koperkowa - 1496 przepisów (strona:59/100)

Babka ziemniaczana z sosem koperkowym 262

babka ziemniaczana jest naprawdę pyszna! W smaku przypomina placki ziemniaczane. Jest bardzo treściwa. Jeśli pominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule  250g boczku wędzonego 250g(...)jajka L 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku  3 łyżki kaszy mannej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki Sos koperkowy: 2 ząbki czosnku  1/2 pęczka koperku 300ml jogurtu greckiego sól, pieprz 1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy

Szefowa kuchni
Jajka w sosie koperkowym 389

ciągle nie mam czasu aby skończyć pisać posta. Gdzieś pomiędzy jednym remontem, pakowaniem gratów i segregowaniem dokumentów postanowiłam w końcu "wcisnąć" na szybko te parę zdań. Jajka w sosie koperkowym. Brzmi banalnie. Bo i jest to danie proste ale dla mnie wcale nie nudne. Uwielbiam latem takie szybkie i lekkie obiady, które przygotowuje się z tego, co w koło

My simple kitchen
Pieczeń koperkowa do chleba 106

Jeśli  zastanawiacie się, co położyć na chleb, a  macie świeży koperek,  mam dla Was pewną propozycję. Co powiecie na pieczeń  koperkową ? Aromatyczną, delikatną, ... pyszną. Niewiele zachodu, a w sklepie takiej nie kupicie.  Składniki: 300 g mielonej łopatki 300 g mielonej karkówki 80 ml bułki tartej 160 ml wody 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku

Smak mojego domu
Warzywne tulipany 176

różne). :) Składniki: 1 opakowanie podłużnych pomidorków koktajlowych  1 opakowanie śmietankowego twarożku Almette lub Tartare 1 pęczek chudego szczypiorku  3 średnie ogórki konserwowe (u mnie czosnkowo - koperkowe) 2 łyżeczki chrzanu tartego dobrej jakości  sól, pieprz do smaku kilka listków świeżej bazylii do dekoracji  Wykonanie: Pomidorki koktajlowe umyj, następnie przekrój na krzyż do połowy ich długości. Wydrąż

Garniec Magalie
Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 147

żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :)  Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym.  Smakowała wszystkim domownikom, nawet wybrednemu Synciowi, który poprosił o dokładkę. Wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym 5 sporych ziemniaków (u mnie młodych) 200 ml gorącego mleka 2 łyżki masła szczypta soli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniak – nie taki diabeł straszny 181

dodajemy do wody. Do garnka wrzucamy oczyszczone ziemniaki i pod przykryciem trzymamy około 30 minut. Dolna część ziemniaków zostanie ugotowana, ale te powyżej zostanie uparowana na wywarze śmietankowo-koperkowym. Tak przygotowane młode ziemniaki smakują obłędnie. Przepis ten sprzedała mi Pani Janinka (sąsiadka), którą serdecznie pozdrawiam Artykuł Ziemniak – nie taki diabeł straszny pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Japońsko - libańska sałatka z cieciorką na parze od Bonduelle 165

cieciorki odcedź na sitku Na dużym talerzu na środek wyłóż pastę z cieciorki, dookoła ułóż pozostałe składniki jak na fotografii. Samą górę zwieńcz cieciorką na parze, polej obficie dresingiem koperkowym. Danie jest gotowe! Palce lizać, a raczej talerz był wyczyszczony do cna ;-))) Życzę Smacznego Kochani, koniecznie zróbcie! Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej: Po więcej inspiracji zapraszam:  www.warzywneinspiracje.pl

SMYKWKUCHNI
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 150

brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej w sosie śmietanowo-koperkowym 164

jako składnik deserów, zup, a także dań typowo obiadowych. Dzisiaj w połączeniu z mięsem  zmielonym z piersi z indyka stanowi jeden ze składników delikatnych pulpetów w sosie śmietanowo-koperkowym. Uwaga! Dzieci chętnie się skuszą ;) Spróbujcie :) Składniki:       0,5kg piersi z indyka 100g kaszy jaglanej 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku cebula

ChilliJemy
Kotleciki z ciecierzycy i cukinii 127

bardzo delikatne, bo nie dodałam do nich jajek. Jeśli chcecie mieć pewność, że nie rozpłyną się podczas smażenia, radzę dodać 1-2 jajka. A jeszcze bardziej polecam polane sosem koperkowym i podane z surówką z młodej kapusty. Składniki: 1 nieduża cukinia 1 szklanka ziaren ciecierzycy ząbek czosnku sól, pieprz, kminek, słodka papryka, tymianek, oregano olej do smażenia bułka tarta

Czerwień i błękit
Pstrąg łososiowy w sosie koperkowo-jogurtowym 150

Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, doprawić solą i pieprzem.  Dodać otartą skórkę z połowy cytryny oraz drobno posiekany koperek. Ułożyć rybę a naczyniu do zapiekania, zalać sosem jogurtowo-koperkowym. Piec rybę w 170 stopniach C przez około 15-20 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym 113

końcu jednak trzeba powrócić do rzeczywistości przed nowym tygodniem pełnym obowiązków i... gotowania. Dzisiaj na blogu właściwie klasyka kuchni, roladki drobiowe ze szpinakiem w wiosenno-letnim sosie koperkowym z dodatkiem migdałów. Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko jest zielone... połoniny bieszczadzkie, zielenina i szpinak... Składniki na 4 roladki: 2 duże filety kurczaka 150 g świeżego szpinaku szpinaku 2 ząbki czosnku

Czerwień i błękit
Koperkowa karkówka pieczona z warzywami 137

Porządny kawał mięsa w koperkowej marynacie oraz warzywa to idealny obiad. Mięso pięknie przenikło zapachem kopru i warzyw. 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawa do karkówki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku suszony Suszony koperek 3 cebule 3 marchewki 7 pieczarek 1/4 korzenia selera Przyprawa uniwersalna typu Kucharek Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Nacieramy dokładnie przyprawą

VioletoweKucharzenie
Diabelskie żeberka inaczej 215

mniejsze części. Mieszamy z sałatą. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. Gotowe żeberka podajemy na ciepło z ryżem oraz sałatką, którą polewamy sosem cytrynowo-koperkowym. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-198 {margin: auto;} #gallery-198 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-198 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery

Kulinarna Pokusa
8 przepisów (pomysłów) na obiad. 183

nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Domowy gyros. Wegetariańskie leczo z cukinią. Razowe świderki z pieczarkami i ajvarem. Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Naleśniki. Makaron z pieczarkowym sosem light na bazie mleczka kokosowego. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie

Słodkie okruszki