Zawsze lubiłam kefir, gdyż uwielbiam jego delikatnie kwaskowy smak, ponadto kefir zawsze wspomagał mój układ trawienny, a do tego poprawiał wygląd mojej skóry, włosów i paznokci. Kefir domowy może zdziałać cuda dla naszego organizmu, ponadto nie ma w nim żadnych zagęstników i wypełniaczy! Jak zrobić domowy kefir? Cała masa pytań popłynęła na e-maila po pokazaniu moich zdjęć(...)Myślę, że po tych dwóch tygodniach odkąd mam grzybki kefirowe mogę je już podzielić i podarować , kolejka chętnych na grzybki robi się długa. Z domowego kefiru zdążyłam już przygotować koktajl z truskawkami, koktajl warzywny z rzodkiewką i koperkiem, domowy twaróg naturalny, twaróg z solanki, oraz twaróg ziołowy. The post Jak zrobić domowy kefir? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany w przemyśle(...)przeciwnowotworowym białek wyizolowanych z bulw topinamburu " ***. Topinambur jest też stosowany w diecie po chemioterapii, Topinambur w kosmetyce Topinambur jest bogaty w krzem, który korzystnie wpływa na stan j skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega rozwojowi osteoporozy i problemom ze stawami deformacji stawów. *** Źródło: Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka; „Postępy Fitoterapii” 2013, nr 2; Czytelnia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataO Yerba Mate pisałam Wam już tutaj . Z artykułu mogliście dowiedzieć się dlaczego jest tak cenna, jakie ma ogólne właściwości i smak oraz od czego należy
Słodkie okruszkiJuż starożytni Egipcjanie zachwycali się bogactwem właściwości odżywczych i unikalnym smakiem rodzynków. Suszone winogrona, szczególnie te, pochodzące ze słonecznej Turcji, to pełnowartościowy produkt, który świetnie sprawdza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!następnie przepłukiwać wodą co kilka godzin. Można spożywać już na 2 dzień. Rzodkiewka - kiełki rzodkiewki wspomagają trawienie, poprawiają metabolizm i oczyszczają krew. Sezam - kiełki sezamu utrzymują we wspaniałej kondycji włosy, paznokcie i zęby. Te bardzo zdrowe ziarna powinny być moczone przez 6 h, następnie rozprowadzone na ręczniku kuchennym i spryskiwane wodą minimum 3 razy dziennie. Gotowe do spożycia(...)Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach (my ścinamy i jemy na bieżąco). Nadają się do spożycia do 7 dni od zbioru. Kiełków używamy jako składnik soków, sałatek lub koktajlu. Tak się prezentują na naszych talerzach: Do przygotowania tego wpisu wykorzystałam informacje zawarte w poniższych publikacjach: B. R. Clement: Life force. Superior health and longevity . Summerstown 2007. J. Wingnall
Jeść, by żyć w zdrowiu