dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać z jajkiem, kucharkiem pieprzem, tartą bułką - jeśli masa jest za luźna to dosypać tartej bułki na bardzo gorący olej kłaść kotlety 2 cm grubości i nie za duże smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy bardzo smaczne kotlety na obiad ale też i smakują na zimno, można
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na pyszne kotleciki , zawsze przygotowuję je z jednego mięsa , dzisiaj postanowiłam je troszkę zmienić i dodałam mięso z indyka. Kotlety wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki : Około 0,5 kg mielonego z indyka Około 0,5 kg mielonego wieprzowego ( może być z karkówki ) 1 cebula duża Czosnek Przyprawa Magi Bułka tarta 2/3 jajka 1 szklanka(...)Około 1/2 szk bułki tartej rozmieszać w 1 szklance mleka dodać do mięsa. Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Jeśli masa mięsna wyda wam się za gęsta dodajcie troszkę wody . Formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. Ilość produktów możecie zmniejszyć . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki * 4-6 kotletów schabowych * mąka do panierowania * olej marynata * 150 ml jogurtu naturalnego * 1/3 łyżeczki mielonego imbiru * 2 liście laurowe * 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej * 2 rozgniecione owoce jałowca * 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę * 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * sól i pieprz Sposób wykonania Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w kubku, doprawiając odpowiednio pieprzem(...)solą. Kotlety umyć, osuszyć bardzo delikatnie rozbić (można też nie rozbijać), obtoczyć dokładnie w marynacie, ułożyć w jakimś naczyniu, które ma pokrywkę lub przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Następnie mięso osączyć z marynaty, ale niezbyt dokładnie, panierować w mące smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano
Mix smakuRolowania” ciąg dalszy. Wczoraj były tosty francuskie rolowane, a dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej. Składniki: - 6 kotletów schabowych - 2 jajka - mąka tortowa (do panierowania) - ½ czerwonej papryki - kawałek młodego pora - 6 plasterków sera żółtego - 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki) - 80g wiórków kokosowych - 150g sezamu - sól morska - świeżo zmielony pieprz - olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część(...)pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie i cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno do woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki
mojewypiekiinietylkoPodczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej(...)mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni można ja odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego
Kolizje SmakówTRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ząbek czosnku kroimy na pół, nacieramy nim dokładnie mięso. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku, obsmażamy kotlety z obu stron do zarumienienia (ok. 4 minuty z każdej strony). 2. Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy(...)wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut. 3. Mięso przekładamy na talerz, czosnek i laskę cynamonu wyrzucamy. Sos mocno redukujemy, kotlety z powrotem wkładamy do garnka i mieszamy. Podajemy z kopytkami lub ziemniakami. Smacznego
My Culinary ArtSkładniki: 4 duże kotlety z karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki przyprawy gyros sól do smaku (pominęłam - gyros był wystarczająco słony) liść laurowy ziele angielskie mąka Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet nacieramy przyprawą gyros i wkładamy mięso na 1 godzinę do lodówki. 2. Cebulę kroimy w talarki lub półplasterki
Kuchnia domowa AniZapraszam dziś na trochę inną odmianę drobiowych kotletów. Pomysł zaczerpnęłam z jednej z książek siostry Anastazji. Składniki: 6 kawałków piersi z kurczaka sól, pieprz Ciasto: 100 g mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko sól odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Piersi myjemy, osuszamy, rozbijamy na kotlety. 2. Mięso obsypujemy solą i pieprzem. 3. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy
Kuchnia domowa Anischabu bez kości 1 cebula 150 g pieczarek 3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce. 2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. 3. Cebulę pokroić w kostkę. 4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć cebulę z pieczarkami. Lekko(...)osolić. 5. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Wymieszać z pieczarkami i cebulą. 6. Na każdy kotlet nakładać farsz, zwinąć roladki. 7. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść roladki złączeniem do dołu jedna obok drugiej. Zrumienić z każdej strony, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie. 8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem
Kuchnia domowa AniSkładniki: 2 piersi z kurczaka połowa niedużego brokuła 4 plastry sera żółtego przyprawa do drobiu olej Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, dzielimy na 4 kotlety. Każdy lekko rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. 3. Do naczynia(...)żaroodpornego wkładamy kotlety, na nie wykładamy brokuły i przykrywamy serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego
Kuchnia domowa Aniciasta francuskiego. Ciasteczka z wróżbą. PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ: Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach Kotlety z piersi kurczaka Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) Bruschetta z pomidorami i bazylią Marchewki z ciasta francuskiego Zawijana tortilla z łososiem, pomidorami i papryką Tortilla(...)tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Przekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką. Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami SAŁATKI NA IMPREZĘ: Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem feta, kiełkami i mixem sałat Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem
Kulinarne Przebojeregularnie kupuję wędzone ryby. I czasem okazuje się, że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne! Będę robiła częściej. składniki krokiety 170 g ziemniaków, ugotowanych 100 g makreli wędzonej, obranej 1 mała cebula, pokrojona w kostkę(...)rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron (na średnim ogniu), aż ładnie się zrumienią. Podawać z sosem jogurtowo pomidorowym. Smacznego
Stare Garyroznych sposobow.Dzis propozycja schabu w warzywach. W ten sposob przyrzadzony schab nigdy nie bedzie suchy.Jest kruchy i wysmienity w smaku,dzieki warzywom. Bardzo polecam! Skladniki na 4 porcje: 4 kotlety wieprzowe(400-600 g) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por cwiartka selera ,2 zabki czosnku 2 liski laurowe.,4-5 ziarenek ziela angielskiego,sol,pieprz do smaku(...)lyzki masla ghee lub oleju 1 lyzka maki do obtoczenia kotletow 250 ml rosolu lub wywaru warzywnego Sposob wykonania: Kotlety lekko rozbic,posolic,dodac pieprz. Obtaczamy w mace i obsmazyc na masle na mocno rozgrzanej patelni. Obrac i pokroic w piorka cebule,Dorzucic do obsmazanych kotletow i podsmazyc. W tym czasie obrac warzywa i zetrzec na grubych oczkach tarki.Pora
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lekko rozbic z obu stron.Doprawic sola i pieprzem. Przygotowac rondel ,w ktorym bedziemy dusic mieso i duza patenie.W garnku i na patelni rozpuscic po 2 lyzki masla klarowanego. Kotlety obtaczac w mace i smazyc na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Na rozgrzanym tluszczu w rondlu podsmazyc cebulke z czosnkiem.Gdy sie zezloci dodac pomidory z puszki.Do puszki wlac pare lyzek(...)wody,przeplukac i reszte wlac do rondla.Dodac oregano i pozostale przyprawy. Dolozyc obsmazone w miedzyczasie kotlety.Zatopic w sosie i dusic okolo 40 min-do 1 godziny,az kotlety beda miekkie. Pod koniec duszenia dodac smietanke,by zabielic powstaly sos.Bez sa rownie pyszne.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!