kotlet schabowy - 2055 przepisów (strona:53/137)

Schabowy z sosem musztardowym. 110

łyżki  Musztardy kremskiej Parczew  1/2 łyżeczki Koncentratu chili Proeco Polska   500 ml wody 2 łyżeczki domowej vegety pieprz do smaku 3 łyżeczki mąki 5 kotletów schabowych bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku 2 jajka 2 łyżki mleka olej do smażenia Wykonanie sosu: Połowę wody wlać do garnka, następnie dodać 2 łyżki musztardy, vegetę, 1/2 łyżeczki(...)gotującego wywaru, gotować aż zgęstnieje.Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy to dodajcie całą łyżeczkę koncentratu chili, ale uprzedzam jest bardzo ostry. Mięso umyć, osuszyć ręczniczkiem i rozbić kotlety. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z mlekiem, zanurzać płat mięsa i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podawać polane sosem musztrdowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym 178

Wartość kaloryczna:    330 kcal przy 3 porcjach Składniki: Ø   5 kotletów schabowych Ø   20g suszonych grzybów Ø   1 duża cebula Ø   2 ząbki czosnku Ø   sól i pieprz Ø   łyżka oliwy Przygotuj: garnuszek sporą patelnię Podaj z: ·          kaszą, np. jaglaną(...)pogotowały. Cebulę kroimy w piórka lub półtalarki, czosnek siekamy. Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem (ja to zawsze robię przez porządny foliowy woreczek), solimy i pieprzymy z obu stron. Tak przygotowane kotlety smażymy na odrobinie oliwy (1/2 łyżki) z obu stron, a następnie zdejmujemy z ognia. Na tej samej patelni podsmażamy lekko cebulę , po chwili dodajemy czosnek i zaraz zalewamy wywarem grzybowym

Bazując na smaku
Schab w sosie cebulowym 204

smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub ulubiona ziołowa mieszanka przypraw do schabu / mięs) kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie Schab w sosie cebulowym, przygotowanie: Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę. Posolić. Smażyć kilka minut, dodać drobno(...)Dusić na małym ogniu około 60-90 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dolać śmietankę, a następnie wodę (ok. 1/4 lub 1/3 szklanki) rozmieszaną z mąką lub skrobią - mieszankę dodawać stopniowo, kontrolując gęstość

Lekcje w kuchni
Schab duszony w kapuście kiszonej 169

Schab duszony w kapuście kiszonej Oprócz tradycyjnego polskiego kotleta schabowego z tej zacnej części mięsa można przygotować potrawy na wiele sposobów, a jednym z pomysłów jest przepis na: schab duszony w kapuście kiszonej, dzięki któremu przyrządzimy pyszny soczysty schab, który zaspokoi podniebienie niejednego smakosza.   Schab duszony w kapuście kiszonej. Składniki porcja dla 3-4 osób: 500g schabu wieprzowego 500g(...)Mąka pszenna Sól Pieprz 1 cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku Schab duszony w kapuście kiszonej. Przygotowanie: Schab kroimy w plastry takie jak na kotlety, lekko pobijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy chwilę (po dwie –trzy minuty z każdej strony) na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę kroimy

Księga-Smaku
Parmigiana z selera korzeniowego (zapiekanka z serem i sosem pomidorowym) 146

Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Wtedy wymyśliłam tę jesienno-zimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym.  Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają się we wspaniały comfort food na włoską nutę . Wiem, że seler korzeniowy nie jest zbyt popularnym warzywem(...)naczyniu sosem pomidorowym i serem cheddar, który według mnie lepiej koresponduje z charakterystycznym smakiem selera niż mozzarella. W parmigianie nie mogło oczywiście zabraknąć parmezanu, którym także posypałam moje selerowe kotlety. Z kolei typową bazylię zastąpiłam natką pietruszki. Jest przepysznie - serowo, pomidorowo, kojąco zmysły i poprawiająco nastrój w chłodny dzień. Seler korzeniowy ma ciekawszy, bardziej wyrazisty smak w porównaniu z bakłażanem

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż z warzywami i schabowym 318

można go jeść w nieskończoność....nie pozostaje mi nic innego , jak polecić Wam to danie i myślę że polubicie taki obiad. Ryż podałam ze schabowym- przepis na pyszny schabowy znajdziecie tutaj i tutaj. Kochani polecam i zaczynamy: Składniki:2 marchewki4-5 liści kapusty pekińskiej1 szkl ryżu długoziarnistegosól, pieprzszczypior 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie :Gotujemy ryż- według instrukcji(...)dodajemy ugotowany ryż, mieszamy- doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, mieszamy i smażymy jeszcze 2 min. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Gotowe :) Ryż podałam z kotletami schabowymi, ale można z pulpetami, przepis tutaj lub z tym co lubicie najbardziej.Smacznego

Smaki Edyty
Ryba w panierce z bułki tartej 112

Rybę w panierce robiłam już nie raz, ale tym razem w panierce z bułki tartej z dodatkami.Polecam zrobić większą ilość takiej bułki i mieć zawsze pod ręką do schabowych, albo tak jak u mnie nawet do ryby.Polecam serdecznie i koniecznie zajrzyjcie do Gastrofilki , bo tam są fajne pomysły nie tylko na taką panierkę ale na szybkie i smaczne potrawy(...)kombinacji potraw z tych produktów jest mnóstwo. filety z dowolnej ryby mleko sok z cytryny sól,pieprz mąka jajka bułka tarta Bułka tarta [ można zrobić więcej i wykorzystać do kotletów schabowych, ryb] 400 - 500 g bułki tartej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku 2 czubate łyżki pietruszki suszonej Filety ryby pokroić na kawałki i włożyć

Moje domowe kucharzenie
Wegetariańskie kotlety schabowe (smażone sowy) 156

Jeżeli w Waszej okolicy rosną sowy (inaczej zwane kanie) to zachęcam do przygotowania wegetariańskich kotletów schabowych. Prosto, szybko i bardzo smacznie! Kapelusze sowy przygotowane w poniższy sposób są (oczywiście jak dla mnie) najsmaczniejsze na świecie :) Składniki: sowy (in. kanie; same kapelusze!) jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Grzyby umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki(...)oraz pieprzem i roztrzepać. Kapelusze sowy obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej. Czynność powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej. Kapelusze sowy smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło

Ugotować
Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych 94

Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych obtoczonych w bułce tartej.   Płatki drożdżowe nieaktywne to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak.   Są bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy(...)magnez, fosfor, sód, selen. Osobiście uwielbiam wzbogacać nimi różne potrawy, zwykłe kanapki, czy też koktajle i dania wegańskie . Ryba panierowana w płatkach drożdżowych również świetnie smakuje, ale wracając do kotletów...  Są naprawdę bardzo smaczne i soczyste, a dzięki płatkom nabrały delikatnie serowego posmaku. Polecam! 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej

Di gotuje
Marchewkowe kotlety schabowe 113

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Marchewkowe kotlety schabowe Zostają nam czasami schabowe i coś trzeba z nimi zrobić. Proponuję prosty, szybki i smaczny sposób.   Składniki: ·        ½ kg schabu(...)bułce tartej. 5.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 7.    Nakładamy na każdy kotlet zasmażkę. 8.    Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch kotletów. 9.    Zapiekamy chwilkę do rozpuszczenia się sera

Kulinarna Chwila
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 143

zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie(...)spać. Dostaliśmy pokój na drugim piętrze z przecudownym widokiem na Kazimierz - na Kościół, Zamek i na Wzgórze Trzech Krzyży. Z rzeczy, które jedliśmy w restauracji możemy bez wątpienia polecić kotlet schabowy z kością z puree z ziemniaków i kapustą zasmażaną. Nie wiem jak schab, bo głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Schab z wiśniami 169

kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad.Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji.Gorąco polecam! SKŁADNIKI:* kotlety schabowe – 2 szt* wiśnie bez pestek – 250 g* cebula – 1 szt* ocet balsamiczny – 1 łyżka* miód – 1 łyżka* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka* olej

Ostra na Słodko
Sznycle po bawarsku, czyli kotlety schabowe inaczej 626

Jeśli lubicie tradycyjne kotlety schabowe, ale jednak szukacie małej odmiany to doskonałą ich alternatywą będą sznycle po bawarsku. Wyróżniają się dodatkiem chrzanu i musztardy oraz tym, że są smażone na maśle. Smakują naprawdę rewelacyjnie. Polecam! 5 plastrów schabu (u mnie około 560g, czyli niewielkich) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżka musztardy sól, pieprz Do panierowania: mąka pszenna 1 jajko(...)tłuczkiem do mięsa, a chrzan dokładnie wymieszać z musztardą. Każdy kawałek mięsa delikatnie natrzeć przyprawami, posmarować mieszanką chrzanowo-musztardową i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. (Czas smażenia zależy od grubości kotletów

Di gotuje
,,Kotlet po hawajsku z ananasem i jarzębiną” 126

Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym to alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Świetne połączenie delikatnego mięsa, egzotycznego ananasa i swoistego smaku jarzębiny daje nam niezwykłe połączenie będące idealną propozycją na niedzielny obiad. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania znajdziecie w sklepie Stovit, oraz Helio. Składniki 1 pierś z kurczaka podwójna Marynata: 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu(...)smażenia. Dodatkowo: 4 krążki ananasa z puszki Helio 4 łyżki jarzębiny do mięs i serów Stovit Przygotowanie: Każdą z piersi przecinamy na pół, tak aby powstały cztery podobne kotlety. W razie potrzeby lekko rozbijamy. Pokrojone kotlety marynujemy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Każdy kotlet smażymy na rumiany kolor z dwóch

Podróż w kulinaria
Kotlety z selera + film 92

afrodyzjaków na świecie. Panierowany i obsmażony może być świetną propozycją na fajną przekąskę albo stanowić dodatek do ziemniaków i surówki. Kotlety z selera to znakomity pomysł na wegetariańską wersję kotleta schabowego.     składniki na 3 porcje 1 duży seler 2 jajka olej do smażenia bułka tarta do panierowania zioła prowansalskie czarny pieprz sól przepis Umyty seler obieramy a następnie(...)szczyptą ziół prowanasalskich a następnie obtaczamy w rozmąconych jajkach i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety podajemy z surówką i ziemniakami.   Artykuł Kotlety z selera + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
KOTLETY SCHABOWE W MARYNACIE 90

Kotlet schabowy wcale nie musi mieć tradycyjnej panierki by był smaczny i soczysty. Wystarczy fajna marynata i  piekarnik 😍 kotleciki mają intensywny , ciekawy smak - spróbujcie, może i Wam posmakuje 😁 Składniki: 4 plastry schabu z kością 1 płaska łyżeczka nasion kolendry 1 płaska łyżeczka białej gorczycy 2 łyżeczki pieprzu kolorowego 2 szczypty chili  1 ząbek czosnku Łyżeczka soli(...)dodać olej i wymieszać.  Umyty osuszony schab przełożyć do naczynia,można lekko rozbić, natrzeć powstałą marynatą i wstawić do lodówki na noc bądź na parę godzin.  Zamarynowane kotlety smażyć na patelni z każdej strony ok 2 minuty . Najlepiej na patelni grillowej. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego

Niespełnione zdolności kulinarne
Roladki schabowe z pastą pomidorowa baziółka (obiad w 15 minut) 159

Czasami nie pozostaje mi nic innego jak ekspresowy obiad! Mogłabym pójść na łatwiznę i usmażyć kotlety schabowe, ale nawet nie mając czasu - lubię podać "coś innego". Już Wam wspominałam o uroczych słoiczkach od Małe Szczęścia , więc ponownie udowadniam, że są przeeepyszne. Tym razem sięgnęłam po pastę na bazie pomidorów z nutą bazylii, która wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem(...)Ponadto: olej do smażenia (u mnie słonecznikowy Woj-Len)   Każdy plaster schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko) i oprószyć solą z pieprzem. Następnie wszystkie kotlety osobno posmarować pastą i ostrożnie zrolować. Tak przygotowane roladki dokładnie obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. (Powinny być zarumienione

Di gotuje
Kotlet schabowy w sosie z czarnych porzeczek 172

Składniki: 4 kotlety schabowe, 1 duża cebula, 2 łyżki posiekanego czosnku, 80 – 100 ml czerwonego, wytrawnego wina, 2 łyżki cukru, 2 – 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 60  – 80 ml winnego octu, pieprz, sok z cytryny, sól, olej do smażenia. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor (ok 4 – 5 min). Dodać wino. Chwilę(...)wyparowało połowę płynu. Na patelni rozgrzać olej. Mięso posolić i popieprzyć ( ja robię mieszankę z soli i ostrej papryki w proszku i tym posypuję mięso). Skropić paroma kroplami cytryny. Kotlety przełożyć na patelnie i podsmażyć na rumiano. Zdjąć z pieca, odstawić i po chwili doprawić do smaku solą i pieprzem

kulinarnajamka.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania