kotlet mielony - 4506 przepisów (strona:175/301)

Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym 111

siekamy z czosnkiem w blenderze ( możemy cebulę zetrzeć na tarce a czosnek przecisnąć przez praskę), do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, całość wyrabiamy jak na kotlety, z wyrobionego mięsa formujemy kulki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron na złoty

Blog kulinarny S9.PL
Złociste ziemniaczki z piekarnika 140

ładnie wyglądają na talerzu Świetnie smakują podane samodzielnie np. z sosem czosnkowym lub do obiadu z kotletem i surówką. Dodatek kurkumy nadaje im apetycznego złocistego koloru – jeśli nie masz, możesz pominąć tę przyprawę lub zastąpić np. mieloną papryką, przeciśniętym czosnkiem, suszonymi ziołami (tymiankiem, ziołami prowansalskimi, oregano) .   Do ziemniaczków pasuje… ** Sos tzatziki ** Słodko-ostry sos chili

Kulinarny S.O.S.
Złociste ziemniaczki z piekarnika 140

ładnie wyglądają na talerzu Świetnie smakują podane samodzielnie np. z sosem czosnkowym lub do obiadu z kotletem i surówką. Dodatek kurkumy nadaje im apetycznego złocistego koloru – jeśli nie masz, możesz pominąć tę przyprawę lub zastąpić np. mieloną papryką, przeciśniętym czosnkiem, suszonymi ziołami (tymiankiem, ziołami prowansalskimi, oregano) .   Do ziemniaczków pasuje… ** Sos tzatziki ** Słodko-ostry sos chili

Kulinarne S.O.S.
Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. 203

wodą, tak aby tylko zakryła warzywa, gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedzam, przyprawiam do smaku solą, czosnkiem mielonym, dodaję łyżeczkę masła, mieszam, dodaję koperek. Podaję na ciepło. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonej czy smażonej ryby, do kotletów i innych mięs. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
kotlety mielone z indyka z kapustą... 186

potrzeba do smażenia do świeżego mielonego indyka wbić jajka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z wody, przyprawę do mielonego mięsa, drobno pokrojoną cebulę kapustę drobno pokroić i zalać wrzątkiem, odcedzić na sitku i wyrobić z mięsem formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety, pod koniec nakryć pokrywką i na małym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Burger party: cheeseburgery i chipsy z fioletowych ziemniaków 104

plastrach bekon sałata pomidor czerwona cebula ogórki piklowane musztarda ketchup Sos kaparowy: 100 g majonezu skórka z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki kaparów świeżo mielony pieprz Chipsy z fioletowych ziemniaków: 1 kg fioletowych ziemniaków kilka gałązek świeżego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek gruboziarnista sól morska * PRZYGOTOWANIE Chipsy z fioletowych ziemniaków Ziemniaki umyj, osusz(...)oraz chipsów ziemniaczanych. Burgery Mięso oczyść i pokrój w dużą kostkę. Następnie zmiel na grubych oczkach przez maszynkę do mielenia mięsa. Wołowinę przypraw musztardą, sosem sojowym oraz solą i pieprzem do smaku. Wbij żółtko i dokładnie wymieszaj. Kolejno uformuj kotlety. Posmaruj je oliwą i przed samym podaniem grilluj z obu stron do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Podawaj w przypieczonych

Food Square
Kotlety ziemniaczane z komosą ryżową 140

pół suchej) - 1 jajko - pęczek szczypiorku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - mielony czosnek do smaku - sól, pieprz - tłuszcz do smażenia - opcjonalnie bułka ziemniaczana Ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę, połączyć razem z komosą ryżową, jakiem, posiekanym szczypiorkiem, mąką i przyprawami w jednolita masę.  Na patelni rozgrzać tłuszcz. Formować kotlety i smażyć na złoto z obu stron. Opcjonalnie można kotlety ziemniaczane

CookYourself
Kotlety mielone z marchewką 104

dużych oczkach do miski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy mięso mielone, kaszę manną, zioła, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy przez chwilę mięso i zaczynamy lepić kotleciki, lekko je spłaszczając. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz kładziemy kotlety. Zmniejszamy gaz i smażymy na złoty

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Hamburgery drobiowe 263

piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy na metalowej kratce.  Mięso z piersi mielimy, dodajemy musztardę, przyprawę do kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy okrągłe płaskie kotlety, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju, na złoty kolor z obydwu stron. Bułki kroimy na pół, obydwie części

