Ostatnio sporo u nas w domu kiszenia a przy okazji przerabiania części tych kiszonek. Jak na przykład kiszonych w mleku kokosowym ogórków na zupę. Przepis na ogórki już znacie. A na zupę mieliście poznać w tym właśnie wpisie. Ale nieopatrznie … Czytaj dalej
slodkokwasnaploodpowiedniej kolejności posiłków, aktywności ruchowej czy uzupełnieniu diety w mikro- i makroelementy oraz witaminy. Dowiesz się jakie są niezbędne produkty w zimowej diecie, mowa tu o imbirze, kiszonkach (ogórki, kapusta), Yerba mate czy pomidorach. Autorka zachęca także do założenia swojego malutkiego ogródka na parapecie :) Dokładnie chodzi o wszelakie zioła, od estragonu po bazylię i melisę. Jest również przepis(...)tabelka mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy. Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę
Zdrowie na języku :Ppołączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty(...)była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną
ladykitchenpołączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty(...)była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną
ladykitchenRozpoczyna się sezon ogórkowy. To czas kiedy możemy cieszyć się sałatkami, mizeriami i innymi formami dodatków do posiłków. To również okres pierwszych małosolnych ogórków oraz kiszenia na zimę. Oczywiście najlepiej jak ogórki są z własnego ogródka lub od kogoś z rodziny by nie były pędzone sztucznymi nawozami. W zeszłym roku pierwszy raz posadziłem ogórki(...)duża łyżka soli. Wodę gotujemy z solą, a po zagotowaniu wrzątkiem zalewamy słoiki pod samą zakrętkę. Ogórki zakręcamy szczelnie suchą przykrywką i odwracamy do góry dnem (zostawiamy na całą noc), a później przenosimy w ciemne i w miarę chłodne miejsce aby się kisiły. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSezon ogórkowy prawie zakończony...Jednak dla fanów ogórków, szczególnie tych w wersji kiszonej polecam ogórki małosolne;)Nie trzeba czekać do zimy, by zjeść takie pyszności;) Wystarczy poczekać 3-4 dni i gotowe!I nie słuchajcie tych, którzy się z nas śmieją, że jemy zepsute ogórki ;)Ogórki małosolne Składniki:ogórkicebulaczosnekkoperPrzygotowanie:Do czystego słoika wkładamy ogórki
Lawendowe NieboJeśli nie dysponujecie ogórkami małosolnymi wówczas użyjcie kiszonych, choć przyznam, że to już nie to samo ;) Składniki: 500 g serka wiejskiego (zwykłego lub odtłuszczonego) 2-3 ogórki małosolne (ewentualnie kiszone) 3-4 łyżki posiekanego koperku 1 puszka zielonego groszku 4 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie: Serek wiejski przekładamy do miseczki. Ogórki kroimy w kostkę
MyCookBook.plWczoraj dostałam od Mamy wiele darów. W tym kiszoną kapustę i ogórki. Kapusta rzadko gości na naszym stole i po wykorzystaniu części na surówkę, nie bardzo wiedziałam, co ciekawego zrobić z resztką, która mi została. Ogórków też było sporo i takich dosyć słonych, więc postanowiłam zrobić soliankę, zupę, której nigdy w życiu nie próbowałam. Rozpoczęłam research na Youtube(...)koledzy. Wężowi smakowało. Ciekawa jestem Waszej opinii ;) Składniki: kawałek wołowiny kawałek cielęciny kawałek wieprzowiny kawałek wędzonki np. boczku kawałek kiełbasy 3 cebule 5 ząbków czosnku 6 ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cytryna Każde
Cytryna&Co.przełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz na widok tarty powiedział „blee”, ale to chyba dlatego że miał do wyboru quishe, albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy Miłosz najbardziej lubi ogórki. Pozostałym biesiadnikom tarta, podana z lekką sałatką, smakowała bardzo. Zdrowe jedzenie
Niedzielny kucharzkawałkach, najlepiej w sosie własnym. Zazwyczaj najczęściej po niego sięgam. Pastę na kanapce dekoruję świeżymi lub marynowanymi warzywami, koprem lub natką. Świetnie pasują tu: świeży ogórek, pomidor, rzodkiew, kiszone lub konserwowe ogórki, papryka, szczypior, natka, rukola, koper. Ma być zdrowo i kolorowo, wręcz wiosennie! Zwiastun wiosny z dodatkiem świeżych warzyw. SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
Zasmakuj KuchniPrzepis ten otrzymałam od koleżanki, która mnie poczęstowała ogórkiem małosolnym, kiszonym na sucho. Smakował mi ten ogórek i pragnę podzielić się z Wami tym przepisem . Może i Wam zasmakuje Są trochę inne , aniżeli te w wodzie, bardziej delikatne . Składniki : 1 kg ogórków gruntowych świeżych. ok. 10 cm korzeń chrzanu pokrojony na małe kawałki ( dobrze jest też dodać kawałek liścia
Pysznosci Babci Basifermentacji mlekowej. Rozkładają one cukry zawarte w komórkach roślinnych na kwas mlekowy, który między innymi zapobiega procesom gnicia. Prawidłowo zakiszone warzywa długo zachowują swoje właściwości smakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Składniki na 2 słoiki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 kg ogórków 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu 3 liście porzeczki duży koper sól (1 łyżka na litr wody) Wykonanie: Ogórki dokładnie
magiczna kuchnia KasiSezon ogórkowy w pełni :) Oprócz tradycyjnych kiszonych oraz konserwowych ogórków, co roku przygotowuje również takie, które z powodzeniem mogę zaserwować do obiadu. Sałatka szwedzka to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki. Składniki: ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia) 12 szklanek wody pół szklanki soli
Taste Therapyzostawić do ukiszenia. Najlepiej smakują na 3 dzień, choć u mnie znikają już na drugi :-) UWAGA! Im więcej czosnku i chrzanu tym ogórki są smaczniejsze. Gorąca woda sprawia, że szybciej zachodzi proces kiszenia. Smacznego
Smaczne Zdrowe