kotlet mielony - 4506 przepisów (strona:161/301)

Kotlety do hamburgera 163

namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta  * olej rzepakowy Przygotowanie : Mielimy oba rodzaje mięsa z cebulą,czosnkiem i odciśniętą bułką . Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę. Całość przyprawiamy oregano. Dokładnie wyrabiamy i formujemy dowolne kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Można tez usmażyć bez bułki na patelni teflonowej

Magiczne Życie Marty
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 206

użycie i oczy miałam jak 5 zeta co on potrafi, wreszcie trafiłam na taki co rozbija i przecina za jednym razem a mięso soczyste i kruche nawet przy grubych kotletach. To była miłość od pierwszego użycia! Czy on ma jakieś wady ? ha… ma, odkręcające się śrubki po którymś tam użyciu, ale to tak nieistotny szczegół, że nie zwracam na niego(...)szklanki słodkiej śmietanki 22% Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia Sól himalajska   do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Kilka ziarenek kolorowego pieprzu Natka pietruszki do dekoracji Jak wykonać ?  Schab myjemy dzielimy na 4 równe kotlety, rozbijamy tłuczkiem, układamy w misce, posypujemy pokrojoną na piórka cebulą, zalewamy mlekiem, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki

Wanilia i Kardamon
Burgery z indyka z fetą i sosem tzatziki 111

sprawdzi się sos tzatziki, feta, czerwona cebula i kiełki. Przekonajcie się sami jakie to pyszne! Przy podziale na 6 kotletów, jeden to ok. 95kcal, B: 16,5g, T: 0,8g, W: 6,4g. Składniki na 6-7 sztuk: – 500g mielonego mięsa z indyka – 1 pęczek dymki – 1 duże jabłko – 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)tarce o dużych oczkach, a cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy i umieszczamy w misce. Dodajemy mięso, tymianek, sól i pieprz, mieszamy. Masę dzielimy na 6-7 części i formujemy kotlety, układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 230°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy

Be Fit Be Strong
Walentynkowe grillowanie – z jagnięciną i granatem 168

octu balsamicznego 1 łyżka świeżego rozmarynu 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka sosu Worcestershire ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/8 łyżeczka musztardy w proszku sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Wlać do dużej zamykanej torby lub pojemnika, dodać kotlety jagnięce i marynować przez 1-2 godziny w miejscu w temperaturze pokojowej. Usunąć kotlety

naRuszcie
Najlepsze przepisy z kurczaka na Obiad Wielkanocny 296

Kotlety drobiowe z marchewką 25. Kurczak z warzywami w piwie 26. kurczak z porami zapiekany w cieście 27. Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem 28. Pierś kurczaka faszerowana rukolą 29. Kotlet pożarski light 30. Pierś kurczaka z tymiankiem 31. Pierś faszerowana serem i warzywami , 32. pierś kurczaka zapiekana z warzywami , 33. Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej 34. Sałatka z kurczaka(...)kurczaka z pastą paprykową 37. Roladki z kurczaka z serem i pomidorami 38. Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką 39. faszerowane ćwiartki kurczaka z pieczarkami 40. Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 41. klops drobiowy faszerowany papryką 42. Siekane kotlety z kurczaka z papryką 43. Grillowany kotlet z kurczaka 44. Szaszłyki z kurczaka i warzyw 45. Kotlety z kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marynowane kotlety schabowe – kruche i soczyste 218

jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam!     Składniki na 3-4 kotlety: 3-4 plastry schabu ok 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia   Marynata: 1 jajko 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego(...)łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki oleju   *** W średniej wielkości misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję *** *** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę *** *** Następnie mięso wyjmujemy z miski i każdy kotlet obtaczamy z dwóch stron

Blog z Apetytem
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 87

Ponoć kotlet bez mięsa to nie kotlet. Pozwolę się nie zgodzić. Ba – niewzruszenie będę się upierać, że te wegetariańskie są smaczniejsze i bardziej wartościowe, nawet jeśli określanie ich tym mianem kłuje niektórych w uszy Takie kotlety można przygotowywać z użyciem kasz, ryżu, strączków czy ziemniaków, nasion, pestek, orzechów i wszelkich warzyw – to dania, w których realizuje się ogromna liczba pomysłów(...)koperku, 1 łyżka sosu sojowego tamari (opcjonalnie), sól i przyprawy: pieprz, 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej kozieradki, 2-3 łyżeczki majeranku, 1-2 łyżeczki suszonej cebulki, zmielone liść laurowy i 3 ziela angielskie, otręby żytnie lub owsiane do obtoczenia kotletów, masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia Kaszę gryczaną przepłukać na sicie

Even Better Food
Typowo włoski obiad dla małych... i dużych ! 545

pieprz,bazylia, mieszanka sałat-umyte gotowe do spożycia parmezan Ugotuj sos pomidorowy według   TEGO PRZEPISU Mięso mielone dopraw jak lubisz.Ja te kulki zrobiłam dla dzieci, gdyż one schabu z grilla mi nie pogryzą. Ugotuj kulki w sosie pomidorowym. Międzyczasie ugrilluj kotlety schabowe. Ugotuj penne al dente. Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ja z odrobiną soli i oleju lnianego. Dobry, zdrowy

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety drobiowe z kaszą gryczaną 186

. Składniki: 30 dag kaszy gryczanej 30 dag mięsa drobiowego mielonego 2 jajka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 100 ml kwaśnej śmietany ½ pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku Wykonanie sosu: Koperek posiekać, połączyć ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem. Wykonanie kotletów: Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Następnie ostudzić i wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym 133

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki koncentratu

Bea(u)ty kitchen
Kalafior nadziewany mięsem mielonym 260

muszkatałowej, ale można dodać natkę pietruszki, szczypiorek ,pieprz, starty parmezan itd czyli doprawić jakbyśmy przygotowywali kotlety mielone.Dla osób na diecie można obniżyć ilość kalori zastępując mięso wieprzowe np zmieloną piersią z kurczaka lub indyka.  Z wystudzonego kalafiora ostrożnie wykroić głąba . Doprawione mięso mielone wciskamy jak najdokładniej w zakamarki kalafiora (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowany kalafior odwrócić, posmarować główkę

zielonacukinka
KOTLETY MIELONE Z CZERWONEJ SOCZEWICY 163

jestem fanką raczej zielonej soczewicy ale po przeglądzie szafek kuchennych znalazłam czerwoną, a że wczoraj był 11 listopada i markety pozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z  ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica(...)razem z czosnkiem. Pomidory pokroić drobno w kostkę. Dodać do soczewicy, doprawić przyprawami. Konsystencja powinna być taka jak na tradycyjne mielone. W sytuacji kiedy będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI   oraz  BURACZKAMI

pieprzny smaczek
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 131

stoi na przeszkodzie by taki przygotować... Składniki na 12 sztuk: - 550g mielonego mięsa (u mnie szynka i łopatka wieprzowa) - 200g ugotowanego ryżu (u mnie basmati) -  ok. 490g zszatkowanej białej kapusty - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - sól (daję himalajską) - świeżo mielony pieprz - 3 łyżki oleju (u mnie kokosowy bezzapachowy) - 400ml soku pomidorowego - 1 łyżeczka oregano Ryż(...)mięsa dodajemy przestudzony ryż (200g), podsmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą z wody kapustę, jajko, doprawiamy solą (ok. 1/2 łyżeczki) oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Z wyrobionej masy odrywamy kawałki i formujemy podłużne kotlety. Odkładamy na talerz. U mnie wyszło 12 sztuk. Na rozgrzanym oleju obsmażamy uformowane kotlety, po kilka minut z każdej strony. Następnie

Smaczne Zdrowe
Gołąbki z niskim indeksem glikemicznym – farsz z indyka i cukinii 117

Mielone mięso z piersi indyka przełożyć do miski, dodać do niego podsmażoną cebulę, dobrze odciśniętą cukinię, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mięso można doprawić też ulubionymi przyprawami np. bazylią lub oregano). Z farszu uformować 8 kotletów i zawinąć je w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (zawinięciem do dołu), na wierzch wylać pomidory

Dietolog
Pieczone gołąbki bez zawijania 37483

siekamy. Zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 20 minut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. 2. Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą, zagniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy kotlety wielkości niedużych gołąbków. 3. Gołąbki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

Szefowa kuchni
BURGER DROBIOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI 179

cheddar   Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy w maszynce razem z cebulą. Dodajemy jajko, bułkę, sól i pieprz do smaku. Formujemy duże kotlety i smażymy z jednej i drugiej strony po kilkanaście sekund. Wrzucamy na gotującą się wodę z bulionem. Gotujemy 7 minut i zmniejszamy

KuchcikoweLove
Burgery wieprzowe pav bhaji 187

wieprzowej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy Pav Bhaji Masala     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średnich oczkach. Dodajemy jajko, przyprawę i dokładnie wyrabiamy z odrobiną gorącej wody. Formujemy na kotlety 2 cm, po czym grillujemy z obu stron. Podajemy w bułce z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone 219

Składniki: 850g mięsa mielonego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki majeranku, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotletów, ok.3/4 szklanki mleka - moja szklanka ma 250ml ( jeżeli wolisz bardziej zbite kotlety, dodaj mniej mleka), 1 cebula, 3 ząbki czosnki, sól, pieprz, olej, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Lekko przestudzić

W kuchni u Moniki
Kotlety soczewicowe 252

już trochę suche, ale idealnie się nadadzą do pomidorowego sosu. Jeśli soczewica jest już ugotowana (ostatnio zawsze gotuję więcej) to kotlety robi sie szybko - to ważne dla zapracowanych ;) Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika

pyszne zdrowości
Smażone pieczarki faszerowane 249

Taki oto mam dzisiaj pomysł na obiadek. Pieczarki nadziane są farszem, panierowane w jajku oraz bułce tartej i usmażone jak kotlety. Do nadzienia użyłam mięska drobiowego-piersi z kurczaka ale można też użyć dowolnego mięska mielonego. składniki: pieczarki 10-12 pieczarek średniej wielkości 1 mała cebula 200 g piersi z kurczaka sól,pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej

Monia miesza i gotuje
Schabowy z indyka w płatkach kukurydzianych 167

wzdłuż włókien na plastry o grubości około 1 cm.  Delikatnie rozbić tłuczkiem i z każdej strony przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Płatki kukurydziane rozgnieść na drobniejsze kawałki i wsypać do naczynia w którym będziemy panierować kotlety. Do innego naczynia wsypać mąkę. Jajka roztrzepać tak by miały jednolitą konsystencję. Kotlety panierować: mąka, jajko, płatki kukurydziane i od razu

Kuchcik gotuje
Amerykański Hamburger – a’la Joe Bastianich 142

przyprawę gyros. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni. Sposób przygotowania Hamburgera: Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, bądź oliwy z oliwek. Nakładamy kotlety i smażymy wedle gustu ( krwiste

ClauditteMissCooking
klopsiki z płatkami owsianymi w sosie śmietankowym... 196

olej rzepakowy,4 szklanki woda,- maggi do smaku,2 łyżki śmietana gęsta słodka 18%,1 łyżka mąka, 2 saszetki kasza gryczana mielone dobrze wyrobić z jajkiem, płatkami, cebulą, tartą bułką, vegetą, drobno pokrojoną papryczką chilli uformować okrągłe kotlety nieduże i na oleju je zrumienić przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować na mniejszym ogniu z 20 minut zagęścić

W Mojej Kuchni Lubię
Cheeseburger z serem w wersji fit 417

plasterków serka topionego light 1 ogórek konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku  100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów 100 g . Ogórek i cebule kroimy w plasterki. Kotlety smażymy na maksymalnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do czasu, aż z obydwu

Sylwetka Od Kuchni