Dziś zabieram Was na wycieczkę w kierunku Uzbekistanu. Jednym z najpopularniejszych dań oprócz Lepioszki, Lagamanu czy też Somsy – są tam Manty. Manty to pierożki gotowane
Ostra na Słodkosmak wymusza pojawienie się orzechów włoskich. Jak orzechy, to również jabłka, które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem i jabłkami). Szwajcarskie danie bez sera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego jeszcze słynie(...)się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie 6 plastrów wołowiny na zrazy po 130-150 g każdy (zrazówka lub pierwsza krzyżowa) ½ jabłka 6 cienkich plastrów sera grueyre 6 plastrów specku kilka łyżek
Pełny talerzSkładniki: 700 g ziemniaków 500 g sera białego 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 25-30 wypestkowanych śliwek cukier, sól Wykonanie: Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć
magiczna kuchnia KasiNajwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami , pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole. Obowiązkowo polane sosem truskawkowym lub waniliowym. składniki: 600 g letnich ugotowanych ziemniaków 400 g sera białego ( u mnie z kostki) 2 jajka ok 1,5 szklanki mąki pszennej truskawki + cukier Ugotowane letnie(...)ilość uzależniona jest od mączystości ziemniaków oraz wilgotności sera . Truskawki najlepiej duże sztuki, umyć i oblepić cukrem. Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Z każdej porcji uformować mały placuszek. Na środku każdego placuszka ułożyć truskawkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby cała truskawka była zakryta i uformować zgrabną kulkę. Gotowe knedle gotować partiami w osolonym wrzątku
Monia miesza i gotujeciasta na bazie ziemniaków). Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego sera 20 dag kaszy manny 2 jaja 6 dag mąki 2 łyżki mleka 2 dag margaryny 2 łyżki masła Bułka tarta Wykonanie: Margarynę
Tradycyjna Kuchniamanna często kojarzy się wyłącznie z potrawkami dla małych dzieci. Ja ją jednak używam często do przygotowania dań głównych (np. knedle serowe z kaszą manną ) Dziś jednak w postaci pysznych kotlecików. Składniki: 30 dag kaszy manny 20 dag sera żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie: Zagotować
Tradycyjna Kuchniaoryginalne ponieważ ucieramy je mikserem. Może dzięki temu jest takie delikatne w smaku :)Składniki:Ciasto:25 dag sera białego15 dag masła2 jajka10-15 dag mąki (lub więcej, jeżeli ciasto jest klejące)sól do smaku +truskawkiSposób przygotowania:1. Masło utrzeć mikserem z serem, jajami, solą. Dodać tyle mąki, aby ciasto było miękkie. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać ręcznie(...)Gotowe ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut.2. Ciasto rozpłaszczyć lub rozwałkować na stolnicy, wycinać kółka, nałożyć truskawkę i dokładnie zlepić brzegi, uformować kulę.3. Knedle gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę.4. Podawać wedle uznania, my najczęściej jadamy z roztopionym masłem i delikatnie posypane cukrem.Z podanej porcji wyszło mi 45 niedużych
Kuchnia domowa AniStrangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu. Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku
Ostra na SłodkoJeśli nam zostanie trochę z obiadu polecam podsmażyć na patelni na rumiano. Składniki: (około 22-24 sztuki) 500 g sera twarogowego 2 jaja 2 szklanki mąki szczypta soli około 24 ładne duże truskawki Truskawki umyć, osuszyć i szypułkować. Ser rozgnieść na miazgę tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Do twarogu dodać jajka, mąkę i sól. Całość zagnieść na gładką masę(...)ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24 równe części. Każdy kawałek rozgnieść na placek, ułożyć na środku truskawkę, zlepić i uformować kulkę. Knedle wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 10 minut. Knedle powinny podwoić swoją wielkość, wyjąć łyżką cedzawką i gotowe. Smacznego
talerz przyjemnościjajka, 500 g mąki pszennej, 750g białego półtłustego sera, 30g masła, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 25-30 śliwek. Wykonanie: Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać pokruszony ser (nie trzeba go mielić!), pokrojone na plasterki masło oraz wbić jajka. Całość razem posiekać, po czym(...)około 4 cm. Następnie każdy wałek pociąć na około 12-15 plastrów. Każdy plaster lekko spłaszczać i kłaść na środku 1 całą wydrylowaną śliwkę. Następnie dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić. Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka
Z miłości do słodkościZapiekane naleśniki z twarogiem zalane śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na
Ala piecze i gotujeSzwajcaria to nie tylko ser i czekolada, chociaż na pewno zarówno jeden jak i drugi składnik znajdziemy w wielu szwajcarskich potrawach czy deserach. Szwajcaria to także przeróżne knedle, strudle i inne potrawy, którymi zajadać się można także np. w Austrii czy w Niemczech (zresztą nie tylko tam, ale wydaje mi się, że w tych krajach są dosyć popularne). Oczywiście
Ze smakiem i z pasjąSmaki dzieciństwa, czyli knedle ze śliwkami, jak przychodzi jesień to pozycja obowiązkowa w naszym domu. Mój Kochany przytaszczył dzisiaj z ryneczku skrzynkę węgierek i zażyczył sobie knedle, z całej reszty wysmażymy powidła, żeby było czym smarować świąteczne pierniki. Starych sadów coraz mniej, śliwki bez oprysków na wagę złota, świat się zmienia i to wcale nie w dobrym kierunku(...)Składniki na ok 25 sztuk: - 1 kg ziemniaków - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 szklanka mąki pszennej - 25 do 30 dag białego sera - jajo - szczypta soli Dodatkowo: - śliwki - śmietana - cukier 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Ser i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, które powinno pozostać nieco lepkie. 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy
Apetyczna babeczkawyjęciu z wody przekrawamy knedle najlepiej żyłką lub nitką na mniejsze placuszki. Knedle można odsmażyć na maśle, lub wrzucić na tetrę na parę na minutę z każdej strony, by je podgrzać. Sos: -pół cebuli posiekanej -kawałek pora posiekanego -wino białe półwytrawne -ser starty długodojrzewający -kostka serka topionego -śmietana 12% -masło -sól, pieprz Na maśle szklimy cebulę
BaRepasKnedle szpinakowe -pycha. Ja, która nie przepadam za szpinakiem zjadłam ze smakiem.:) Było naprawdę bardzo smaczne. Można podać również z sosem pieczarkowym lub gulaszem, albo polane masełkiem tak jak w moim przepisie. Na moim blogu znajdziecie również kluski ze szpinakiem i białym serem , które również Wam polecam. Składniki 1 kg ziemniaków 400 g mrożonego szpinaku 2,5 szklanki(...)zagnieść. Formować kulki dowolnej wielkości. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać na wrzątek kluski. Zamieszać i po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minut. Podawać polane roztopionym masłem. knedle szpinakowe
O kuchni z uczuciem