Szybkie koktajle z quinoą już na stałe zagościły w moim domowym menu. Tym razem mam dla Was przepis, który wymyśliłam w Peru, żeby maksymalnie wykorzystać moją ukochaną gujawę. Składniki: 4 łyżki gotowanej białej quinoy 2 różowe gujawy sok z 1 limonki 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie) 300 ml wody mineralnej Wykonanie: Gujawy obieramy ze skórki, a ze środka
Quinoa Raz!Elizabeth and James Nirvana Bourbon & Nirvana Rose Znaleziony raj - to kolekcja Nirvana Rose nowoczesny zapach kwiatów pelargonii, róż i traw wetiwer, a Nirvana Bourbon to sexy orientalny koktajl wanilii Bourbon z nutami dębu i tuberozy. Więcej na oficjalnej stronie: elizabethandjames.us 6. Chloé Fleur de Parfum Perfumy z serca to bukiet kwiatów róży, werbeny i wiśni. Jest
Z notatnikatrzech rzeczy: dobrych garnków, noża szefa kuchni i patelni. Poza tą trójką, od dłuższego czasu, trudno funkcjonować mi bez dobrego blendera kielichowego, którym miksuje przynajmniej raz dziennie pożywne koktajle. Niedawno, w najlepszym momencie, bo tuż przed świętami, moja kuchnia wzbogaciła się o nowy sprzęt. To najlepszy czas, bo już zaczynam powoli realizować moje plany kulinarne na ten świąteczny czas. Trzy
Moja smaczna kuchniaWami naszym małym sukcesem, jakim jest publikacja dwóch przepisów z udziałem marchewki w czasopiśmie Harmonia (numer listopd, grudzień 2016). Całkiem niedawno swiętowałyśmy pojawienia się naszego przepisu na zielony koktajl w gazecie SKARB. Myślałyśmy, że to jednorazowy mały krok do druku pisanego, a jednak nie. Dzięki pomocy naszej serdecznej przyjaciółki udało się zagościć po raz drugi na łamach gazet :) Dziękujemy serdecznie
Kolizje Smakówsezonu owocowego zawsze staram się zamrozić choć kilka porcji na zapas, na długie jesienne wieczory. Jak dobrze wiecie, nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na jogurt z owocami, orzeźwiający koktajl czy chociażby owocowe lody. Jeżeli nie zdążyliście zrobić własnych zapasów, śmiało korzystajcie z mrożonek dostępnych w sklepach – to pełnowartościowe produkty! Dlaczego warto używać mrożonek? Mrożenie to naturalny i trwały
Kuchnia Bazyliimnóstwo, wiele bardzo prostych i opartych na ogólnie dostępnych składnikach. Jak już wcześniej wspomniałam są przepisy na śniadania, obiady, kolacje i desery, są też przepisy na dodające energii koktajle. W "Smakuj życie" znajdziemy także niezwykle inspirujący rozdział "Przepisy świata" gdzie autorka umieściła wiele ciekawych przepisów z krajów, które miała okazję odwiedzić podczas swoich podróży np z Włoch, Francji, Nigerii
Cynamonowe szczęściePrzełóż owsiankę do blendera, wlej kawę i dodaj połowę banana oraz miód, zmiksuj na gładki mus. Przelej do szklanki i udekoruj drugą połową banana. Ciesz się pysznym i pożywnym koktajlem owsianym J Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćŚwietny na upał, sycący koktajl truskawkowy z dodatkiem bananów. Gęsty napój wyśmienicie zastępuje latem jeden posiłek. Wersja wieczorowa to dodatek wina musującego w dowolnym rozcieńczeniu i według własnego upodobania. My rozcieńczyliśmy pół na pół i wyszedł drink doskonały . Składniki: • 500 g truskawek • 2 banany • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Zmiksować banany w blenderze
To co kochamjuż ostatnie świeże jagody jakie miałam. Reszta została zamrożona na osłodzenie długich zimowych wieczorów. Powstał więc pyszny koktajl na mleku z jagodami, słodzony miodem. Bardzo letni, aromatyczny i mocno jagodowy! Składniki: • 1 litr mleka • 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych • 2 łyżki miodu Wykonanie: • Zmiksować schłodzone mleko z jagodami i miodem. • Podawać
To co kochambiałego, wytrawnego wina musującego Wykonanie: • Brzoskwinie ze skórką pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze. • Dolać wino i zmiksować razem. • Powstanie apetyczna pianka. Koktajl ten, zgodnie z tradycją pije się w klasycznym kieliszku do martini – na wysokiej nóżce i o kształcie odwróconego stożka lub w kieliszku
To co kochamkoloid czyli pianko-galaretkę. Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem na noc i zjadłam na śniadanie z odrobiną miodu i winogronami. Składniki: • 1 łyżka nasion chia
To co kochamdomownicy na hasło „chłodnik” kręcą nosem. Niby próbują, niby smakuje, ale bez entuzjazmu, no chyba, że jest na słodko, bo wtedy smakuje jak koktajl. Ja uwielbiam i mogę jeść codziennie, a nawet dwa razy dziennie. Składniki: • 4 ogórki średnie • 1 awokado • 1 duży jogurt • sok z 1 cytryny • sól
To co kochamtruskawki się kończą, więc do dzieła, bo ten chłodnik jest niepowtarzalny. Jeśli ktoś czuje awersję do samego słowa „chłodnik”, to niech go nazwie gęsty koktajl lub deser! Składniki: • ok. 500 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny • 10-15 listków mięty • 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: • Umyte i pokrojone truskawki zmiksować z jogurtem
To co kochamChyba nie tylko ja ubolewam, że sezon truskawkowy kończy się nieodwołalnie. Na pożegnanie tego pysznego owocu zrobiłam koktajl truskawkowy z nutką czekolady. Bardzo zdrowo, bo naturalnie i bez cukru. Najlepiej smakuje rano, na powitanie dnia. Osobom, które lubią na słodko, polecam dodanie 2 łyżek miodu. Składniki: • 1 duży jogurt • 2 szklanki truskawek • 1 czubata
To co kochamJagody goji, o których rozpisałam się przy okazji poprzedniego deseru, są bohaterem dzisiejszego deseru-koktajlu. Bardzo zdrowy, bardzo odżywczy, bardzo smaczny i bardzo łatwy. Jedyny minus to wysoka cena tych superjagód, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na superjedzenie. Ja osobiście nie dodaję miodu ale superrodzina owszem słodzi. Składniki : • 1 duży
To co kocham