek siekamy. Na talerzyku układamy sałatę masłową, na niej układamy gorącego(...)kotleta, przykrywamy plastrem sera oraz układamy plastry pomidora i cebulę, przykrywamy listkiem sałaty.   Posypujemy szczypiorkiem.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 137

Szynka duszona w cydrze jest wyjątkowo smaczna i miękka. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki 4 kotlety z szynki (po 2 cm grubości) cebula łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml cydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól ,pieprz(...)olej do smażenia Przygotowanie   Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle ,szklimy posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Zalewamy cydrem i bulionem ,dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie ,łyżeczkę czubrycy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku

R'n'G Kitchen
Schab Sous-vide wersja garam masala (गरम मसाला) 127

Już od jakiegoś czasu nosiło mnie na gotowanie mięsa w metodzie próżniowej. Mięso jest bardzo soczyste ,miękkie i aromatyczne.   Składniki 4 kotlety schabowe bez kości (po 2 cm) przyprawa garam masala Przygotowanie   Kotlety (ok. 2 cm ) każde z osobna wkładamy do woreczka dodajemy po łyżce przyprawy masala ,zamykamy i wysysamy powietrze z woreczków. Wkładamy do lodówki

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania