Rolowania” ciąg dalszy. Wczoraj były tosty francuskie rolowane, a dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej. Składniki: - 6 kotletów schabowych - 2 jajka - mąka tortowa (do panierowania) - ½ czerwonej papryki - kawałek młodego pora - 6 plasterków sera żółtego - 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki) - 80g wiórków kokosowych - 150g sezamu - sól morska - świeżo zmielony pieprz - olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część(...)pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie i cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno do woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki
mojewypiekiinietylkosiekamy i podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do miski. Dodajemy jedno pozostałe surowe jajko, starte ugotowane jajka, ser, kaszę jaglaną, posiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę, podobnie jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej + masło(...)siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do miski. Dodajemy jedno pozostałe surowe jajko, starte ugotowane jajka, ser, kaszę jaglaną, posiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę, podobnie jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej + masło
Pogotujmy.plKotlety z kaszy gryczanej kojarzą mi się z dzieciństwem. Robiła je moja mama i bardzo mi smakowały. Zmodyfikowałam ten przepis dodając jeszcze szpinak. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej (1 woreczek ugotowany według przepisu) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki szpinak (ok. 3/4 szklanki już przegotowanego i odciśniętego z wody) 150 gram białego sera 1 jajko 2 łyżki bułki
tojestpyszne.blogspot.comnastępnie delikatnie rozbijamy na cieniutkie kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), słodką papryką, niewielką ilością soli i pieprzu. Na środek każdego kotleta wykładamy po ok. 1-2 plasterki (w zależności od wielkości) szynki oraz sera . Bo ki zw ijamy do środka i rolujemy ku górz e (jak krokiety). Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach
Słodka StronaDODATKOWO : dowolne bułki do hamburgerów kilka plastrów sera żółtego sałata czerwona cebula ogórek świeży i konserwowy dowolny sos do hamburgerów PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy(...)stron aż ładnie się zarumienią lub na grillu. Odkładamy na talerz. Bułki przecinamy, układamy na nich po plastrze sera i podgrzewamy w opiekaczu. Następnie układamy na nich po plastrze pomidora, cebuli i ogórkach, na to kotlet, polewamy sosem i przykrywamy wierzchem bułki. Podajemy ciepłe, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolimojego menu ;) Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag jarmużu pokrojonego 15 dag twardego białego sera: ja użyłam korycińskiego sól,pieprz ząbek czosnku 1 jajka szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonania: Piersi z kurczaka rozkrajamy na kotlety, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.Jarmuż obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie, po tym czasie odcedzamy. Na patelni(...)ilość oleju, dodajemy jarmuż, dodajemy sól,pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podduszamy ok 15 minut mieszając. Po tym czasie studzimy. Na każdy kotlet wykładamy porcje jarmużu ok 1,5 łyżki, na wierzch układamy plaster sera. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron. Podajemy z zapiekanymi
Z Majeczką w kuchnijuż indywidualna sprawa każdego smakosza;) Składniki: 4 bułki do hamburgerów 500g wołowiny sól świeżo mielony pieprz dodatki: cebula, pomidor, ogórki konserwowe, papryka, sałata, ser, musztarda, ketchup itd. Mięso zmielić, przemieszać ręka. Uformować 4 kotlety o grubości ok 1,5cm. Kotlety przełożyć pergaminem i włożyć do lodówki na 30 minut. Przed smażeniem oprószyć solą i pieprzem. Grillować na ruszcie
Obiad gotowyKolorowy pomysł na schabowego :) Składniki: 2 plastry schabu 2 plasterki dowolnej szynki po kawałku żółtej cukinii i czerwonej papryki 5 dkg sera żółtego sól, pieprz curry pieprz kajeński … Czytaj dalej Nadziane kotlety schabowe
czarrna od kuchnibyć wyczuwalne Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy na długości, tworząc cztery płaskie płaty. Następnie delikatnie je rozbijamy (nie mogą się uszkodzić). Na każdy cienki kotlet (na całej długości, po środku) układamy kawałki wędliny i żółtego sera. Następnie zawijamy delikatnie piersi w roladki (rolujemy). Do głębokiego talerza wbijamy dwa jajka, rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy przyprawy (ilość pieprzu i soli, jak przy
Słodkie okruszkibyć wyczuwalne Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na długości, tworząc cztery płaskie płaty. Następnie delikatnie je rozbijamy (nie mogą się uszkodzić). Na każdy cienki kotlet (na całej długości, po środku) układamy kawałki wędliny i żółtego sera. Następnie zawijamy delikatnie piersi w roladki (rolujemy). Do głębokiego talerza wbijamy dwa jajka, rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy przyprawy (ilość pieprzu i soli, jak przy
Słodkie okruszkiprzecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) sól pieprz zioła prowansalskie 2 szalotki 5-6 dużych plastrów żółtego sera 2 łyżki majonezu mielona słodka papryka A jak to zrobić: Mięso delikatnie rozbić, tak żeby nie było zbyt cienkie. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, następnie dokładnie natrzeć przecierem z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso, odstawić do lodówki(...)najlepiej na całą noc. Kotlety ułożyć na blasze do pieczenia ( blachy nie smarujemy tłuszczem, gdyż wytopi się z karczku), na każdy płat ułożyć pokrojoną w talarki szalotkę, po plastrze sera i posmarować wszystko majonezem. Wierzch oprószyć papryką. Karczek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut
Kuchnia w opałachgrzybów kani potocznie zwanych też sowami. To moje ulubione grzyby które sama zbieram i nie mogę się doczekać zawsze kiedy się pojawią. Są lepsze od kotletów z mięsa. Z farszem z kaszy i serem rozpływają się. Taki jesienny obiad leśny. 9 grzybów kanie różnej wielkości 2 jajka duże bułka tarta sól, pieprz olej rzepakowy farsz: 1/2 szklanki kaszy gryczanej
wesoła kuchniainformację bez większych wątpliwości, w końcu tamtejsza kuchnia to miłość do placków i placuszków wszelkiego typu. Początkowo dość sceptycznie podeszłam to połączenia kaszy z białym serem oraz do ujęcia tych składników w formie kotleta. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie spróbowała, oczywiście po swojemu modyfikując lekko przepis. Wiecie co? To jest pyszne! Dobrze wiem, że zrobię je jeszcze
PichceniomaniaPomysł na te kotlety podsunął mi Mikołaj Choroszyński autor "Diety Mind" ,na swoim blogu GastroCoach. Chętnie przepis wykorzystałam i kotlety wyszły znakomicie, pachnące latem
Moje Małe Czarowanieodciśniętą bułkę oraz sół i pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Ser feta pokroić na paski. Nabrać mięsnej masy i rozpłaszczyć w rękach. Na środku ułożyć pasek sera i dokładnie oblepić go mięsną masa formując kotleta. W ten sam sposób uformować pozostałe kotlety, u mnie wyszło 9 sztuk. Następnie koltety oprószyć bułka tartą z sezamem. Smażyć na oleju z obu stron
Monia miesza i gotujeprzez praskę czosnkiem (z dwóch stron). Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Następnie przełożyć na kotlety (ok łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera pleśniowego. Zawinąć i podsmażyć na mocno brązowy kolor. Suszone grzyby zalać wodą, dodać odrobinę soli i zagotować (kiedy już będą miękkie pokroić je na mniejsze
Gaździnka warzyburgerów mogą być kajzerki 1 /2 ogórka zielonego 1 pomidor 1/2 cebuli 2 garście rukoli 10 dag sera żółtego np. Chaddera 10 dag sera typu feta Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Ze składników na burgery wołowe formuję kotlety o grubości ok 0.5-1 cm. Grilluję z obu stron na rumiano. Bułki do burgerów przekrajam wzdłuż. Na bułkę z obu stron
Gotowanie Patkiwykonania dania potrzebne będą: Składniki : 6 kotletów schabowych 2 średnie papryki czerwone 20 dag sera typu parmezan 1 strąk papryczki chilli 1 pęczek bazylii 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka kminku sól pieprz 1 łyżka oleju kolorowy pieprz Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz i mocno rozbij. Posyp pieprzem i solą. Papryki umyj, rozetnij , wyjmij gniazda nasienne. Strąki papryki pokrój
Różne smaki w kuchnibardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Papryczki pokroiłem na małe kawałki. Dodałem przyprawy. Wymieszałem składniki łyżką, a następnie ręcznie dokładnie wyrobiłem. Dodałem pokrojony w kostkę ser, wymieszałem. Z przygotowanej mięsnej masy uformowałem płaskie kotlety. Na grillowej patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek, smażyłem kotlety z obu stron
R'n'G Kitchenszklanki bulionu lub wody - 1 łyżka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonej papryki - sól do smaku - suszony szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. W garnuszku mieszam lekko podgrzany bulion z rozdrobnionym serkiem topionym ( robię to przy pomocy
Kuchnia z widokiem na ogróddrugim i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Krok 3. Zamarynowane kotlety układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy z obu stron, aż się zrumienią. Kotlety podajemy gorące, możemy je posypać utartym, żółtym serem i gdy się stopi, podać je z musztardą i pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Moja Książka KucharskaSKŁADNIKI: Burger 4 bułki 4 kotlety Burgery 100 %mięsa mielonego wołowego 20 dag ser żółty 2 ogórki konserwowe ok 4-6 plasterków papryczki jalapeno 1 szalotka sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Burgery wkładam do piekarnika na ok 20 min w 180 stopniach. Następnie wszystkie składniki sosu łączę
Gotowanie Patkiprzygotowane mielone wkładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Czas zależy od wielkości i grubości naszych kotletów. Na samym końcu posypujemy parmezanem lub innym serem. Podajemy np z brokułami z serem bałkańskim z tego przepisu
Piekielna Kuchnia Patimęski hamburger! Mój mąż był zachwycony! Użyłam kapusty modrej Ogródek Dziadunia (najlepsza "kupna" kapusta, polecam gorąco!), radicchio, czerwonej papryki, pomidora, czerwonej cebuli i czerwonego sera (dostaniesz go w większych marketach bez problemu). Kotlet do hamburgera powstał z chudej szynki wieprzowej. Zrobiłam też prosty sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego, ze świeżym czosnkiem i ogórkiem konserwowym. :) Jeśli
Garniec MagalieZamiast tradycyjnego kotleta w bułce tartej polecam kotlecki z dodatkiem sera, papryki i natki pietruszki. Bardzo smaczne i sycące a do tego łatwe w przygotowaniu. Można podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki zioła włoskie 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia
Monia miesza i gotujeTo włoskie danie znane jest na całym świecie. Postanowiłam je trochę zmodyfikować i zamiast tradycyjnego spaghetti bolognese, przyrządziłam małe klopsiki w sosie pomidorowym i
potrawyregionalnepatelni podpiekamy je od wewnętrznej strony. Dolną część bułki kładziemy na talerzu i wykładamy na nią sałatę lodową, plasterki ogórka, cebule, polewamy sosem, następnie kładziemy kotlet, solimy go i pieprzymy, na górze układamy ser i przykrywamy bułką. Tak samo postępujemy z resztą bułek. Smacznego
Symfonia smakowaponiżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty
Kulinarna Pokusaoliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem. Z piersi lub ich połówek rozbijamy delikatnie kotlety, które solimy i pieprzymy. Filety nadziewamy farszem i zwijamy w roladki które smażymy ze wszystkim stron na oleju
Jadło i czytadłołyżkę koncentratu pomidorowego. Dusić wszystko przez około 10 minut. Usmażyć kotlety. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami najpierw warzywa, potem kotlety znowu warzywa i jeszcze raz kotlety. Zakończyć ostatnią warstwę warzywami i posypać stertym serem. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku 180 °C przez 15 minut. SMACZNEGO
zielonacukinka