rodzaju buraka. W gotowego buraka łatwo wchodzi wykałaczka lub ostrze noża. Skórka też lżej odchodzi.) Po ostudzeniu i bezpośrednio przed spożyciem - buraczki należy obrać. Ja z nich przygotowuje koktajle i różnorodne sałatki. Przyznam, że uwielbiam je po prostu z odrobiną soli i wtedy nic więcej mi nie potrzeba. A ostatnio trafiłam na czarną sól - Kala Namak (do nabycia
Di gotujespożywać 1 pełną łyżeczkę dziennie. Jeżeli nie smakują Wam algi zdrową i delikatniejszą w smaku alternatywą będzie sproszkowany sok z młodego jęczmienia, który także możecie dodawać do soków i koktajli. Składniki na 2 porcje: 3 pomarańcze 1 grejpfrut 2 mandarynki 1/2 cytryny 1/2 - 1 łyżeczka chlorelli Przygotowanie: Cytrusy umyj i przekrój na połówki. Wyciśnij z nich sok. Dodaj
Ze smakiem i z pasjąnadzieję, że nie zanudzę Was deserami z szałwią hiszpańską. To już jak na razie ostatni jaki jedliśmy w poprzednim tygodniu. Dziś planuję koktajl truskawkowy z dodatkiem chia. Jeśli będzie smaczny zrobię fotki i opiszę :) .. a chyba będzie :) Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 100 ml mleka kokosowego 200 ml jeżyn w lekkim syropie 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki
Gotuj Sam!Dzisiejszy post rozpoczyna cykl słodkich, sylwestrowych koktajli i drinków. Bardzo lubię kolorowe drinki warstwowe. Są słodkie i wyglądają efektownie. Najpierw cieszą oczy, potem słodzą wieczór z przyjaciółmi. Dzisiejszy drink jest bardzo mandarynkowy. Kolory tworzą owocowy syrop barmański grenadina, sok mandarynkowy i niebieski, mandarynkowy likier Blue Curacao. Zapraszam :) Składniki: lód 15 ml syropu barmańskiego grenadina ( polecam syropy Victoria
Smak mojego domuSzybkie koktajle z quinoą już na stałe zagościły w moim domowym menu. Tym razem mam dla Was przepis, który wymyśliłam w Peru, żeby maksymalnie wykorzystać moją ukochaną gujawę. Składniki: 4 łyżki gotowanej białej quinoy 2 różowe gujawy sok z 1 limonki 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie) 300 ml wody mineralnej Wykonanie: Gujawy obieramy ze skórki, a ze środka
Quinoa Raz!Elizabeth and James Nirvana Bourbon & Nirvana Rose Znaleziony raj - to kolekcja Nirvana Rose nowoczesny zapach kwiatów pelargonii, róż i traw wetiwer, a Nirvana Bourbon to sexy orientalny koktajl wanilii Bourbon z nutami dębu i tuberozy. Więcej na oficjalnej stronie: elizabethandjames.us 6. Chloé Fleur de Parfum Perfumy z serca to bukiet kwiatów róży, werbeny i wiśni. Jest
Z notatnikatrzech rzeczy: dobrych garnków, noża szefa kuchni i patelni. Poza tą trójką, od dłuższego czasu, trudno funkcjonować mi bez dobrego blendera kielichowego, którym miksuje przynajmniej raz dziennie pożywne koktajle. Niedawno, w najlepszym momencie, bo tuż przed świętami, moja kuchnia wzbogaciła się o nowy sprzęt. To najlepszy czas, bo już zaczynam powoli realizować moje plany kulinarne na ten świąteczny czas. Trzy
Moja smaczna kuchniaWami naszym małym sukcesem, jakim jest publikacja dwóch przepisów z udziałem marchewki w czasopiśmie Harmonia (numer listopd, grudzień 2016). Całkiem niedawno swiętowałyśmy pojawienia się naszego przepisu na zielony koktajl w gazecie SKARB. Myślałyśmy, że to jednorazowy mały krok do druku pisanego, a jednak nie. Dzięki pomocy naszej serdecznej przyjaciółki udało się zagościć po raz drugi na łamach gazet :) Dziękujemy serdecznie
Kolizje Smakówsezonu owocowego zawsze staram się zamrozić choć kilka porcji na zapas, na długie jesienne wieczory. Jak dobrze wiecie, nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na jogurt z owocami, orzeźwiający koktajl czy chociażby owocowe lody. Jeżeli nie zdążyliście zrobić własnych zapasów, śmiało korzystajcie z mrożonek dostępnych w sklepach – to pełnowartościowe produkty! Dlaczego warto używać mrożonek? Mrożenie to naturalny i trwały
Kuchnia Bazyliimnóstwo, wiele bardzo prostych i opartych na ogólnie dostępnych składnikach. Jak już wcześniej wspomniałam są przepisy na śniadania, obiady, kolacje i desery, są też przepisy na dodające energii koktajle. W "Smakuj życie" znajdziemy także niezwykle inspirujący rozdział "Przepisy świata" gdzie autorka umieściła wiele ciekawych przepisów z krajów, które miała okazję odwiedzić podczas swoich podróży np z Włoch, Francji, Nigerii
Cynamonowe szczęściePrzełóż owsiankę do blendera, wlej kawę i dodaj połowę banana oraz miód, zmiksuj na gładki mus. Przelej do szklanki i udekoruj drugą połową banana. Ciesz się pysznym i pożywnym koktajlem owsianym J Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćŚwietny na upał, sycący koktajl truskawkowy z dodatkiem bananów. Gęsty napój wyśmienicie zastępuje latem jeden posiłek. Wersja wieczorowa to dodatek wina musującego w dowolnym rozcieńczeniu i według własnego upodobania. My rozcieńczyliśmy pół na pół i wyszedł drink doskonały . Składniki: • 500 g truskawek • 2 banany • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Zmiksować banany w blenderze
To co kochamjuż ostatnie świeże jagody jakie miałam. Reszta została zamrożona na osłodzenie długich zimowych wieczorów. Powstał więc pyszny koktajl na mleku z jagodami, słodzony miodem. Bardzo letni, aromatyczny i mocno jagodowy! Składniki: • 1 litr mleka • 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych • 2 łyżki miodu Wykonanie: • Zmiksować schłodzone mleko z jagodami i miodem. • Podawać
To co kochambiałego, wytrawnego wina musującego Wykonanie: • Brzoskwinie ze skórką pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze. • Dolać wino i zmiksować razem. • Powstanie apetyczna pianka. Koktajl ten, zgodnie z tradycją pije się w klasycznym kieliszku do martini – na wysokiej nóżce i o kształcie odwróconego stożka lub w kieliszku
To co kochamkoloid czyli pianko-galaretkę. Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem na noc i zjadłam na śniadanie z odrobiną miodu i winogronami. Składniki: • 1 łyżka nasion chia
To co kocham