Kochani! Zbliża się czas wakacji. Na zewnątrz robi się coraz cieplej. Generalnie mamy ochotę na coś lekko strawnego, najlepiej sałateczkę, koktajl lub naleśnika. Oby było mało pracy i fit. U nas tym razem padła propozycja wręcz odwrotna. Spragnione typowych staropolskich obiadów, ciepłych i niekoniecznie lekkich, ale pysznych, postanowiłyśmy zrobić kluski śląskie. A dokładnie postanowiła Agnieszka, a ja po niej nabrałam
Kuchnia smakówTruskawki - owoc, który uwielbiają prawie wszyscy. Zawsze czekam na sezon i świeże polskie truskawki, które można kupić na okolicznych bazarkach. Cieszą nas jedzone garściami z miseczki, w koktajlach, naleśnikach, dżemach zimą, ale także w pysznych ciastach. Ciastem na dziś jest sernik, który w połączeniu z truskawkami staje się pysznym deserem na zimno. Spróbujcie :) Składniki: 750g sera zmielonego (może być
ChilliJemymożna zrzucić zbędne kilogramy, ale s tosując się do jej wskazówek, ćwiczeń można uzyskać harmonię w życiu. W książce znajdziemy również przepisy na proste śniadania, obiady, czy nawet koktajle, ja przygotowałam chrupiące chipsy z kapusty i muszę przyznać, że są wyśmienite. Autorka proponuje również zestaw ćwiczeń Yogix, dzięki którym zwiększymy naszą energię, wyciszymy umysł i nabierzemy chęci
KukuleczkiSezon truskawkowy - rozpoczęty ! Kocham, kocham, kocham ... Jedne z najlepszych, najbardziej wyczekiwanych owoców. Doskonałe do wielu wypieków, deserów, sałatek, koktajli. W sezonie zjadam je bardzo często na śniadanie, dodając do porcji owsianki lub jaglanki, do jogurtu z granolą, do omletu, placuszków, twarożku i ... długo by wymieniać ;) Dzisiejszy przepis polecam szczególnie kuchennym leniuszkom. Nie napracujecie się, a efekt ostateczny, czyli gotowa zapiekanka
kolorowotorcikowoUwielbiam sezon truskawkowy! M ogł a bym te owoce jeść codziennie k ilogramami ! Dziś przepis na szybki i smaczny koktajl/smoothie truskawkowo-bananow e . Czytaj więcej »
Ana Mari's worldUpał pewnie i Was taki sam jak u mnie. Trzeba ratować się czymś zimnym i owocowym. Dzisiaj koktajl czy shake z dodatkiem lodów waniliowych. Przygotujcie nie tylko dla dzieci. Można dodać kilka kropel malibu i będzie też pyszny drink na wieczorne party. Składniki : * szklanka malin świeżych lub mrożonych * szklanka wody kokosowej * pół szklanki mleka kokosowego
Magiczne Życie MartyRola białka jest niezwykle ważna w naszym życiu. Jest ono głównym budulcem naszych tkanek, pomagają usunąć toksyny z organizmu i zapewnia prawidłową pracę całego organizmu. Dlatego
Proste-przepisy.plUwielbiam sezon truskawkowy! M ogł a bym te owoce jeść codziennie k ilogramami ! Dziś przepis na szybki i smaczny koktajl/smoothie truskawkowo-bananow e . Czytaj więcej »
Ana Mari's worldpozwoli mi gotować w plenerze (gdy mamy dostępny prąd) czy na wakacjach. I tu się świetnie sprawdziło! W zupowarze od Russell Hobbs możemy nie tylko przygotować zupę, ale również koktajl, pokruszyć lód, ugotować jajka czy warzywa na parze . Dla mnie to świetne połączenie, bo przecież na wyjazdach nie zawsze jest dostęp do kuchenki. A ja lubię gotować, nawet na wakacjach
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 200 g świeżych truskawek lub mrożonych 175 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Truskawki zmiksować z jogurtem i miodem. Rozlać do wysokich szklanek. Rada: jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, można rozrzedzić go mineralną wodą niegazowaną jeśli użyjemy truskawek mrożonych wcześniej należy je rozmrozić w przypadku jeśli nie mamy miodu lub go nie lubimy można dodać cukier puder
Ciastka - domowe słodkościprzygotowanym kremem możecie smarować wafle ryżowe, pieczywo chrupkie lub andruty i podawać z owocami. Możecie też krem zmiksować z płatkami owsianymi i jogurtem lub mlekiem kokosowym - powstanie fantastyczny koktajl na śniadanie :-) Jeszcze inna możliwość to zmieszanie kremu z bakaliami i granolą lub pokruszonymi herbatnikami - po schłodzeniu otrzymacie fantastyczny deser
Czary - gary w kuchnimoja propozycja na truskawkową słodycz. Wiadomo, że zdrowiej byłoby koktajl zmiksować, ale że wyjeżdżaliśmy na drugą majówkę - trzeba było z truskawek zrobić coś co się nie zepsuje zbyt szybko. Ponadto mój Mąż już dawno wspominał, że mogłabym upiec w końcu jakieś ciasto. Okazja stał się Dzień mamy i siatka truskawek do zagospodarowania. Przepis jest pyszny, prosty i sprawdzony, więc naprawdę
Kuchnia po mojemugdzieś nam ucieka, żeby nie był mdły polecam skropić go cytryną i dosłodzić cukrem trzcinowym (lub zwykłym) - sprawdzone! Jeśli nie macie czasu albo ochoty aby mrozić arbuza, polecam schłodzony koktajl arbuzowy. kawałek arbuza (ćwiartka) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Arbuz pokroić na małe kawałki, powyciągać z niego pestki i umieścić w blenderze. Wlać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesiebie :) . Pierwszym ulubieńcem w maju są jagody goji. Nie wiem czemu, ale dopiero w tym miesiącu pierwszy raz ich spróbowałam. Bardzo mi zasmakowały, dlatego dodawałam je do owsianek, koktajli i jadłam je jako przekąskę. W maju było kilka upalnych dni, w które najlepiej chłodzić lodami. Moja przyjaciółka powiedziała mi o tych lodach arbuzowych i to one stały się
wegujemytakie ciepłe dni kwiaty bardzo szybko żółkną i więdną. Oprócz właściwości zdrowotnych taki syrop idealnie smakuje w połączeniu z gazowaną wodą- super gasi pragnienie :) Polecam również jako dodatek do koktajli czy herbaty. Składniki: ok. 30-40 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 litr wody, 20 g kwasku cytrynowego Dr. Oetkera, 1 kg cukru. Przygotowanie: Po zerwaniu baldachów z kwiatkami, rozkładamy
Aga w kuchni