kotlet z jajka - 1000 przepisów (strona:22/67)

Placki z gotowanych ziemniaków w kukurydzianych płatkach. 156

wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu. Proponuję bardzo smaczne kotlety ziemniaczane panierowane w płatkach kukurydzianych. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki 2 kiełbasy śląskie sól pieprz płatki kukurydziane do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki  skręcić przez maszynkę lub zblendować. Wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Kotlety mięsno- pieczarkowe 173

sera 1 duże jajko tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Pieczarki pokroić bardzo drobno i obsmażyć krótko na tłuszczu Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, przesmażoną i przestudzoną cebulę oraz pieczarki - wyrobić Podczas formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek

Proste Potrawy
Kotlet schabowy 299

choć w mojej kuchni jest niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu. Ale…  raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem.    Składniki:  - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- ok. 3 łyżek(...)żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą,  pieprzem i panierujemy. Najpierw w mące (nadmiar otrząsamy), potem w jajku i w bułce tartej (panierki nie dociskamy do mięsa). Ścinki tłuszczu wytapiamy na patelni, zdejmujemy  skwarki  i dodajemy smalec. Kładziemy przygotowane kotlety i smażymy, 4 – 5 minut z każdej strony. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy, osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy

mojewypiekiinietylko
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 352

wody! Ten zestaw najlepiej się sprawdza w roli porządnego i nadaje się nawet na rodzinne spotkania.   KOTLETY MIELONE W WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g kiełbasowego mięsa mielonego  (przez uprzejmość wuja rzeźnika; może być rzecz jasna inne) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz mielony, majeranek 1 cebula 2 ząbki czosnku  3-4 wafle andruty ponadto do obtoczenia(...)kwadraty (mogą być owszem inne kształty - np. trójkąty czy romby).  Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony.  Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z buraczków 166

Dzisiaj polecam Wam sałatkę z buraczków z dodatkiem jajka, ogórka, jabłka i cebuli. Smakuje wyśmienicie. Ja najczęściej podaję ją z kotletem. Polecam sałatkę na imprezę lub domowy obiad. Warto ją zrobić dzień wcześniej wtedy smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 6 większych buraczków 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz do smaku

Ala piecze i gotuje
Klops z jajkiem 202

Bardzo często z mięsa mielonego robię po prostu kotlety mielone, ale co jakiś czas staram się urozmaicać menu i robię mielone w innej wersji. Tym razem zrobiłam klopsa z jajkiem na twardo. Ładniejsza nazwa tego dania to pieczeń rzymska, ale dla mnie lepiej brzmi klops z jajkiem. Tyle różnych klopsów ile znajdziemy przepisów. Każdy dodaje coś od siebie i już

Amatorka kuchenna
Kotlety schabowe z ziołami. 85

Kotlety schabowe z ziołami . Składniki : schab wieprzowy ( 1 porcja około 10 dkg ) 1 jajko pieprz czarny mielony sól majeranek bazylia olej do smażenia Sposób wykonania :   Mięso dzielimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawami z obu stron. Jajko rozbijamy w szklance lub innym naczyniu i pędzelkiem cienko smarujemy nasze kotleciki po obu stronach. Tłuszcz wlewamy

Przepisy i porady kulinarne
Jaja poszetowe obsmażone - jajka zwane eklerkami 102

Kuchnia polska kojarzy się z kotletem schabowym, bigosem, pierogami i kiełbasą. Jakże mylne skojarzenia. Kuchnia polska to bogactwo smaków, produktów, między innymi powracających dziś do łask: jarmużu, skorzonery, karczochów, dziczyzny, gęsi, kaczek... Różnorodność technik kulinarnych, których nie powstydziliby się dzisiejsi Szefowie kuchni. Mam kilka starych książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku ( oryginałów i reprintów). Lubię je czasem przeglądać(...)Książka Kucharska Maryi Ochorowicz - Monatowej z 1910 roku. Od niej zaczęła się moja słabość do książek z przełomu XIX i XX wieku. Jednym z zaskakujących przepisów, jest ten na jajka eklerki, podchodzący właśnie z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej. Tak obecnie modne jajka w koszulkach, obtaczane w parmezanie a następnie smażone. 5 jajek, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki bułki

królestwo garów
Rumsztyk z cebulką z mięsa wieprzowego 231

Rumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda, bo smakowitości nie da się mu odmówić. Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego(...)gorącą wodę. Dłonie zwilżyć olejem i  formować owalne kotlecki, następnie każdego spłaszczyć  układać na rozgrzanej patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę do gotowej cebuli dołożyć kotleciki, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i podsmażyć kilka mint, by smaki się połączyły

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Frikadelle z dorsza z pieczarkami 199

kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają  charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła ghee 1 łyżka kaparów - opcjonalnie sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia bułka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety siekane z piersi kurczaka 21016

łyżki majonezu – ok. 50g 2 łyżki mąki pszennej – ok. 30g 1 jajko w miarę duże 10g parmezanu (opcjonalnie) przyprawa do kurczaka, np. Gyros – 2 czubate łyżeczki olej do smażenia (ok. 3 łyżki)     Kotlety siekane z piersi z kurczaka – Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić z błonek i posiekać w kostkę, np. ostrym nożem lub tasakiem. Cebulę(...)się w mięso. Dodać jajko, starty parmezan, majonez i mąkę. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka to można dosypać odrobinę mąki. Odstawić mięso na 15-20 minut. Po tym czasie smażyć kotleciki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Smacznego! Przepis na sałatkę ze zdjęcia: Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu   Całość (8 siekanych kotletów) ma ok. 1292kcal

Kulinarne Przeboje
Kotlety mielone 133

Kotlety mielone...po raz kolejny...tym razem ponoć wg Magdy Gessler..1 kg mięsa mielonego2 cebule 2 jajka 1 kajzerka 50 g masła50 ml wodywegeta, majeraneksól i pieprz do smakumleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę(...)pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Kajzerkę namoczyć w mleku i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Kotlety siekane z łososia 126

sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia.   Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula różowa (akurat tylko taką miałam) - sok z ½ cytryny - skórka starta z cytryny(...)drobną kostkę – przekładamy do miski. Wbijamy dwa całe jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżeczki wędzonej papryki, startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, sok wyciśnięty z ½ cytryny – dokładnie wyrabiamy masę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 15 minut. Na papierze do pieczenia formujemy kotlety używając foremki w kształcie obręczy. Nożyczkami „docinamy” porcje papieru

mojewypiekiinietylko
Domowe hamburgery 163

domu. :-) Ludzie pokochali te ogromne buły z dużymi kotletami w środku i mnóstwem dodatków, my także! Oto przepis na domowe burgery w najlepszym wydaniu. :-) (składniki na 2 bardzo duże burgery) 2 duże bułki, u mnie pełnoziarniste z tego przepisu 300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek(...)sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły. 2. Ogórka, pomidora

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania