kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:46/361)

Ogórki małosolne/kiszone 138

roku w sezonie na ogórki nie może zabraknąć ogórków kiszonych. Zrobienie ich nie wymaga wiele pracy a są o wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne ogórki. Ogórki można kisić w specjalnych naczyniach, ale również w słojach lub glinianych czy kamionkowych naczyniach. składniki: ogórki, najlepiej małe świeże gałęzie kopru kilka ząbków czosnku korzeń chrzanu kilka liści czarnej

Mama Gotuje
Surówka z selera naciowego 141

Wyrazista i chrupiąca za sprawą selera naciowego i ogórka kiszonego :)   Składniki: - 2 łodygi selera - 1 ogórek kiszony - 1/2 główki cebuli sałatkowej - garść rukoli - 1 łyżka majonezu  - 1 łyżeczka musztardy francuskiej Opłukane łodygi selera, ogórek i cebulę  drobno pokroić, dodać rukolę i wymieszać z majonezem i musztardą.  (function

Kulinarne przemyslenia
Zupa rybno-ogórkowa z ziemniakami 150

nieco i wiadomo o co chodzi.Jak będę znów robić tą zupkę, to postaram się o lepsze zdjęcia. 300 g filetu np. z morszczuka około 2 litry wody 4 ogórki kiszone 150 ml zalewy spod ogórków kiszonych [ lub wg własnego smaku] 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula 3 -4  ziemniaki  150 ml śmietany 30% sól, pieprz

Moje domowe kucharzenie
Zupa ogórkowa 118

małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy. 4 ziemniaki kawałek selera 4 marchewki 3 pietruszki 3 małe cebule 1 por 1 kostka rosołowa 1 słoik ogórków kiszonych Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry. Pora umyć i pokroić w mniejsze kawałki. selera obrać i pokroić w kostkę. Cebule obłupać z wierzchniej warstwy i odciąć dół(...)zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Gdy ziemniaki będą ugotowane wyłowić z zupy cebule, dodać kostkę rosołową. Na koniec dodać starte ogórki. Jeżeli są to mocno kiszone ogórki można dodać również wodę spod ogórków. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło, a przechowywać w lodówce. marcelina

Czerwony Gupik
Prosta zupa ogórkowa - bez mięsa! :) 190

recepturą.  Składniki: 2,5 l wody 3 średnie marchewki kawałek selera 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku  6 średnich ziemniaków  6 dużych ogórków kiszonych  sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: Marchewkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por i cebulę drobno posiekaj. Przełóż do garnka, zalej wodą, zagotuj(...)gotuj 30 minut na małym ogniu.  Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. I gotuj 15 minut.  Kolejno dodaj starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone, w tym wodę z ogórków, która została podczas tarcia. Dodaj sól i pieprz. Gotuj 15 minut.  Gotową porcję ogórkowej podawaj z łyżką jogurtu naturalnego lub kilkoma kroplami

Zdrowie na języku :P
Tradycyjny tatar wołowy 119

polędwicy wołowej, świeżej, dobrej jakości – sól i pieprz – 3 żółtka – 2 łyżki wody – 1 łyżka oleju – sól, pieprz – 2-3 posiekane ogórki kiszone poleca Ci przepis na ogórki kiszone – pół cebuli – kapary – ewentualnie marynowane grzyby – pieczywo i masło do podania Przygotowanie : Mięso posiekaj lub zmiel w maszynce(...)dłoni a następnie podziel na pół i przełóż na talerze. Na talerzu uformuj tatar i zrób wgłębienie pośrodku. Dodaj żółtko, a obok tatara połóż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem. SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich

nietylkopasta.pl
Zupa Solianka 183

łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków kiszonych, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso wołowe(...)cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażam na oliwie i wrzucam do zupy. Ogórki kroję w kostkę. Razem z zalewą dodaję do zupy. 4. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do zupy. Na końcu do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasta z tuńczyka 112

Dzisiaj pasta z tuńczyka, lekka, kremowa, na kanapki. Idealna na nasze zdrowe śniadanie lub kolację. Zajadamy ją na pieczywie, ze świeżym ogórkiem czy pomidorem lub kiszonkami, szczególnie kiszonymi ogórkami, bakłażanami i papryką. Pastę z tuńczyka przygotowuję jeszcze na kilka sposobów: dodaję do twarogu i tuńczyka świeże pomidory lub passatę, koncentrat dodaję do pasty kiszone ogórki dodaję jajka ugotowane

Zasmakuj Kuchni
Jak leczyć skutki kaca? 89

także potasu, wapnia i żelaza). Dodatkowo skutecznie gasi pragnienie.     Sok z ogórków kiszonych   Skład bardzo podobny do soku z kiszonej kapusty. Warto pozostawić wodę z ogórków kiszonych i przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce. Naturalny probiotyk, uzupełnia poziom sodu i elektrolitów     Sok owocowy

kuron.com.pl
Zupa ogórkowa 150

Pyszna zupa, bardzo łatwa w wykonaniu- tania. 2 marchewki 2 małe pietruszki 3-4 ogórków kiszonych 3/4 szklanki kwasu z ogórków 1 duża łyżka śmietany 1,5l wody 1 kostka rosołku Winiary wołowego i 1/2 rosołu drobiowego dodatkowo; boczek + torebka ryżu Warzywa zetrzeć na tarce lub 0,2s zmiksować w tmx na obrocie 6. Ogórki kiszone

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 384

Żółtka sadzone na boczku z ogórkiem kiszonym i pomidorem   Żółtko – 3 szt. (1 żółtko = 20 g x 3 = 60 g) Masło klarowane – 15 g Boczek surowy – 50 g Ogórek kiszony – 150 g Pomidor – 100 g   Polecam aplikacje typu MyFitnessPal, Fitatu, FatSecret czy np. stronę www.tabele-kalorii.pl , które mają bazy produktów i pomogą Wam w liczeniu. Wy wpisujecie tylko gramaturę(...)warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym

Ola la LCHF
Zupa ogórkowa! 143

Składniki: -porcja rosołowa -6 ziemniaków -8 ogórków kiszonych (jeśli chcemy uzyskać bardziej kwaśną zupę dodajemy więcej ogórków) -2 średnie marchewki -śmietanka "do zup i sosów" 18% -przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, kucharek) Sposób przygotowania: Porcje rosołową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średni ogień. Podczas gotowania zbieramy "szumowinę" a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy(...)Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i marchewki trzemy na tarce na grubych oczkach. Pokrojone ziemniaki, z tartę ogórki i marchewki wrzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy aż ogórki i ziemniaki zmiękną. Kiedy nasza zupa jest już gotowa odstawiamy z gazu i odlewamy ok. 1/3 szklanki i pozostawiamy aż troszkę ostygnie. Następnie dolewamy

Magia jedzenia.
flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem) 103

pokazywałam Wam flaczki po zamojsku (kilk) , dziś przedstawiam trzeci sposób na tę potrawę- takie jakie jada się w domu mojej teściowej. Delikatne, z dużą ilością mięsa z kurczaka, ogórkami kiszonymi, zabielone słodką śmietanką. Wiem, że może to wydaje się dziwne, sama nie byłam z początku przekonana, ale są bardzo smaczne. Choć dla mnie bardziej smakują jak taka lekka zupa(...)mięsna niż tradycyjne flaki ale bardzo je lubię. Składniki: 500 g flaków wołowych ciętych obgotowanych 500 g fileta z kurczaka 2 marchewki pietruszka biała kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 2 cebule szklanka wody z ogórków szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego majeranek ziela angielskie sól pieprz liście laurowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 153

łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano szczypta kminku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz i sól do smaku opcjonalnie: sok z kiszonych ogórków lub woda Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną płuczemy jeden raz w zimnej wodzie, odciskamy i siekamy trochę drobniej. Białą także siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Do garnka przekładamy kapustę(...)przykryciem aż obie kapusty i marchewka będą miękkie. Co jakiś czas należy przemieszać i kontrolować, czy nie potrzeba dolać odrobiny wody (a najlepiej zamiast wody podlać sokiem z kiszonych ogórków - ja tak robię i tym razem też tak zrobiłam). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy

Kolorowy Przepisownik
Sos ogórkowy 146

ogórkowy pasuje do różnego rodzaju placków, warzyw , kanapek, krokietów itp. Można przygotować go  z ogórków kiszonych lub małosolnych. Przepis na placki z cukinii znajdziecie   tutaj Składniki: 200 g śmietany 2 łyżki majonezu 3 ogórki kiszone 1/2 łyżeczki oregano papryka ostra sól pieprz Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu

O kuchni z uczuciem