plastrów masła 2 łyżki siekanego kopru 10 dag sera tartego sól, pieprz olej do smażenia jajko i bułka tarta do panierki Przygotowanie: Pierś dzielimy na kotlety i rozbijamy bardzo cienko. Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem. Kładziemy po plastrze masła, posypujemy koprem i odrobiną tartego sera żółtego. Zwijamy ścisło w roladki. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia po mojemuSkładniki: 1 pierś z kurczaka 4-5 suszonych pomidorów 1 kilka mozzarelli sól, pieprz zioła prowansalskie 1 duże jajo bułka tarta do odtoczenia Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, oprószamy ziołami prowansalskimi. Rozkładamy na kotletach i zawijamy ścisło w roladki. Obtaczamy w jajku i bułce - jeśli chcemy chrupiącą skórkę - to dwukrotnie. Smażymy
Kuchnia po mojemuwykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu. Proponuję bardzo smaczne kotlety ziemniaczane panierowane w płatkach kukurydzianych. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki 2 kiełbasy śląskie sól pieprz płatki kukurydziane do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki skręcić przez maszynkę lub zblendować. Wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą(...)pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety. Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią. Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor. Podawać gorące
O kuchni z uczuciemrównież te, które wykorzystuje się rzadko i łatwo się o nich zapomina. Czerstwe bułki Bułki, które są już czerstwe zamiast wyrzucać można wysuszyć i wykorzystać je np. do zrobienia kotletów mielonych. Jeśli do kotletów namaczamy wysuszoną bułkę są one znacznie lepsze niż podczas gdy wykorzystujemy świeże bułki. Można również takie bułki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Taka tarta bułka
Mama Gotujełodyżek szałwii liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia mięsa olej smalec Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na smalcu. Mięso umyć, pokroić w grube kotlety, doprawić solą i pieprzem a następnie każdy kotlet obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać resztę ziół
Mama GotujeDziś przełamuję swoje wspominania o szkolnym "rybnym kotlecie mielonym" :) Mam nadzieje ze zastąpię je tym smakiem :D Klasycznie kotlet musi być podany z ziemniaczkami i surówką SKŁADNIKI: 650 g łososia 1 łyżeczka musztardy garść suszonego koperku i pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pikantny ogórek korniszony 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki jogurtu naturalnego
MarciochaKucharzyDziś po prostu Zrazy wołowe w sosie własnym z kaszą SKŁADNIKI: 4 kotlety wołowe musztarda ogórki pikantne korniszone cebula ząbek czosnku zasmażka (mąka+ masło) 2 torebki kaszy sól, pieprz, olej Nie jest to takie trudne jakby się wydawało :D Umyte i osuszone kotlety należy porządnie utłuc, by były grubości ok 0,5 cm. Posmarować musztardą z jednej strony
MarciochaKucharzyWczoraj na spacerku znaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić(...)solą, pieprzem i chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażamy kotlety z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Oczyszczone świeże grzyby i wymoczone suszone gotować przez ok 20 minut. W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne
MarciochaKucharzyOstatni raz jadłam je w szkole podstawowej. Moje wrażenia i wspomnienia zostały odczarowane tym udanym przepisem: Kotlety jajeczne SKŁADNIKI: 7 jajek szczypiorek bułka tarka sól, pieprz kilka ziemniaków 2 marchewki zielony groszek Sześć jajek ugotować na twardo. Jak ostygną zetrzeć na tarce. Drobno posiekać szczypiorek. Do miski wsypać jajka, szczypiorek, 1 całe jajko, i dwie łyżki bułki tartej. Doprawić sola(...)pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Jeśli będzie jeszcze za bardzo kleista dodać łyżkę bułki tartej. Z przygotowanej masy uformować 4 równe kule. A następnie ukształtować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju do pięknego zarumienienia obu stron. Kotleciki zostały podane z ziemniakami, marchewką gotowaną na parze z dodatkiem podsmażonego na maśle zielonego groszku. Taka niby klasyka
MarciochaKucharzyLekkie, chrupiące, pieczone kotleciki z kaszy jaglanej. Możemy podać je jako przekąskę albo na obiad. Jem zdrowo: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej Drukuj przepis Składniki 1 szklanka kaszy jaglanej 1 kostka twarogu półtłustego 8 czarnych oliwek 5 suszonych pomidorków (z oliwy) 1 średnie jajko 4 łyżki mąki owsianej (może być pszenna) 1 czerwona cebula 1 łyżeczka klarowanego masła(...)łyżeczki tymianku, bazylii, majeranku przyprawy sól, pieprz, suszona papryka chilli listonic_name = "Jem zdrowo: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka kaszy jaglanej 1 kostka twarogu półtłustego 8 czarnych oliwek 5 suszonych pomidorków (z oliwy) 1 średnie jajko 4 łyżki mąki owsianej (może być pszenna) 1 czerwona cebula 1 łyżeczka klarowanego masła
CoolinarniePLczosnek siekamy, rumienimy na odrobinie masła. 3. Całość miksujemy blenderem, dodajemy jajko i przyprawy, mieszamy. 4. Z masy lepimy kotleciki (można zwilżyć ręce wodą, bo masa jest lepka). 5. Kotlety pieczemy w 180 st. do zrumienienia (długość pieczenia zależy od wielkości kotletów). Smacznego
Kuchnia domowa AniBardzo rzadko jem wieprzowinę. Nie mówię, że nie lubię. Kwestia wyboru mięsa. Dziś jednak naszło mnie na kotleta schabowego i postanowiłem kupić wieprzowinę u znajomego rzeźnika. W końcu mam chwilę czasu, by na spokojnie załatwić sprawy żywieniowe i zaczynam właśnie krótki, bo krótki, ale zawsze urlop świąteczny. Czego użyłem? -wieprzowina na kotlety schabowe -płatki migdałów -jajko -jajka przepiórcze -bułka tarta
BaRepasJeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych. pół kg drobiowego mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu pieprz, sól mąka olej Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, wycisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić masę. Uformować kulki(...)obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Kotleciki przełożyć do garnka dodać sos meksykański. Razem gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Kotlety podane zostały z sosem meksykańskim
Humanistka w kuchniSkładniki: 4 kotlety schabowe, 1 duża cebula, 2 łyżki posiekanego czosnku, 80 – 100 ml czerwonego, wytrawnego wina, 2 łyżki cukru, 2 – 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 60 – 80 ml winnego octu, pieprz, sok z cytryny, sól, olej do smażenia. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor (ok 4 – 5 min). Dodać wino. Chwilę(...)wyparowało połowę płynu. Na patelni rozgrzać olej. Mięso posolić i popieprzyć ( ja robię mieszankę z soli i ostrej papryki w proszku i tym posypuję mięso). Skropić paroma kroplami cytryny. Kotlety przełożyć na patelnie i podsmażyć na rumiano. Zdjąć z pieca, odstawić i po chwili doprawić do smaku solą i pieprzem
kulinarnajamka.blogspot.comindyka w pojemniku blendera zmiksować razem z jajkiem, cebulą, przełożyć do miski dodać wodę, tartą bułkę, paprykę ostrą, kucharka, czosnek i dobrze mięso wyrobić na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety, następnie nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut kotlety są soczyste, ostre i można je podać na ciepło i na zimno...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię