Dziś zatęskniłam za domowymi obiadami, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam odtworzyć jeden z nich. Mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach, a sos smakuje dokładnie tak, jak zapamiętałam :) Można go podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami.Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym. Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy(...)ŚREDNI1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia, około 8 minut z każdej strony. Przekładamy mięso wraz z tłuszczem do garnka, w którym będziemy dusić potrawę (dosyć ściśle).3. Na suchej patelni prażymy
My Culinary ArtDziś mam dla Was jeden ze swoich ulubionych przepisów na kotleciki!Robię często … i są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad!Śmiało można je przyrządzić również
Ostra na SłodkoSoczewicę uwielbiam!Nie ważne czy zielona czy czerwona … czy w sałatce … czy w zupie …. – każdą z przyjemnością zajadam!Dziś mam dla Was
Ostra na Słodkowarzywa będą miękkie i ładnie przypieczone). Kiedy nasze oszukane frytki się dopiekają, zajmujemy się burgerami. Z mięsa formujemy równiutkie, dość grube (moje miały ok. 2 cm) kotlety. Smażymy na suchej patelni (płaskiej lub grilowej albo na grillu elektrycznym) ok. 5-6 minut z jednej i ok. 4 minuty z drugiej strony (burgery nie mogą być w środku surowe, ale trzeba(...)patelni odstawiamy na przynajmniej minutę i dopiero wtedy podajemy w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! PS. A do takiego obiadu koktajl marchewka-pomarańcza :) PPS. Następnym razem zrobię jeszcze domowy sos ziołowo-czosnkowy! Że też ja wcześniej na to nie wpadłam, a dopiero przy jedzeniu. Pasowałby idealnie
Ratunku obiadFilety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej...Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.I pierzynka z pieczarek.Poezja smaku.Kto nie próbował, niech żałuje!Składniki:2
Gospodyni Miejskapoczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe i doprawione mięso na spaghetti.Składniki: pół opakowania makaronu do spaghetti5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego500 g przecieru pomidorowego1 cebula1 czosnekser (np. parmezan czy pecorino)bazylia, oregano, zioła prowansalskiełyżeczka słodkiej mielonej paprykisól, pieprzoliwa z oliwek bądź olejSposób(...)wyciskarką rozdrabniamy czosnek i razem smażymy chwilkę, by się nie spaliło, bo czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy ugotować makaron
upichcicHreczniaki ( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste
Ostra na SłodkoUwielbiam wymyślać ” coś z niczego”!Najlepsze pomysły zwykle przychodzą do głowy wtedy , kiedy to lodówka świeci pustkami , a głód doskwiera.Tak było właśnie tym razem
Ostra na Słodkomleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki mięty- szczypta cukru- szczypta soli- parę kropel cytryny(uwaga: kalafiorowe chmurki wspaniale smakują również z sosem czosnkowym:) Składniki na zalewę zagotować, do wrzątku wkładać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować około 15 minut (ma być lekko twardawy). Delikatnie odcedzić i lekko przestudzić.Białka(...)zanurzać różyczki kalafiora (trzymając za ogonki;) i smażyć powoli na patelni, na rogrzanym oleju/oliwie. Można smażyć w głębokim tłuszczu, ja jednak użyłam ilości nieco większej niż standardowe kotlety a w trakcie smażenia obracałam by równomiernie zrumienić boki.Miętę drobno posiekać, wszystkie składniki dipu dokładnie wymieszać (można zmiksować), schłodzić przed podaniem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapikantnym pesto z własnoręcznie robionych w zeszłym roku suszonych pomidorów. Składniki : 4 kotlety schabowe opakowanie (9szt) szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz 0,5 l bulionu Pesto z suszonych pomidorów Przygotowanie : Kotlety rozbijam i smaruję przygotowanym wcześniej pesto z suszonych pomidorów . Zwijam je w roladki a następnie każdą roladkę zawijam w 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej i spinam wykałaczką. Podsmażam krótko z każdej(...)Jeśli trzeba to dolewam bulionu. Gotowe pokroiłem w różnej wielkości skośne kawałki i podałem. Do reszty wywaru na patelni dolałem resztę bulionu, zagotowałem i przy pomocy mąki zrobiłem pyszny sos
Mechanik w kuchnichcemy miażdżyć całej paczki płatków, przesypujemy potrzebną porcję do mocnego woreczka i miażdżymy płatki przez niego. 5. SMAŻENIE (15 min): > rozgrzewamy olej na patelni (trochę więcej niż na zwykłe kotlety), bierzemy kawałek kurczaka z marynaty, strzepujemy nadmiar ciasta, wkładamy do płatków, oblepiamy nimi kurczaka i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na ŚREDNIM OGNIU! z każdej strony aż płatki będą zarumienione(...)będzie surowy), w razie potrzeby wyławiamy z patelni przypalające się odpadnięte płatki. 6.PODANIE: > jako samodzielna przekąska z dipami lub do obiadu z frytkami i surówką. Świetnie smakuje z naszym sosem czosnkowym. OM NOM NOM! Post AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenSkładniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki masło sól, pieprz Polędwicę opłukać, pokroić na 1 cm kotlety, lekko rozbić. Oprószyć każdy solą i pieprzem. Obsmażyć do zarumienienia na maśle z obu stron. Przełożyć do rondla wraz z powstałym bulionem. Cebule zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Zalać(...)dodać wraz z powstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć mięso. Z masła i mąki wykonać zasmażkę, wymieszać dokładnie z sosem. Mięso podawać np. czeskimi knedlikami polane sosem
Konrad GotujeKolejne potrawa po kotletach ziemniaczanych na pyszny i niedrogi obiad. Tak polubiliśmy takie dania, że już kolejne podobne czeka w kolejce na dodanie do bloga. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem Składniki na krokiety : 700 g ugotowanych ziemniaków(...)smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 10 dkg wędzonego boczku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku szczypta majeranku Sos
Gosia gotujeSkładniki: pół większej cukini połówka żółtej cebuli 1 większa czerwona cebula ok 400 g pieczarek pęczek natki pietruszki 1 średnia marchewka 300 g ryżu sos sojowy - grzybowy ciemny sos sojowy sól, pieprz szczypta imbiru 2 jajka 7 łyżek bułki tartej Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę(...)następnie cebulę. Wyłączyć ogień, dodać cukinię i marchewkę. Doprawić do smaku. Ostygnięte warzywa wymieszać z ostygniętym ryżem dodać jajka, bułkę tartą i drobno posiekaną natkę. Wszystko wymieszać i formować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.. Smacznego
Gaździnka warzyTak , dobrze czytacie – zrobiłam placuszki / kotleciki ze znanych chyba wszystkich zupek chińskich!Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!Są świetnym pomysłem w te dni , kiedy nie
Ostra na Słodko