Bajeczna Kuchnia
Ogniste, chrupiące ,kotlety z karkówki 143

Ogniste, chrupiące, kotlety z karkówki Z karkówki było już tyle potraw , że wydawało by się ,że nic już nowego wymyślić nie można . Otóż można i to nie tylko nowego , ale i pysznego . Moja rodzinka gustuje w pikantnych potrawach , od czasu do czasu lubią zionąć ogniem – choć nie zawsze . Na takie okazje , ten prosty i szybki przepis jest doskonały . Polecam(...)plastry i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa , niezbyt cienko . Solimy . W młynku do kawy , którego już nie używamy mielimy czosnek razem z papryczką chili i tą mieszanką grubo nacieramy mięso . Odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie postępujemy jak z kotletem schabowym , obtaczamy każdy kawałek w roztrzepanym jajku , bułce tartej i smażymy na złocisty kolor z obu stron . Podajemy

Ogrodnik w podróży
Roladki drobiowe z selerem naciowym, boczkiem i mozzarellą 110

zboku wzdłuż na pół, ale nie do końca. Rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Na brzegu układamy ser, plaster boczku oraz pokrojony w małe słupki seler. Zawijamy po bokach do środka oraz zwijamy roladki. Oprószamy solą ,pieprzem i czosnkiem. Jajko roztrzepać z mlekiem i mieloną papryką. Każdą roladkę zanurzyć najpierw w jajku a potem

Kuchnia Paulettes
Kotlety mięsno - ziemniaczane 95

mnie z rosołu duże jajko cebula sól, pieprz, ostra czerwona papryka-mielona tłuszcz do smażenia- u mnie smalec bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i mięso połączyć, dodać roztrzepane jajko- wymieszać dokładnie Pokrojoną cebulkę przesmażyć na smalcu i przestudzoną dodać do masy Doprawić do smaku przyprawami, formować kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Takie kotlety mnie

Proste Potrawy
Burgery 100% homemade 183

tematu podeszłam ambitnie, wysoko stawiając sobie poprzeczkę. Skoro mamy konkurować z najlepszymi, sami musimy tacy być ;) Dlatego nasze zmagania rozpoczynam od przepisu na domowe bułeczki, przez sosy, aż po kotlety. Efekty sprawdźcie i oceńcie sami :)P.S. Podane przeze mnie proporcje wystarczą na ok 4 - 5 kanapek.1. Bułeczki (wg przepisu kwestiasmaku.pl): Składniki: 125 ml dobrze ciepłego, ale nie gorącego, mleka(...)mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy również chilli, czosnek, cebulę i bazylię. Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawy, a następnie mieszamy mięso. W międzyczasie próbujemy czy stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli tak z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na wolnym ogniu, na rozgrzanym tłuszczu

Taste Of My Day
Kotlety pożarskie według starego przepisu. Niesamowicie pyszne 104

Warto sięgać do starych przepisów i odkrywać je na nowo. Kotlety pożarskie, nazywane też kotletami Pożarskiego, są nieprawdopodobnie pyszne. Przepis na kotlety pożarskie sięga XIX wieku i wywodzi się z Rosji. Według jednej z wersji, ich nazwa pochodzi od nazwiska karczmarza Pożarskiego, u którego zatrzymał się car Mikołaj I. Wówczas ów zaserwował mu właśnie taki delikates, a władca niezwykle się(...)zaskoczyło nas, że są aż tak pyszne. Przepis na kotlety pożarskie Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (około 700 gramów), 3 kajzerki (mogą być czerstwe), 1 małe jajko, niecałe pół szklanki mleka, 1 duża cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Z podanych składników przygotujesz około 8 kotletów. Jak zrobić kotlety pożarskie? 1,5 kajzerki porwij drobno, zalej mlekiem, wymieszaj. Pozostałe

Kulinarna Polska
Kotlety w otrębach 167

Porcja dla 4 osób: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego 2 cebule 1 jajko 10 łyżek otrąb owsianych łyżeczka czosnku w proszku łyżeczka ziół prowansalskich

Humanistka w kuchni
Kotlety pożarskie vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 473

panierce. Oszukana sztuka mięsa, tak posmakowała carowi  iż kazał ją włączyć do dworskiego meni. Sam Puszkin pisał tak o kotlecie: „W międzyczasie zjedz po drodze Kotlet Pożarskiego (właśnie kotlet) Jedź do Torżku, spróbuj proszę, Nie ma nic lepszego” I tyle historii, jaka ona była naprawdę, nikt chyba tak do końca nie wie. Przepis rozniósł się po świecie i nadal(...)Przykrywamy i dusimy około dziesięciu minut. Dwa zrobiłam z kością, muszę przyznać, że wyglądały komicznie, jak na mielone. Natomiast z reszty, zrobiłam kilka małych kotlecików . Pewnie te pani Pożarskiej wyglądały dużo lepiej, skoro się sam car dał na nie skusić. 😋 Kotlety są naprawdę smaczne, delikatne, soczyste. I znów muszę napisać, że zachwyty na temat kurzego cycka są nieuzasadnione. Udka

Dieta moja pasja
Smażone kotlety rybne z koperkiem 130

koperku Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i wraz z boczkiem mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Do bułki wlewamy mleko. Następnie do masy dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem, drobno pokrojony koperek, przyprawiamy solę i pieprzem. Całość mieszamy. Formujemy kotlety lekko spłaszczone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Roladki schabowe z pieczarkami i natką pietruszki 100

liści laurowych duża garść pieczarek 1 pęczek natki pietruszki 6 plastrów żółtego sera mielone chili (lub płatki w młynku) 1 łyżka masła 2 jajka sól i pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania wykałaczki Przygotowanie: Kawałek schabu oczyszczamy z błon i kroimy na 6 kotletów tej samej grubości. Do miski lub zamykanego pojemnika wkładamy 1 cebulę pokrojoną

Prosto z Kotła
Kotlety pieczone nadziane pieczarkami i serem 128

Bardzo lubię kotlety pieczone. Same korzyści od przyrządzania takich kotletów, nie uważacie? Mniej pracy przy robieniu, mniej sprzątania i co nie mało ważne- mniej kalorii Dziś zrobiłam kotleciki nadziewane pieczarkami i serem, wyszły pyszne. Spróbujcie koniecznie Składniki na 10 sztuk: – 1kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 350g pieczarek – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda(...)gotowe mięso mielone, cebulę należy zetrzeć na tarce na drobnych oczkach a czosnek przepuścić przez praskę. Mięso przyprawić wg smaku i bardzo dokładnie wymieszać. Ser pokroić w słupki. Mięso podzielić na 10 równych części. Każda porcję mięsa spłaszczać na dłoni, nakładać porcję farszu, na środek wykładać słupek sera, oklejać dokładnie mięsem nadzienie i formować podłużne kotleciki. Kotlety przygotowane

Smaki Armine
Kotlety grzybowe 170

kotlety robiłam już jakiś czas temu,jeszcze jak był sezon grzybowy,ale jeśli ktoś ma zapas grzybków w zamrażarce może zrobić je w dowolnym momencie..Pierwszy raz do grzybów dodałam ziemniaki ugotowane...tak jak robiła  Dorotka .U mnie co prawda zamiast sosu jogurtowego był inny sosik, ale tu kombinacja z sosem może być według własnego gustu. 1 kg surowych(...)przebrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie [około 10 minut].Odcedzić i zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubym sicie.Ugotowane ziemniaki też zmielić lub przecisnąć przez praskę.Do grzybów dodać ostudzone i przeciśnięte ziemniaki, cebulkę oraz przyprawy.Wszystko razem wyrobić i formować kotlety ,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.Podawa

Moje domowe kucharzenie
Jaglane kotlety piri – piri 73

wyrazista mieszanka znakomicie sprawdzi się w wegańskich kotletach, nadając im ogrom smaku i żywy koloryt. Kasza jaglana posłuży tu za odżywczą bazę, bataty – naturalnie słodkie spoiwo. Całość jest niezwykle aromatyczna, delikatnie pikantna, pełna charakteru, a przy tym odżywcza i bogata w wartościowe składniki. Przepadniecie już z pierwszym kęsem Składniki na około 8 kotletów: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (+ 1 szklanka(...)cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania

Even Better Food
Jaglane kotlety piri – piri 84

wyrazista mieszanka znakomicie sprawdzi się w wegańskich kotletach, nadając im ogrom smaku i żywy koloryt. Kasza jaglana posłuży tu za odżywczą bazę, bataty – naturalnie słodkie spoiwo. Całość jest niezwykle aromatyczna, delikatnie pikantna, pełna charakteru, a przy tym odżywcza i bogata w wartościowe składniki. Przepadniecie już z pierwszym kęsem Składniki na około 8 kotletów: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (+ 1 szklanka(...)cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania

Even Better Food
Jaglane kotlety piri – piri 62

wyrazista mieszanka znakomicie sprawdzi się w wegańskich kotletach, nadając im ogrom smaku i żywy koloryt. Kasza jaglana posłuży tu za odżywczą bazę, bataty – naturalnie słodkie spoiwo. Całość jest niezwykle aromatyczna, delikatnie pikantna, pełna charakteru, a przy tym odżywcza i bogata w wartościowe składniki. Przepadniecie już z pierwszym kęsem Składniki na około 8 kotletów: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (+ 1 szklanka(...)cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania

Even Better Food
Jaglane kotlety piri – piri 146

cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania(...)wyrobić dłonią na masę. Posmakować i doprawić solą, ewentualnie pieprzem/większą ilością ostrej papryczki. Dodać mąkę i jeszcze raz krótko wyrobić. Nabierać porcje masy, czystymi, wilgotnymi dłońmi formować w kotlety. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, po tym czasie przewrócić na drugą stronę i piec dalsze 10 – 15 minut. Świetnie smakują

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania