Inna wersja naszych rodzimych knedelków ze śliwką czy truskawką. Te są wprost z Tyrolu i tu nie wiem czy bardziej austriackiego czy włoskiego? Tak czy siak
Moje Małe CzarowanieKluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym Moja córka nie przepada za wszelakimi kluskami, pierogami czy knedlami. Ale kiedy zobaczyła, że kluseczki są czerwone, a według niej różowe, zjadła całą porcję. Już wiem, że takich klusek mi nie odmówi :) Kluseczki, dzięki zawartości buraków, mają śliczny czerwony kolor, są nieco słodsze od zwykłych ziemniaczanych klusek i mają przyjemny posmak(...)ugotowany duży burak lub 2 mniejsze 1 jajko szczypta soli 2 szklanki mąki (lub więcej, wszystko zależy od rodzaju ziemniaków) 200 ml śmietany 30% łyżka masła 120 g sera pleśniowego sól pieprz łyżeczka rozmarynu pół pęczku szczypiorku Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki i buraki ostudzić. Obrać ze skórki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłuc tłuczkiem. Buraka
na moim stole...ogólna chlapa i przejmujacy wiatr...A do tego moje chore dziecko „zażyczyło sobie” słodki obiad. Słodki obiad....słodki obiad...słodki obiad.... Racuchy? Nie. Naleśniki? Nie. Kluski z cukrem i serem?Nie. Poszperałam w mojej gigantycznej zamrażarce i wygrzebałam moją niezastopioną pomoc kuchenną. Moją ostatnią deskę ratunku. Małe co nieco...W mojej zamrażarce drzemią różności, na takie właśnie okazje(...)post , a za oknem tak pada, że świata nie widać. W marcu,jak w grancu. Właśnie, do garów! Przenieśmy się do tropikalnej kuchni z całkiem polskim przysmakiem. Knedle z jagodami podaję. Ale w tropikalnej wersji, słonecznej, pełnej tęsknoty za złocistym latem, w wersji dla marzycieli, dla niecierpliwych, którzy tak jak ja, chcieliby mieć już tu i teraz ciepłe, pełne
Z Kuchni Do Kuchniładowałam). Kiedy wracałam do domu (to był mój największy problem), pierwszą czynnością, zaraz po umyciu rąk, było otwarcie lodówki albo tzw. "słodkiej" szafki. I tak leciało: pasek czekolady, plasterek sera pleśniowego, tu plaster salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc obiad(...)tekstu i myśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej starczało
bistro mamakostkę. Dorzucić cebulę i czosnek na patelnię, gdy woda z grzybów odparuje. Zeszklić. Ser rozdrobnić i wrzucić na patelnię. Dolać ok. 150 ml wody i dorzucić przyprawy. Podgrzewać aż ser się roztopi. Kluski (na ok. 22 kluski) 250 ml kaszy jaglanej 600 ml wody 300 g obranej dyni 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól gałka muszkatołowa Kaszę opłukać w kilku wodach(...)wrzątek. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Na kluski wyłożyć grzyby z sosem. Posypać np. rozdrobnionym jalapeno. ------ Podobne: Kopytka dyniowe z sosem Pasztet jaglano-grzybowy Knedle ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodzierazowa czosnkowa pizza* z jajkiem, kukurydzą, pomidorem, szynką i mozzarellą*razowo-pszenna, dodałam granulowany czosnekWytrawne śniadania bywają u mnie rzadko, ale jak już są to
More food, love and dreamsGnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od
codojedzeniainnego, jak nasze pierogi, a moja dzisiejsza propozycja niewątpliwie ma wiele wspólnego z naszymi kopytkami. W zasadzie można nawet powiedzieć, że baza na ciasto jest mocno zbieżna z knedlami, jak z resztą większość klusek z ziemniaczanym puree. Tak więc dziś będzie bardziej swojsko, choć mój dodatek do gnocchi, bardzo włoski sos, na pewno zapachnie każdemu południem. Gnocchi po włosku(...)zmielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g oliwek (ja niestety ich nie dodałam, a to błąd!) sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra i słodka 100g startego sera (gouda lub parmezan) Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, po czym wystudzić i rozgnieść na puree. W tym czasie podsmażyć mięso na patelni i dodać do lekko gotujących się pomidorów
Przepysznik - BLW i nie tylkoWigilia to wyjątkowy czas. Jednoczymy się przy stole zastawionym wyjątkowym jadłem. Wraz z opłatkiem dzielimy się dobrocią. W blasku świec wirują życzenia, płyną w przestrzeń z
W mojej kuchniJuż jestem, jestem, mam nadzieję, że teraz wszystko wróci do normalności. Nie uwierzycie, ale ciągle pracuję. Wczoraj z niedowierzaniem spojrzałam w kalendarz i zobaczyłam, że niedługo
W mojej kuchni