Smaczne kotleciki z tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu. Z przepisu wychodzą 4 porcje
Zielona Kuchniapomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka z selera konserwowanego Mięsne: Mięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka(...)ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach
Codzienne GotowanieKotlety mielone to jedno z ulubionych naszych dań. Poniżej przedstawiam podstawowy przepis, który pozwoli na przygotowanie wielu obiadów. Z mięsnej masy można uformować malutkie pulpety, które sprawdzą się idealnie w pomidorowym sosie do makaronu. Można też przygotować kotlety, nadziane usmażonymi pieczarkami (takie, jak widać na powyższym zdjęciu). Wystarczy usmażyć pieczarki z pieprzem, cebulą i odrobiną soli. Z mięsnej masy
Przepisy AleksandrySkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 6 średnich pieczarek jajko 1 średnia cebula 1 średni pęczek szczypioru około pół szklanki wody gazowanej łyżka gładkiej ostrzejszej musztardy masło klarowane do smażenia przyprawy (do smaku, według uznania): sól, pieprz, papryka ostra, bazylia Wykonanie: W miseczce ułóż mięso, dodaj jajko, starte na grubszych oczkach pieczarki, drobno posiekaną cebulkę, musztardę(...)wodę (wody dolewaj powoli, tak by uzyskać gładką masę, ale nie za rzadką). Przypraw, dobrze wymieszaj, dodaj drobno posiekany szczypior. Na rozgrzanej patelni smaż na rumiano kotlety robiąc z nich kule i lekko spłaszczając na kształt burgera. Daj na samym początku więcej masła klarowanego, później nie będziesz musiał dodawać, co jest lepsze, bo mięso nie będzie tak chłonąć tłuszczu. Odsącz
Zasmakuj Kuchnimielenia mięsa. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę i pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy(...)miski, studzimy. Następnie dodajemy do niej jajko i tyle bułki tartej, aby masa stała się kleista i można było formować kotlety. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne lub okrągłe kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Walijskie PichceniePierś można wykonać na wiele sposobów, więc żeby nie jadać ciągle kotletów z kurczaka panierowanych w jajku i bułce, wypróbujcie tego przepisu. Jeśli mięso chcecie podać dzieciom, ser pleśniowy zastąpcie na przykład żółtym serem, a jeśli nie lubicie suszonych pomidorów, dodajcie pieczarkę pokrojoną w plasterki. Danie jest ciekawe, smaczne, a przede wszystkim pierś z kurczaka nie jest sucha, jeśli oczywiście(...)się jej za długo w piekarniku. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka ser pleśniowy u mnie niebieski 2 pomidory suszone w oleju (mogą być suszone) przyprawy: sól, bazylia, oregano, mielona czerwona papryka Sposób przyrządzenia: Pierś z kurczaka rozdzielam na 2 pojedyncze. W każdej wykrawam nożem kieszonkę, dość dużą aby zmieścił się plasterek sera oraz pokrojony w kosteczkę pomidor suszony
upichcicmożna zastąpić dowolnym twardym). 500g mięsa mielonego 250g pieczarek 2 cebule 150g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej 1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)odparowania wody. 2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, starty na tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 3. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut
Szefowa kuchnijestem wielkim przeciwnikiem wyrzucania jedzenia , zawsze czuję potrzebę wykorzystania ich w jakiś sposób . Kotlety ziemniaczane są dobrym pomysłem, na taką reaktywację , w nowej smacznej formie . Chrupiące z wierzchu , mięciutkie w środku , pasują dosłownie do wszystkiego . Jeśli jeszcze podsmażymy cebulkę , dodamy jajko sadzone, sosik z pieczarek ( lub inny ) , to mamy kompletny i bardzo smaczny obiad . Na dodatek przez przypadek – wegetariański(...)kostkę surowych , do ugotowania 1 jajko 3-4 czubate łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka kartoflanki sól , pieprz do smaku pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia olej do smażenia Dodatkowo : 1 cebula Ziemniaki powinny być ugotowane wcześniej , najlepiej jeśli są z dnia poprzedniego , gdyż są wtedy najlepiej wystudzone
Ogrodnik w podróżypieczarek..pycha.. 50 dkg mielonego mięsa 1 jajko cebula pieprz, sól 30 dkg pieczarek bułka tarta Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem.Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, doprawić.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać łyżkę pieczarek, uformować kotlet okrągły lub podłużny. Panierować w bułce
Moje domowe kucharzenieząbki ) przesmażamy na oleju Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 10 min. Jeśli sos nie odparuje dodajemy łyżkę bułki tartej i mieszamy do połączenia składników Po przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone Płat papieru ryżowego moczymy chwilę
Proste Potrawybyło przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami i miksem(...)średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaKotlety mielone nigdy się nie znudzą:). Warto jednak urozmaicić je dodatkami, które nadadzą im nowego smaku i powiewu świeżości. Dziś w wersji serowo-pieczarkowej:). 500g mięsa mielonego 2 cebule 150g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz(...)tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. 3. Pieczarki kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Kotlety wykładamy na talerz. Na kotlety układamy
Szefowa kuchniłyżka oleju pół słoika sosu uniwersalnego jasnego Łowicz sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i kroimy na drobno. Przesmażamy na łyżce oleju, aż woda wyparuje, studzimy. Do miski przekładamy przesmażone pieczarki, kaszę jaglaną, orzechy, jajko, przyprawy i mąkę, mieszamy razem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy spore kotlety i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez
słodkie i nie tylko historie kulinarneodstawiamy z palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju
Smaczne Zdrowesztuka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, natka kolendry suszona Royal Brand 1 łyżka/suszona nieduże pieczarki obrać, pokroić w cienkie pół talarki, cebulę pokroić w kostkę na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki i na większym ogniu mieszając podsmażać, dodać kostkę rosołową wlać(...)mąką wymieszać w 2 szklankach wody, wlać do sosu i gotować mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać suszoną kolendrę, wymieszać sos smakuje jako dodatek do wielu potraw, ja podałam z kotletami jajeczno-ziemniaczanymi.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię