warzywko-olej Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na oleju.Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów.Rybę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku.Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formowaćkotlety. Uformowane(...)niezbyt grube kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stronna rozgrzanym oleju, kilka razy obracając.W zasadzie kotlety są już gotowe, ale my sobie jeszcze pofantazjujemy i ubierzemy nasze rybkiw łuski. Rozbijamy 2 jajka, dodajemy troszkę warzywka, delikatu i przyprawę do ryb.Wsypujemy do tego trochę płatków kukurydzianych, mieszamy i nakładamy na kotlety.Obracamy.Powtarzamy czynność i już ryby
Maminek kulinarnypolecam!!! Składniki na kotlety drobiowe z nutką chrzanu i orzechów: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól pieprz 1 porządna łyżka chrzanu startego samodzielnie (lub 3 łyżki chrzanu ze słoiczka) 1 łyżka zmielonych orzechów lub masła orzechowego 1-1,5 łyżki śmietany kwaśnej (jeśli korzystamy z chrzanu ze słoiczka to dodajemy jedynie 0,5 łyżki śmietany) duże jajko lub 2 małe(...)Chrzan mieszamy z orzechami i dodajemy tyle śmietany aby otrzymać gładką pastę. Każdego kotleta z jednej strony smarujemy masą chrzanową, panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron, zaczynając od strony z masą chrzanową. Gotowe
Rozpustne gotowaniesmaku Kabaczki myjemy , jeśli mają cienką skórkę to jej nie obieramy . Kroimy w plastry grubości 0,5 cm . Solimy , posypujemy czosnkiem . W misce lub głębokim talerzu roztrzepujemy jajka widelcem jak do obtaczania kotletów schabowych . Bułkę wysypujemy na talerzyk . Następnie każdy plaster kabaczka obtaczamy w jajku , następnie w bułce tartej i kładziemy na patelni , na rozgrzanym tłuszczu . Smażymy na złoty kolor
Ogrodnik w podróżywykorzystanie cukinii, które nadmiernie wyrosły, ale jeszcze się nie zestarzały, czyli nie zawiązały nasion i daje się w nie lekko wbić paznokieć. Składniki : Kotlety gruba cukinia o wciąż miękkiej skórce sól pieprz ziołowy 2-3 jajka bułka tarta olej do smażenia Surówka kalarepka 3-4 łyżki jogurtu greckiego Kalarepkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię (ze skórą) pokroić(...)plastry grubości 2-4 mm. Każdy plaster cukinii rozbić tłuczkiem. Doprawić cukinię, posypując solą i pieprzem ziołowym. Rozgrzać olej na patelni. Cukinię panierować z obu stron w jajku i bułce tartej. Smażyć kotlety z obu stron. Po usmażeniu kotlety odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Do kalarepki dodać jogurt.Wymieszać. Podawać gorące kotlety z surówką z kalarepki
Weekendy w domu i ogrodzieOstatni raz jadłam je w szkole podstawowej. Moje wrażenia i wspomnienia zostały odczarowane tym udanym przepisem: Kotlety jajeczne SKŁADNIKI: 7 jajek szczypiorek bułka tarka sól, pieprz kilka ziemniaków 2 marchewki zielony groszek Sześć jajek ugotować na twardo. Jak ostygną zetrzeć na tarce. Drobno posiekać szczypiorek. Do miski wsypać jajka, szczypiorek, 1 całe jajko, i dwie łyżki bułki tartej. Doprawić sola
MarciochaKucharzytakie fajne opinie na temat schabowego:) to chętnie się podzielę moim sposobem przygotowania. A wystarczy sól, pieprz, mocne ubicie, dobrze przyrządzona panierka i... trochę serca :) Składniki: kotlet schabowy bez kości mąka jajko bułka tarta sól pieprz Mięso oczyścić, umyć i bardzo mocno ubić - ja lubię gdy mięso jest "przezroczyste":) Mam wtedy pewność, że będzie dobrze usmażone Panierka musi być podwójna(...)więc najpierw przyprawić solą i pieprzem, a następnie obsypać mąką, potem zamoczyć w jajku i na koniec w bułce tartej. Powtórzyć namoczenie w jajku (pomijając mąkę) i znowu w bułce tartej. Taka podwójna panierka powoduje, że kotlet jest chrupiący Rozgrzać olej (niedużo, kotlet nie może pływać w tłuszczu) na patelni i smażyć mięso na małym ogniu z obu stron
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis zaczerpnęłam z biedronkowej broszurki. Autorem dania jest Jakub Kuroń - polecam gorąco takie roladki na obiad - są pyszne!Składniki:600 g kotletów schabowych300 g sera żółtego1 łyżka posiekanej świeżej bazylii1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego koperku1 małe jajko (w oryginale żółtko)2 łyżki bułki tartejsól, pieprzolej(...)smażeniamąka do obtoczenia Sposób przygotowania:1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.2. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.3. Ser, posiekane zioła, bułkę tartą, jajko, pieprz i sól mieszamy na jednolitą masę.4. Na kotlety nakładamy porcje farszu, zwijamy i spinamy wykałaczką.5. Każdy kotlet obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy
Kuchnia domowa Anibędzie gotowany, smażony, w formie risotto, na słodko, na ostro… i nie tylko. Jedną z moich propozycji są kotlety z ryżu miksowanego. A przepis powstał, jak to zwykle bywa, przypadkiem. Składniki: - ok. 900g ugotowanego ryżu- 3 jajka- 100g sera żółtego cheddar- 3 łyżki startego parmezanu- 1 papryka (dałam pomarańczową)- szczypior z cebulką (nie żałujmy)- 2-3 ząbki czosnku- sól, pieprz(...)zaletą jest to, że możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając, np. pieczarki uzyskamy zupełnie nowy smak. Innym dodatkiem mogą być jajka ugotowane na twardo, marchewka, szpinak, natka pietruszki… Kotlety bez panierowania w mące (sprawdziłam też taką wersję, smażąc bez użycia mąki – nie jest niezbędna) będą świetnym daniem lub jego uzupełnieniem dla osób na diecie bezglutenowej
mojewypiekiinietylkosmażyć..Ja tym razem obtoczyłam w bułce tartej, ale to nie jest konieczne. 1,20 kg schabu, polędwicy sól i pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy 2 łyżki majonezu sól 1 łyżka przyprawy maggi przyprawa gosposi Rafex pieprz cytrynowy Rafex 5 łyżek(...)kilka łyżek bułki tartej Oleofarm Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Wyjąc z marynaty , panierować w bułce tartej.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenieZapraszam Was na bardzo proste danie, z którym na pewno każdy sobie poradzi i będzie mógł cieszyć się trochę innym wydaniem pospolitego kotleta ;) Składniki: połówka piersi z kurczaka ( około 400g) 200g pieczarek 100g żółtego sera cebula jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz Mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony(...)podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. U mnie dodatkiem był ryż
Czerwona Porzeczkapieczarkami. Dodać do mięsa razem z posiekanymi pomidorami oraz odciśniętą bułką. Można dodać czosnek, ale już tutaj dominuje takie połączenie smaku że nie dodawałam. Wymieszać z przyprawami, jajkiem i serem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i konserwową papryką
Magiczne Życie Martypiersi z kurczaka 0,7 kg młodych ziemniaków kilka ogórków gruntowych śmietana sól, pieprz, koperek, bułka tarta, jajko Oczyszczone piersi kurczaka rozbić na dość cienkie kotlety. Posolić, popieprzyć a następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia bułki. Podawać z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Smacznego
MarciochaKucharzyszpinaku (u mnie 450 g) 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 ugotowane na twardo jajka Sposób wykonania: 1. Masę mięsną przygotowujemy tak jak na kotlety mielone: mięso mieszamy z surowym jajkiem, 1 drobno posiekaną (a najlepiej zmieloną w maszynce) cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, kajzerką namoczoną, a następnie odciśniętą z mleka, doprawiamy solą, pieprzem ,majerankiem, dodajemy kaszę manną
Kuchnia domowa Anisezamowe kieszonki drobiowe, pyszna propozycja dla drobiożerców. Składniki: 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki soku z cytryny sól 3 szklanki sezamu KRESTO 1 jajko 5 plastrów sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami olej RAPSO do smażenia Wykonanie: Każdą pierś rozcinam na połowę wzdłuż. W każdej robię kieszonkę.Oprószam delikatnie solą. Bulion mieszam(...)sojowym i sokiem z cytryny. Wkładam mięso w marynatę, trzymam min dwie godziny. Po tym czasie wyjmuję, do każdej kieszonki wkładam po plastrze sera, spinam wykałaczkami. Każdy kotlet panieruję w rozkłóconym jajku a następnie w sezamie. Wkładam na mocno rozgrzany olej, smażę do zrumienienia. Podaję na ciepło. Do przygotowania kieszonek użyłam sezamu Kresto : Do przygotowania użyłam oleju RAPSO
Z Majeczką w kuchnigorące dni mięso na obiad, to niekoniecznie dobry pomysł. Proponuję, więc moje ostatnie odkrycie kotlety jajeczno-kalafiorowe do tego sałatka (sałatka i obiad gotowy. SKŁADNIKI: 4-5 ugotowanych jajek 4-5 różyczek ugotowanego w słonej wodzie kalafiora spora garść drobno pokrojonego koperku 1 surowe(...)jajko bułka tarta sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: ugotowane jajka zetrzeć na dużych oczkach tarki ugotowany kalafior tłuczemy tłuczkiem dodajemy koperek, przyprawy, 2-3łyżki bułki tartej i jajko wszystko dokładnie mieszamy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym do zrumienienia. Gotowe
Kuchnia Beaty