trzeba było długo namawiać. Trwało to chwilkę...może to ze względu na napięty harmonogram, może troszkę z jesiennej pogody, która wymuszała wylegiwanie się w pierzach :P Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 20 g smalcu 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 300 g ziemniaków 200 ml słodkiej śmietany natka pietruszki 3 łyżki oleju
R'n'G Kitchenrównież ,zwłaszcza że wypieki słodkości nie są moją mocną stroną . Dlatego skoncentrowałam się na coś w rodzaju przystawki przedobiedniej. Składniki na 4 sztuki 1 ciasto francuskie 4 kotlety schabowe 1/4 główki kapusty białej kilka pieczarek 1 cebula sól.pieprz Wykonanie kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni podsmażam wszystko(...)czasie kiedy farsz się dusi ,rozbijam kotlety ,oprószam solą i pieprzem. Na rozbity schab kładę farsz ,zawijam w rulon
Eli GotowanieDziś coś dla tych, którzy od czasu do czasu przestają liczyć kalorie. Albo nie liczą ich w ogóle. Albo czasami lubią (nie)zdrowo podjeść. Kotlet schabowy to takie mamusino-babcine mięcho do obiadu. Może nie niedzielnego, ale takiego w tygodniu jak najbardziej, kiedy mąż wraca zmęczony do domu i od progu krzyczy: żooono obiad!. Mój krzyczeć nie musi, bo obiad
bistro mamaśredni zielony ogórek kilka liści porwanej sałaty lub trochę szatkowanej kapusty(możecie użyć trochę surówki,jeśli macie- ja tak zrobiłam) mięso 20-30dag. porwanej wieprzowiny, pokrojony w paski kotlet schabowy, cebula, podsmażyć razem do zrumienienia cebuli sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka pikantnego ketchupu ewentuanie 1 łyżka mleka wszystkie składniki dokładnie mieszamy(do konsystencji gęstej śmietany) Wykonanie: z podanych
Kuchnia Beatyulubionych mojej córki, która mięso wręcz uwielbia ;) Doskonałe na rodzinny obiad. A w połączeniu z kluskami śląskimi i i duszoną czerwoną kapustą (przepis tutaj ) tworzą obiad doskonały. 5 kotletów schabowych 1 duży pojedynczy, zmielony filet z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy gyros łyżeczka papryki słodkiej 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe olej do smażenia 1 bulionetka
Smakołyki Asiskładniki* 4-6 kotletów schabowych* mąka do panierowania* olejmarynata* 150 ml jogurtu naturalnego* 1/3 łyżeczki mielonego imbiru* 2 liście laurowe* 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej* 2 rozgniecione owoce jałowca* 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę* 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* sól i pieprzSposób wykonaniaWszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w kubku, doprawiając odpowiedniopieprzem i solą.Kotlety umyć
Mix smakuzawsze podaję czerwony barszcz wigilijny do popicia, w bulionówce. W tym wpisie znajdziecie nasze najlepsze przepisy, które idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe na święta. Przepisów na tradycyjny panierowany kotlet schabowy, zrazy wołowe , nie muszę przypominać. Te przepisy na Świąteczny obiad sprawdzą się też na Wielkanoc, gdyż każdy chce, by wielkanocne dania również smakowały gościom i rodzinie. Obiad wielkanocny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKażdy chyba ma swój ulubiony przepis na kotlety schabowe. Jedni moczą mięso w mleku, inni obkładają cebulą, są też tacy, którzy nacierają ziołami lub marynują w tylko sobie znanej tajemnej marynacie, której przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jedni smażą na oleju, inni twierdzą, że tylko smalec i nic więcej, żaden olej. Wszak schabowy to narodowe danie Polaków, popularniejszy(...)najlepszy. I ja to rozumiem i nawet z tym nie dyskutuję. I przedstawiam Wam swój przepis, oczywiście najlepszy. A w komentarzach Wy możecie pochwalić się swoimi trikami na najlepszego kotleta. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufactureliczba warzyw jest tu bardzo kluczowa. Dodatkowo pyszna sałatka.... Mniam, muszę je zrobić znów :) Warzywne schaby 2 ząbki czosnku 1 pora 1 cebula 1 filet pojedynczy 1 jajko 2 kotlety schabowe sól, pieprz, kucharek Fileta pokroić w mniejszą kostkę. Jajko zagotować. Obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Porę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulkę poszatkować. Cebulkę i porę zeszklić(...)odrobinie masła. Dodać czosnek i dalej podsmażać. Fileta podsmażyć na osobnej patelni. Wszystko razem wymieszać w osobnym naczyniu. Przyprawić wg uznania. Dodać pokrojone jajko. Całość przekładać na roztłuczone kotlety. Zwinąć w roladkę, panierować i smażyć. Podawać z sałatką
Gotuję Testujępowstydziłabym się serwując to danie swoim gosciom. Poza tym, jest tak proste do przyrządzenia, że bez problemu poradzi sobie osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem :) Składniki: 4 kotlety schabowe kawałek pora (około 15cm) 1 większy pomidor 50g żółtego sera 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany sól pieprz Mięso umyć i osuszyć. Lekko rozbić i posypać solą. Ser zetrzeć(...)niewielką kostkę, a pora w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem. Na folii ułożyć kotlety i na każdy nałożyć masę ze śmietany i warzyw. Rozsmarować po całości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 30 minut. Smacznego
kuchnia doskiKotlety schabowe z ziołami . Składniki : schab wieprzowy ( 1 porcja około 10 dkg ) 1 jajko pieprz czarny mielony sól majeranek bazylia olej do smażenia Sposób wykonania : Mięso dzielimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawami z obu stron. Jajko rozbijamy w szklance lub innym naczyniu i pędzelkiem cienko smarujemy nasze kotleciki po obu stronach. Tłuszcz wlewamy(...)patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotlety na jasno złoty kolor z obu stron. Możemy oczywiście dodawać inne zioła w zależności od gustu. Tutaj możesz obejrzeć film jak przygotować te kotleciki : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U
Przepisy i porady kulinarneWyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej.Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią(...)spożywczą. Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią. Kotlety posypujemy z obu stron przyprawą barbecue i solą, na wierzch układamy plasterki czosnku, skrapiamy olejem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Jeśli na panierkę wybierzemy płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić. Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka. Roztrzepujemy
Maminek kulinarnybyć nudny, pomysłowa panierka , aromatyczna marynata czy sos sprawiają, że nawet najzwyklejsze mięso nabiera innego smaku , polecam na pyszny codzienny, pożywny obiad. W ten sam sposób można zrobić kotlety schabowe czy fileta z kurczaka. Składniki: 1 kg fileta z indyka 3 jajka 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu(...)smaku 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych do obtoczenia 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z indyka pokroić na plastry, rozbić na kotlety. Przygotować marynatę: Jajka roztrzepać w misce w solą i pieprzem, dodać posiekane drobno ząbki czosnku, dodać majonez, ketchup, musztardę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Rozbite mięso włożyć
Wanilia i KardamonKotlety schabowe panierowane w bułce tartej to klasyka, która zawsze będzie na czasie. Jednakże ja lubię trochę urozmaicenia... Ostatnio w mojej kuchni pojawiły się rewelacyjne panierki, które z pewnością pozostaną na dłużej! Mieszanki te są zdrowe, idealnie skomponowane i nadają się do panierowania dosłownie wszystkiego. Zresztą AlePanierka oferuje wiele ich wariantów smakowych. W tym przepisie użyłam panierki sezamowej(...)pierwszym razem tylko czekałam, co powie mój mąż na kotleta trochę innego niż tradycyjny. Z reguły nie na wszystkie moje zdrowsze urozmaicenia reaguje entuzjastycznie, więc czasami wolę przemilczeć, że robię deser z kaszy jaglanej, ciasto z fasoli, a tym bardziej kotleta panieruję w otrębach i siemieniu lnianym. Zjadł.. dwa..., czyli mam zielone światło i dowód, że panierki
Di gotujemojej diecie nie znajduje się zbyt często. Jednak jeżeli mogę pokazać innym, że jego przyrządzenie może być zdrowsze i lżejsze to z chęcią podchodzę do przygotowywania takich przepisów. Kotlet schabowy to chyba ulubieniec i częsty "gość" w większości polskich domach. Najczęściej przygotowany z mięsa wieprzowego, obtoczony w mące i smażony na głębokim tłuszczu. Mój jest całkowicie inny, ale bardzo smaczny(...)usmażony na niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego . Wychodzi na prawdę dobry, dlatego polecam tym, którzy myśleli, że muszą z niego zrezygnować przechodząc na dietę czy zdrowe odżywienie :) Składniki (3 kotlety): 3 szt. sznyclów z fileta z indyka 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 garści migdałów 1,5 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Migdały przełóż do blendera/malaksera
Zdrowie na języku :PKotlety schabowe w marynacie to świetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam! Składniki: 1 kg schabu bez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy(...)łyżek oleju Sposób wykonania: 1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania. 2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso i starannie obtoczyć. Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć na dobrze
Kuchnia domowa Aniśmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:) Składniki 4 kotlety schabowe, lekko rozbite 1 cebula , drobno posiekana 2-3 ząbki czosnku, posiekane 100 g rodzynek 100 g daktyli, pokrojonych na mniejsze kawałki 2-3 goździki szczypta cynamonu pieprz, sól papryka(...)śmietany kremówki 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki Mięso posypać pieprzem, solą , papryką ostrą i słodką, talerz zawinąć folią i wstawić na min 2h do lodówki. Po wyjęciu obtoczyć kotlety w mące i lekko zrumienić z każdej strony, na rozgrzanym oleju. Wyjąć na talerz. Na oleju po pieczeniu zrumienić cebulę i czosnek, ponownie włożyć kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon
gotuj ze mnąPork chops with sunflowerSkładniki.4 kotlety schaboweolej do smażenia2 łyżki masła1 żółtko2 łyżki słonecznika1 łyżka natki pietruszki2 łyżki bułki tartejsól, pieprz6 ziemniaków małych6 kawałów rozmarynuWykonanie.Ziemniaki niezbyt
Kulinarny karnet Christophera