uwagę, że owoce to tak naprawdę produkt idealny – można je zjeść jakoś samodzielny posiłek, zrobić z nich ciasto, ciasteczka, desery, sałatki, dodać do pierogów, naleśników, ugotować kompot, przygotować koktajl, smoothie, lody i wielu innych potraw. Wydawać by się mogło, że to produkt, który nie ma prawa się marnować. Jednak ląduje w koszu. Wynika to pewnie z wielu czynników, często(...)uwierzcie, można z niego zrobić naprawdę mnóstwo pyszności. Zebrałam dla Was kilka moich ulubionych dań z bananami w roli głównej lub tej pobocznej. Mam nadzieję, że zainspiruje Was do bananowych eksperymentów Nie marnuje – banany Jaglany sernik na owsianym spodzie Mleko bananowe Gryczany chlebek bananowy Wegańskie lody bananowe Dietetyczne ciasto marchewkowo – bananowe Bananowy krem krówkowy Czytaj więcej – przepisy
365 dni dookoła kuchniCiepłe i pogodne dni zachęcają do przygotowywania smacznych koktajli ze świeżych sezonowych owoców. Taki koktajl zawiera w sobie bardzo dużo witamin i daje nam uczucie sytości. 1 pomarańcza 200 g truskawek 5 łyżek miodu 3 banany 125 ml mleka 3,2 % 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin Z pomarańczy dokładnie wyciskamy świeży sok. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i blendujemy(...)Banany obieramy i miksujemy z mlekiem. Maliny również rozdrabiamy bardzo drobno. Mrożone dają nam mus podobny do sorbetu, świeże mają gładką konsystencję. W wysokich kieliszkach kolejno przelewamy masę truskawkową , bananową i malinową
VioletoweKucharzenieDo lata jeszcze parę miesięcy, ale pogoda już dopisuje i ponad 20 stopniowe temperatury grzeją nasze buzie. 😊 A co za tym idzie, mamy ochotę na zimne
Zdrowie i pysznie na talerzuUpalnie w dalszym ciągu, ale o tym sami doskonale wiecie ;) Dnie spędzam w basenie albo przed laptopem, szukając inspiracji dotyczących wystroju nowej powierzchni mieszkalnej ;) Czasem myślę
Domowa cukiernia EwyPerły Tapioki to gruby granulat wytwarzany ze skrobi rośliny nazywanej potocznie maniokiem. Wykorzystywane najczęściej do deserów,koktajli albo jako skladnik zdrowego, pożywnego śniadania. Kiedyś już pokazywałam Wam pyszny deser z jej dodatkiem, dziś przyszła pora na kolejny! Mam dla Was przepis na pyszny pudding z tapioki z dodatkiem ulubionego masła orzechowego i bananów. Sycący i bardzo bardzo smaczny! Idealny zarówno(...)szkl * cukier – 3 łyżk * wailia – 1 laska * śmietanka 30% – 1/3 szkl * żołtko – 1 szt * sól – 1 szczypta + miękkie banany + masło orzechowe Active Primavika + chipsy bananowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tapiokę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok 20 minut, odcedzamy. Mleko, cukier, sól, żółtko mieszamy, dodajemy ziarenka wanilii i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy tapiokę
Ostra na Słodkogryczaną i smażony filet z łososia. 7. GOTOWE! zdj. fotografa I przepisy od grupy barmanów Rabarabry ;-) Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów zdjęcie fotografa Składniki / porcja na 350 ml: · gorzkie kakao(...)usuwamy końcówki i rozgniatamy na jednolitą masę. 4. Wszystkie składniki łączymy i zalewamy w szklance kawą. 5. Według preferencji koktajl można dodatkowo podgrzać. 6. GOTOWE! Kulinarne NowInki – PRZEPIS KAWOWY NR 2 Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą
SMYKWKUCHNIbyło takie bolesne – zrezygnować, albo zamienić na kozi lub owczy. Tutaj mój smutek nie był tak duży, ponieważ dość rzadko jadałam sery, więc mała strata. W przypadku koktajli mleko krowie zastąpiłam mlekiem roślinnym lub wodą i też ta zmiana okazała się całkiem znośna. Najgorzej było z kawą. Uwielbiam jej zapach i smak, nie wyobrażam sobie bez niej dnia, jest(...)było do zaakceptowania, ale też szału nie robiło. Nie poddabłam się. Wyruszyłam na przeszukiwanie internetu w poszukiwaniu kolejnych mlek, którymi mogłabym zastąpić mleko krowie. I tak wpadłam na mleko bananowe . Tak, wiem. Brzmi dziwnie, też mi się wydawało, że to kiepski pomysł, ale spróbowałam. W mojej wersji banany połączyłam z wodą i wanilią. Z dużą dawką niepewności spróbowałam gotowej mieszanki
365 dni dookoła kuchnizatem zabraknąć przepisu na ten chlebek. I choć nazwa może być myląca i wskazywać na rodzaj pieczywa, to odwołuje się raczej do kształtu tego cudownie wilgotnego i aromatycznego ciasta bananowego. :) # Jak nie marnować jedzenia: Ten przepis świetnie sprawdzi się, gdy na koszyku z owocami zalegają Wam przejrzałe banany, a chętnych na ich zjedzenie brak. Gwarantuję Wam, że w tej postaci(...)zamrozić. Obierzcie je ze skórki, włóżcie do pojemnika i przechowujcie maksymalnie 3 miesiące. Przed użyciem rozmrażajcie je przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Mrożone banany są świetnym składnikiem smoothies, koktajlów czy lodów bezglutenowych. :) Ciasto piekę w formie silikonowej Sockerkaka z Ikei. Ciasto: 4 banany 2 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru (mniej jeśli banany są bardzo słodkie
Cooking MonsterKiedy jakiś czas temu zobaczyłam przepis na to smoothie z burakiem na blogu Beatki z Praktykulinarni , od razu wiedziałam, że wkrótce zagości on także u
Kulinarne przygody Gatitymoże zabraknąć, są bardzo ważne w diecie dziecka. U nas świetnie sprawdza się tortilla z warzywami, frytki z marchewki, batatów, ziemniaków, selera, pietruszki oraz mix sałat. Soki i koktajle Świetny sposób na przemycenie warzyw. Możesz zrobić kolorowe soki, wlać do buteleczek i dodać słomki. To na pewno wzbudzi zainteresowanie wśród najmłodszych. Niektóre soki rozcieńczam wodą. Domowe słodycze Must have każdej(...)Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comTrochę inny pomysł na sernik niż tradycyjny. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami, a w powiązaniu z smakiem sernika i kruchym ciastem czekoladowym to po prostu bajka
Smakowy RajZa oknem wiosna i powoli coraz bardziej przyzwyczajamy się do panującego ciepła. Wręcz, gdy robi się chłodniej narzekamy na to jak zimny jest kwiecień. A pamiętacie
Słodkie PrzyjemnościNa dworze tropiki, więc w kuchni stety/niestety musi być podobnie. Szkoda tylko, że takie temperatury i aura nie zostaną z nami już do końca wakacji - jestem
Słodkie PrzyjemnościSaved by cake Marian Keyes, gdzie od razu wpadło mi w oko. Głównie dlatego, że banany kojarzą mi się z tradycyjnymi chlebkami, ewentualnie muffinami. Czasem jeszcze wrzucam je do koktajlów, albo dodaję do owocowych sorbetów, żeby były bardziej kremowe. Jest jeszcze znane wszystkim banoffee pie , któremu, choć niemożebnie wręcz słodki, nikt się oprzeć nie umie... A tutaj Marian proponuje tartę(...)sama Marian pisze, że możliwe, że że względu na skład chemiczny, jest nielegalna w niektórych krajach. Przez to zabrakło mi bananów na spód, ale całość i tak wyszła intensywnie bananowa. Nawet beza przeszła smakiem tych owoców! Ciasto zaskakuje konsystencją: kruchy spód, rozpływający się w ustach, bardzo delikatny krem i znów na górze: chrupiąca beza. Całość jest słodka, ale nie przesłodzona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCóż może być lepszego od bananów i truskawek – chyba jedynie ciasto z orzechów nerkowca bananowo-truskawkowo-czekoladowe!! Te owoce, są u nas w domu szamane
PaleoLife