chociaż robiłam je jeszcze późnym latem, chwile czekało na swoją kolej na blogu. Można je potraktować jako przekąskę, albo przystawkę przed daniem głównym. Fajnie sprawdzi się też jako mała kolacja. Jak większość moich przepisów powstało przypadkiem ;) Zrobiłam świetną konfiturę z jarzębiny z dodatkiem kumkwatów i miodu, jestem z niej strasznie dumna i gorąco ją polecam, szczególnie, że mamy akurat sezon
Quinoa Raz!mojej spiżarni w zeszłym roku zapodział się pasternak, na szczęście go teraz znalazłem i wpadłem na pomysł zrobienia pysznej przekąski na kolację. Z tego warzywa, które wygląda poniekąd jak pietruszka, choć jest dużo większy i różni się od pietruszki liśćmi, można przygotować wiele potraw. Dodam tylko, że pasternak przez lata był traktowany niechlubnie jako pasza dla zwierząt. Dzisiaj jest droższy
Kuchennyviral.plPIZZA NA CIENKIM SPODZIE Z FIGAMI! Pizza! Czy jest sens rozpisywania się o przygotowaniu pizzy na obiad lub kolacje? Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie! Od kilku już lat zawsze wtedy kiedy jest sezon na figi, króluje u Nas chociaż raz w sezonie pizza z figami, jest przepyszna po prostu, w połączeniu z mozzarellą, parmezanem oliwkami i wędzonym
SMYKWKUCHNIPonoć Meksykanie jedzą quesadillas na śniadanie, my jednak wolimy je na kolację. Quesadillas z sosem meksykańskim i mozzarella to kolejne ulubione danie moich dzieci. Ja też lubię pieczone tortillas . Robię często wersję bezmięsną quesadillas z soczewicą . Moje mięsożerne dzieci wolą jednak quesadillas z sosem meksykańskim czyli sosem z mielonego mięsa. Sos meksykański to sos z mielonej wieprzowiny. Smak sosu
codojedzeniaSałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. The post Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem appeared first
Moja Delicjamają być miękkie i delikatne w dotyku. Wystarczy je umyć i można je jeść wraz ze skórką. Dzisiejsza sałatka to lekka i kolorowa propozycja. Idealna jako dodatek do grilla, kolacji, czy obiadu. U mnie na sto procent pojawi się jeszcze nie raz ;D Sałatka z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 4 figi 2 garści roszponki
PatiGotujeKolejna placuszkowa kombinacja tym razem z kurczakiem i warzywami. Wyszło super, nie dość że mieliśmy pyszny obiadek to jeszcze kilka sztuk zostało na kolację i nawet na zimno smakowały bardzo dobrze. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 200 g pieczarek 1 por 2-3 jajka ok. 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz, zioła prowansalskie
Simply Foodalbo po prostu nie mogę spędzić w kuchni połowy dnia. Wtedy mój wybór pada między innymi na dutch babies – bo są pycha na śniadanie, na lunch, na obiad, na kolację i na deser. A zrobienie ich to naprawdę kilka minut! Dutch baby – mimo że dosłownie przetłumaczone znaczy „holenderskie dziecko” – z Holandią nie ma nic wspólnego. To amerykańska wersja Pfannkuchen, czyli
Karo in the KitchenKukurydza kojarzy mi się z końcem lata. Słodka, zawiera około 86kcal /100g i jest dobrym źródłem witamin z grupy B, tiaminy, niacyny oraz folianów. Opcja podpieczonej kukurydzy na kolację bardzo mi odpowiada. Swoją doprawiłam chilli by zyskać trochę ostrości oraz zapiekłam z żółtym serem by sprawić by posiłek zawierał pełnowartościowe białko. Zamiast żółtego sera można użyć innego np. fety. Można
wysmienityTaką mam dziś dla Was świeżą sałateczkę z zielonych ogórków z szynką, czerwoną quinoą, kaparami, porem i domowym majonezem. Prosto i smacznie :) Zjadłam trochę na śniadanie, ale na kolację też w sam raz. Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 350 gram zielonych ogórków 200 gram szynki BG kawałek pora (około 4-5 cm) 3 czubate łyżeczki kaparów
Quinoa Raz!Czasami jednak chce się odmiany, więc przygotowałam taką wytrawną tartę. Miała to być tylko przekąska, ale w efekcie wyszło bardzo sycące danie. Możecie je podać na obiad lub wczesną kolację. Ci, którzy nie lubią pikantnych smaków, mogą zrezygnować z dodatku ostrej papryczki. Z podanych proporcji wychodzi całkiem spora tarta i jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, to jest pyszna także
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli nie lubicie tego warzywa, przeszkadza Wam jego zapach czy smak, nie martwcie się. W tym daniu, kalafior jest niemal niewyczuwalny! Potrawa idealnie pasuje na szybką i bardzo wykwintną kolację, ponieważ tego smaku nie zapomnicie na długo. Makaron ryżowy z sosem kalafiorowym porcja dla 2 osób Składniki: 1 szklanka ugotowanych różyczek kalafiora 1/3 szklanki mleka (polecam pół na pół kokosowe
Jaglusiadodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można przygotować dzień wcześniej) na drugie śniadanie, lunch lub kolację. The post Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjasałatą z winegretem. Brązowy ryż możecie zastąpić białym ryżem np. jaśminowym, a do farszu dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Papryki będą idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację po pracy. Dzięki możliwości wcześniejszego przygotowania, świetnie sprawdzą się też na wszelkiego rodzaju przyjęciach czy imprezach. Mogą być też dobrym sposobem na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu. SKŁADNIKI / 3 porcje
cool and mintyminuty. W tym czasie podgrzejecie tuńczyka na oliwie z czosnkiem i skórką z cytryny. Makaron pappardelle dostępny jest w lodówkach w wielu marketach. Polecam na szybki lunch, obiad lub kolację. The post Makaron pappardelle z tuńczykiem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja