Świetny na upał, sycący koktajl truskawkowy z dodatkiem bananów. Gęsty napój wyśmienicie zastępuje latem jeden posiłek. Wersja wieczorowa to dodatek wina musującego w dowolnym rozcieńczeniu i według własnego upodobania. My rozcieńczyliśmy pół na pół i wyszedł drink doskonały . Składniki: ? 500 g truskawek ? 2 banany ? 2 łyżki cukru Wykonanie: ? Zmiksować banany w blenderze. ? Dodać truskawki z cukrem i dalej miksować. ? Podawać
To co kochamjuż ostatnie świeże jagody jakie miałam. Reszta została zamrożona na osłodzenie długich zimowych wieczorów. Powstał więc pyszny koktajl na mleku z jagodami, słodzony miodem. Bardzo letni, aromatyczny i mocno jagodowy! Składniki: ? 1 litr mleka ? 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych ? 2 łyżki miodu Wykonanie: ? Zmiksować schłodzone mleko z jagodami i miodem. ? Podawać od razu po przygotowaniu
To co kochambrzoskwinie ? 0,5 litra białego, wytrawnego wina musującego Wykonanie: ? Brzoskwinie ze skórką pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze. ? Dolać wino i zmiksować razem. ? Powstanie apetyczna pianka. Koktajl ten, zgodnie z tradycją pije się w klasycznym kieliszku do martini ? na wysokiej nóżce i o kształcie odwróconego stożka lub w kieliszku do szampana o wydłużonym, smukłym kształcie
To co kochamsię (żeluje) tworząc koloid czyli pianko-galaretkę. Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem na noc i zjadłam na śniadanie z odrobiną miodu i winogronami. Składniki: ? 1 łyżka nasion chia ? 1 szklanka mleka ? 1 łyżeczka miodu ? garść
To co kochamdomownicy na hasło „chłodnik” kręcą nosem. Niby próbują, niby smakuje, ale bez entuzjazmu, no chyba, że jest na słodko, bo wtedy smakuje jak koktajl. Ja uwielbiam i mogę jeść codziennie, a nawet dwa razy dziennie. Składniki: ? 4 ogórki średnie ? 1 awokado ? 1 duży jogurt ? sok z 1 cytryny ? sól do smaku ? 2 łyżki natki pietruszki ? 10 listków
To co kochamlato i podobno truskawki się kończą, więc do dzieła, bo ten chłodnik jest niepowtarzalny. Jeśli ktoś czuje awersję do samego słowa „chłodnik”, to niech go nazwie gęsty koktajl lub deser! Składniki: ? ok. 500 g truskawek ? 1 mały jogurt naturalny ? 10-15 listków mięty ? 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: ? Umyte i pokrojone truskawki zmiksować z jogurtem i miętą. Kilka
To co kochamChyba nie tylko ja ubolewam, że sezon truskawkowy kończy się nieodwołalnie. Na pożegnanie tego pysznego owocu zrobiłam koktajl truskawkowy z nutką czekolady. Bardzo zdrowo, bo naturalnie i bez cukru. Najlepiej smakuje rano, na powitanie dnia. Osobom, które lubią na słodko, polecam dodanie 2 łyżek miodu. Składniki: ? 1 duży jogurt ? 2 szklanki truskawek ? 1 czubata łyżka ciemnego kakao ? 1/2 łyżeczki cynamonu
To co kochamJagody goji, o których rozpisałam się przy okazji poprzedniego deseru, są bohaterem dzisiejszego deseru-koktajlu. Bardzo zdrowy, bardzo odżywczy, bardzo smaczny i bardzo łatwy. Jedyny minus to wysoka cena tych superjagód, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na superjedzenie. Ja osobiście nie dodaję miodu ale superrodzina owszem słodzi. Składniki : ? 1 duży jogurt ? 1/2 szklanki jagód goji ? kilka truskawek
To co kochammiód, będzie wtedy jeszcze zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno. O tym, że jest zdrowa wiedzą pewnie wszyscy. Nic więc dziwnego
To co kochamchlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć, gotować, dodawać do zup i koktajli. Składniki: ? kilka liści jarmużu ? oliwa do skropienia ? po szczypcie soli i pieprzu ? skórka z połowy cytryny Wykonanie: ? Umyte i osuszone liście jarmużu podzielić na mniejsze kawałki. ? Skropić oliwą, posypać solą
To co kochamwiem jak Wy, ale ja i moja rodzina jesteśmy bardzo przejedzeni po tym krótkim świątecznym weekendzie. Dlatego też proponuję energetyczny i oczyszczający koktajl zielony. Trochę zdrowia po kalorycznym jedzeniu nikomu nie zaszkodzi. Składniki: ? 1 mały jogurt naturalny ? 1 banan ? garść jarmużu ? 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: ? Zmiksować jogurt z bananem i z umytymi liśćmi jarmużu bez grubszych żyłek. ? Dodać
To co kochamnadają się do jedzenia. Ostatnio kupiłam nawet takie małe i brzydkie licząc, że będą lepsze. Owszem, były słodkie ale nadawały się tylko do zmiksowania. Tak też powstał ten koktajl, orzeźwiający dzięki mięcie i bardzo zimny dzięki mrożonej borówce. Jak dla mnie dość słodki, więc nie dosładzałam, ale można dodać łyżkę miodu lub jak kto woli cukru
To co kochampieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie
To co kochamSkładniki: – 3 brzoskwinie – ćwiartka arbuza Wykonanie: – Brzoskwinie ze skórką zmiksować z arbuzem obranym ze skórą i bez pestek. – Przed zmiksowaniem mocno schłodzić arbuza, wtedy koktajl będzie zimny
To co kochamwarzyw i owoców, aby gasił także pragnienie. Pamiętajcie o codziennej dawcę witamin z warzyw i owoców, szczególnie w zimowe i szare dni. Zobacz też: 10 pysznych przepisów na zdrowe koktajle Przepis na sok z wyciskarki z grejpfrutem Drukuj przepis Porcji: 700 ml Czas gotowania: 10 minut Składniki grejpfrut pomarańcza 3 marchewki jabłko kawałek kurkumy Przepis 1 Grejpfruta i pomarańczę obieramy
Kuchnia Bazylii