łyżka oleju/oliwy 2 cebule, drobno posiekane 2 gałazki selera, drobno posiekane 2 marchewki, drobno posiekane 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce czubata łyżeczka pasty curry (u mnie łagodna korma, ale de gustibus) 150g czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego 400g puszka siekanych pomidorów sól i pieprz, do smaku Rozgrzej olej/oliwę w dużym garnku, a następnie dodaj cebulę, selera
Lejdi of the housechlebka naan wystarczyło u nas dla wszystkich na obiad) 2 łyżki oleju 2 niewielkie cebule, oczyszczone i pokrojone w półplasterki 2 łyżki łagodnej pasty curry (u mnie ulubiona korma) 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka, oczyszczone z błonek i kostek i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa 2 średnie słodkie ziemniaki, obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa
Lejdi of the houseoleju 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce (ja czasami zapominam dodać i też jest ok) 1 czubata łyżka pasty curry, u mnie łagodna korma 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej 100g szpinaku 2 słodkie ziemniaki, średnie, okolice 200g każdy; obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki wiekości 1 kęsa świeża, posiekana
Lejdi of the houseporcje; ja robiłam z podwójnej porcji i wyszło naprawdę sporo) 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce 2 łyżki pasty curry - u mnie: łagodna 'korma' 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami orzeszków 250g kalafiora, pokrojonego na małe kawałki (to jest mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora) 400g puszka, lub około 250g ugotowanej ciecierzycy 200g
Lejdi of the houseopakowania pasty curry czerwonej Kanokwan 2 średnie cebule /200g kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 2-3 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka kolendry, utłuczona w moździerzu 1 łyżka indyjskiej przyprawy Korma lub mieszanki przypraw curry + do doprawienia 500g ziemniaków typu A lub B 350-400g kalafiora ½ puszki pomidorów z zalewą, rozgniecionych widelcem 1 puszka mleka kokosowego 1 niepełna puszka wody
Karo in the Kitchenzdecydowanie za ostra i dawała za bardzo palące wrażenia. SKŁADNIKI 1 duży wężowy ogórek 1 duża czerwona papryka 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki masła klarowanego po 1 łyżce przyprawy korma i garam masala 16 pomidorków koktajlowych ½ pęczka pietruszki ½ pęczka szczypioru kilka gałązek mięty i kolendry ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI SOSU 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżeczka skórki startej
Karo in the KitchenWilgotny i aromatyczny filet Składniki 1 filet z kurczaka 1 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 1 łyżeczka przyprawy orientalnej 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry 1/3 łyżeczki mielonego imbiru … Czytaj dalej Kurczak po azjatycku w jajku
czarrna od kuchniDelikatne mięso w kremowym sosie. Składniki 40 dkg fileta z indyka 150 g krewetek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry sól 1 słoik sosu … Czytaj dalej Indyk z krewetkami w sosie indyjskim
czarrna od kuchniproszku 80ml wody 3 łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego lub masła/oleju kokosowego 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka mieszanki przypraw korma 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól
Karo in the Kitchennasion kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól do smaku Ziemniaki i marchewkę kroję na duże kawałki, ok. 2x2cm. Wrzucam
Kuchnia Prezydentowejswym istnieniem sprawi, że budzi się w nas nadzieja. Ładne przesłanie i egzotyczna podróż ze smakami curry w tle.Z czym serwować?Kuchnia indyjska - wielbię! Chicken tikka masala, butter chicken, korma jagnięca. Zanurzyć w nich chlebek naan i ogladać. Jakim cudem nie ma na tym blogu jeszcze żadnego przepisu kuchni indyjskiej? A przecież dziś będę jeść kormę z kurczaka
W kuchni wieczoremSprawdź inne wyszukiwania: