chce, tak jak mi dzisiaj. Patrząc na zawartość mojej lodówki, za bardzo nie mam z czym poszaleć. Pół cukinii, cebula i pół kostki sera sałatkowego typu feta. Nie za bogato. Zaglądam do szafki widzę kotlety sojowe i makaron ryżowy. Hmmm kotlety zostawiam w spokoju. Zrobię sobie kuchnię azjatycką po polsku wręcz po studencku ale kto wie, może będzie to początek
pieprzny smaczeksera białego 5 ząbków czosnku masło klarowane do smażenia sól, pieprz Przygotowanie ciasta: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i jajko, sól, gałkę muszkatołową Posiekać nożem, a potem zagnieść ciasto podobnie jak na kopytka - powinno być ciut luźniejsze Rozwałkować rękoma i odkrawać po kawałku na taką wielkość, by po ułożeniu farszu na środku móc sklejać na niewielkie kotlety Maczać(...)dodać przecisnięty czosnek oraz pokruszony biały ser Wszystko składniki wymieszać i podsmażyć do połączenia składników, dodać wtedy żółty ser i smażyć do jego rozpuszczenia ciągle mieszając , dodać ciut soli Przestudzony farsz nakładać na "placuszek" ziemniaczany, sklejać i rozpłaszczać na podłużne kotlety. Najlepsze zaraz po usmażeniu
Proste Potrawykulinarnego. Miałam kiedyś ochotę na nadziewane pieczarki, nadzienie okazało się na tyle smaczne, że teraz najczęściej występuje samodzielnie, w formie kotletów. Warto wypróbować i przekonać się jak pyszne są:) Składniki: mięso mielone jajka ugotowane na twardo żółty ser kilka niewielkich pieczarek sól pieprz ulubione zioła (u mnie najczęściej bazylia i oregano lub tymianek) panierka (mąka, jajko, bułka tarta) Pieczarki(...)jajka i żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy. Smacznego
chwile dla mnieDzisiaj takie trochę...pomieszanie z poplątaniem. Polskie, pyszne mięso, ser, ostra konfitura cebulowa, włoskie oliwki, indyjska przyprawa- przepyszne kotlety! Cudownie pachniało, nie tylko w kuchni, ale w całym domu. Mieszanka przypraw, której użyłam i która zafundowała nam te wszystkie rozgrzewające i krzepiące wrażenia to garam masala. Ta, którą zawsze wykorzystuję, składa się z drobniutko utartych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, kuminu
Pichceniomaniawręcz oprzeć! Salsa ze stołu zniknęła baaardzo szybko. Nie dziwię się, udała mi się Salsę można z powodzeniem wykorzystać do mięsno-serowych calzone, quesadilli, krokietów, kotletów, sałatek, wszelakich przekąsek z ciasta francuskiego, wędlin, deski serów. Jeśli macie ochotę na pikantniejszą wersję dodajcie ostrej papryczki według upodobań. Będzie słodko-kwaśno ostra salsa, idealna do domowych przekąsek. Domowa salsa słodko-kwaśna, obłędna
Zasmakuj Kuchnistron. Opcjonalnie można kotlety ziemniaczane, przed usmażeniem obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smacznego! Może zainteresują Cię również inne przepisy na kotlety ziemniaczane: Tradycyjne kotlety ziemniaczane Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem
CookYourselfblogu znajdziecie przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem kukurydzy , sera feta i zielonej pietruszki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów siekanych wraz z dodatkiem groszku. Pomysł na urozmaicenie dań z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Poniższe kotleciki są proste do przygotowania i bardzo smaczne :) Polecam! Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 250-280 g groszku
Ugotowaćczosnku 0,5 papryki czerwonej 0,5 kukurydzy z puszki 2 łodygi selera 300 gram mięsa lub wędliny wędzonej ( wykorzystane były kawałki wędlin oraz kotlety drobiowe które zalegały w lodówce :) ) 100 gram tartego sera żółtego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka czerwona mielona słodka, oregano. Wykonanie: Kasz ę wrzucamy do wrzącej wody gotujemy
kgwjanczewoTakie kotlety bardzo szybko się robi i są naprawdę smaczne..za każdym razem można zrobić inne...dodając różne składniki...u mnie były już takie ..bez żadnych dodatków..i takie ..z dodatkiem cebuli i papryki..a tym razem dodatkiem są pieczarki.. 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula fioletowa 20 dkg pieczarek 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pieprz, wegeta przyprawa do kurczaka koperek, rzeżucha lub szczypiorek Pierś z kurczaka, cebulę i żółty ser pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce.Dodać pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu
Moje domowe kucharzeniełyżeczka zmielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli morskiej 50 g tartego sera Bursztyn 1 łyżka musztardy 1 jajko 50 g tartej bułki trochę tartej bułki do obtoczenia kotletów DODATKI: bułka pozostałe - co kto lubi, u mnie powstała wersja męska i damska: WERSJA MĘSKA: papryka marynowana podsmażony boczek dużo
Brzuszki ŁakomczuszkiTureckie kotlety rybne to oryginalny przepis na rybę! Porcja dla 5 osób. Smacznego! Składniki 500g filetów z ryby 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 100g żółtego roztopionego sera 1 ząbek czosnku pół łyżeczki kminku sól pieprz czarny chili lub czerwona papryka Przygotowanie Umyć rybę i zemleć. Wymieszać z resztą składników. Uformawać kotleciki. Grillować w piecu w temperaturze 180°C. Artykuł
Tureckie PrzepisyW tym tygodniu kaszę jaglaną wykorzystamy nie jako dodatek do obiadowego dania, ale jako jego główną część. Kasza posłuży nam jako baza do stworzenia pysznych kotlecików
ChilliJemyKotlety szarpane z kurczaka i warzyw nauczyłam się robić od babci. Babcia nazywa je po prostu „ szarpańce ” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się z pozostałymi składnikami. Kotleciki mają jedną, ogromną zaletę – smakują zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Robi się(...)mimo że przepis spisałam od babci już kilka lat temu. Z porcji wychodzi ok. 15 sztuk. Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw: 500 g filetu z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi) 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk) 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda lub cheddar) 100 g kukurydzy konserwowej (ok. 6 łyżek) 1 czerwona papryka
Poezja smaku