włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki:biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki"mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek)500g serka mascarpone4 jajka200 ml likieru Amaretto4 łyżki cukruowoce (truskawki, maliny, borówki) Przepis na biszkopt migdałowy:Składniki:5 jajek1/2 szklanki mielonych(...)masa będzie wodnista.Łączymy masę mascarpone z pianą z białek.Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski.Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto.Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę będzie stanowił krem
Smakowity Blog Kulinarnyskładniki na ciasto makowo kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g maku 90 g cukru dodatkowo: duże opakowanie podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa, lub roztopiona
Domowy Smak Jedzeniaucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego pokruszoną chałwę, a później po łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo: 16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki" 150 ml mocnej kawy 30 ml likieru kawowego (lub kieliszek wódki, jeśli akurat nie mamy likieru) 2 galaretki pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy
Cynamonowe szczęściechoć nie często go robię. Przepis dostałam kiedyś od znajomego który zrobił go na kolację ze znajomymi której tematem była kuchnia włoska. Składniki: - 1 opakowania biszkoptów (kocie języczki) - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa - kakao do posypania wierzchu Najpierw zaparzamy kawę. Ja wzięłam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej na pół szklanki
Kuchenne Wariacjeproste ciasto może mieć wiele odsłon- w zależności od smaku dodanego dżemu i owoców- można także pokusić się o zrobienie na spodzie z podłużnych biszkoptów (tzw. 'kocie języczki') będzie wtedy jeszcze prościej i szybciej! :) Reasumując: ciasto o rozkosznym i delikatnym smaku malin, nie za słodkie, proste w przygotowaniu i idealne na uroczystość kobiecą, gdyż utrzymane jest
Kraina Miodem PłynącaCieniutkie, bardzo chrupiące, przyrumienione wokół, bledsze w środku, z mnóstwem płatków migdałowych, baaardzo uzależniające! Migdałowe kocie języczki to kolejne z moich ulubionych ciasteczek. W mieście, w którym mieszkam, pewna bardzo znana cukiernia sprzedaje je, co ciekawe, jako jeden z najlepszych smaków Mazowsza... Nad recepturą myślałam długo, bo zależało mi na dokładnym odtworzeniu smaku, który tak zawładnął
maniapieczeniaSkładniki:200 g biszkoptów "kocie języczki"250 g serka mascarpone3 jajka3 łyżki cukrukakao150 g truskawek +kilka do dekoracji50 ml likieru AdvocaatPrzygotowanie:Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat. Biszkopty moczymy
Smakowity Blog KulinarnySprawdź inne wyszukiwania: