koperkowa - 1496 przepisów (strona:64/100)

Łosoś z bazylią 177

będzie to już rewelacyjny smak. Wcześniej pokazałam Wam jak można podać łososia ze szpinakiem i pieczarkami (przepis) . Jeśli nie jesteście miłośnikami zielonych liści :) to polecam łososia z sosem serowo - koperkowym (przepis) Składniki 4 kawałki łososia 1 garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Patelnię grillową mocno rozgrzać. Łososia oprószyć solą  i pieprzem. Zaczynamy

O kuchni z uczuciem
Klops wieprzowy 145

Mniej więcej w połowie czasu  pieczenia mięso przykryć folią aluminiową.  Po upieczeniu, klops wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym  lub koperkowym i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni lub podane na zimno. Smacznego

Stare Gary
Kotlety mięsno - kalafiorowe 118

kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że  smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym. SKŁADNIKI: 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie mieszane) 1 kalafior 3 jajka 2 łyżki kaszy mannej sol, pieprz do smaku opcjonalnie bułka tarta

W kuchennym oknie Ewy
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami. 115

Zupy to podstawa w mojej kuchni, czasami brakuje pomysłu na nowe ale staram się aby każda była inna. Zupa koperkowa to takie lato na talerzu ;-) Wy lubicie? Składniki; 2 pęczki koperku 2 ziemniaki 2 skrzydełka marchew pietruszka ziele angielskie, lisc laurowy przyprawa uniwersalna pieprz,sól   Kluseczki; 2 jajka 3 łyzki mąki pszennej łyzka posiekanego koperku     Przygotowanie

Radość kipiąca uśmiechem.
Krokiety ziemniaczane 107

Krokiety ziemniaczane z serem, kiełbasą i jajkiem to doskonałe danie na bardzo pyszny i apetyczny obiad. Polecam podawać go np. z sosem koperkowym, czosnkowym bądź grzybowym. Najlepiej do krokietów smakuje surówka z kapusty peki ń skiej. Składniki: 1 kg. ugotowanych ziemniaków 250gr. mąki pszennej 4 jajka 1 pętko kiełbasy 10 dkg. sera żółtego przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz

Smaczne Potrawy
Młoda kapusta zasmażana. Wiosenny obiad 175

Klasyczny wiosenny dodatek do obiadu. Zasmażana młoda kapusta. Bardzo delikatna, maślana i mocno koperkowa.   Z kapusty obrywamy popsute i porwane wierzchnie liście, główkę myjemy, kroimy na pół, następnie na ćwiartki, a ćwiartki na drobne kawałki, ale nie siekamy ani nie szatkujemy kapusty – powinna zostać taka ‘na ząb’. Wrzucamy ją do garnka, solimy płaską łyżeczką soli (jeśli macie mniejszą

Karo in the Kitchen
Najlepsze klopsy na świecie 148

pieczemy je 15-20 minut, na środkowej półce piekarnika. Obracamy je w połowie czasu pieczenia. Klopsiki gotowe. Możecie podać je z każdym dowolnym sosem – pieczeniowym, pomidorowym, grzybowym czy koperkowym. W każdym będą smakować obłędnie.   U nas klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod pieczonej łopatki. Całość podana z zasmażanymi buraczkami i młodymi ziemniakami

Karo in the Kitchen
Aromatyczne wegeburgery z ciecierzycy i frytki z marchewki 128

marchewki idealnie dopełni dip z tahiną. Jeśli jednak akurat nie mamy jej w domu lub za nią nie przepadamy, możemy wybrać inny sos. Polecam wypróbować z sosem czosnkowym, koperkowym lub pomidorowym.  Dip z tahiną Czego potrzebujemy? - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - jedna łyżeczka tahiny - kilka kropel sosu z cytryny Przygotowanie:  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Podajemy w małej

two broke sisters
Klopsiki w sosie koperkowym 171

Smaczne, delikatne klopsiki w sosie koperkowym. Pycha! Składniki: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula biała, 1 jajko, ½ szklanki śmietany, 1 pęczek koperku, sól do smaku, pieprz do smaku, mąka do panierki, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mięso dokładnie wyrobić z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, posiekaną cebulą i przyprawami do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Zupa koperkowa 118

zagranicznych gości przyjeżdżających do Polski, fascynuje ilość spożywanych przez nas zup. Nigdy nie wydawało mi się, że jesteśmy jacyś szczególnie zupożerni, ale po głębszym zastanowieniu... ZUPA KOPERKOWA Składniki: - 3 litry wody - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - koperek – pęczek lub garść mrożonego - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki

Życie zamknięte w smaku
Serca indycze w sosie koperkowym 108

Wcześniej prezentowałam serca indycze w sosie pieczarkowym - dla miłośników podrobów inna wersja tego dania, w sosie koperkowym. Składniki: 700 gram serc indyczych Vegeta Sól, pieprz 50 ml słodkiej śmietany 2 spore łyżeczki mąki Pęczek koperku Wykonanie: Serca oczyszczamy, kroimy na kawałki i porządnie płuczemy. Zagotowujemy w niecałym litrze osolonej wody, usuwamy szum i dodajemy vegetę, pieprz. Całość gotujemy

Smaki Ewy
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 203

Cukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej Nadszedł czas robienia przetworów , czyli mój ukochany okres. Uwielbiam zamykać lato w słoikach , wymyślać nowe receptury lub odświeżać te babcine z dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję(...)wrzątku , odstawiamy dnem do góry, aż do wystygnięcia – lepiej dociągną . Przechowują się doskonale przez rok i dłużej Polecam, świetna przekąska lub dodatek do kanapek . Post Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 147

samemu aby ostrza nie zmieliły pieprzu.  Piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką. Podawać schłodzony z sosem koperkowym lub chrzanowo -cytrynowym. SMACZNEGO

AZgotuj!
Miniaturowy tatar z łososia, awokado i serka Philadelphia 145

opakowania łososia i serka wychodzi ok. 10 porcji. Ja podaję je z dipem koperkowym. Wędzony łosoś awokado serek Philadelphia sok z cytryny kilka kropel oliwy pieprz  sól papryka mielona  Plastry łososia i awokado  pokrój w kosteczkę. Do awokado wciśnij sok z cytryny, sól, pieprz i kilka kropel oliwy Weź małą obręcz i układaj warstwami: łosoś, serek

AZgotuj!