się ogórków gruntowych, zaczynamy je przetwarzać. W trakcie całego lata na bieżące potrzeby przygotowujemy ogórki małosolne, gdyż jemy ich spore ilości. Natomiast w litrowych słoikach przygotowujemy ogórki kiszone na zimę. Ogórki kiszone to przetwory, których nie może zabraknąć w moim domu. Zjadamy ich sporo, bo wykorzystujemy ogórki kiszone jako dodatek do mięs, czy też obowiązkowy(...)przygotowane własnoręcznie, mają zupełnie inny smak. Zwykle robię takie ilości ogórków kiszonych na zimę, że starczają do kolejnego lata. Ogórki kiszę w słoikach z gumkami, typu weki , wielkości 1 litra. Ja do kiszenia ogórków dodaję tradycyjne dodatki jakie stosowało się zawsze u mnie w domu, przepis jest niezmienny od lat : chrzan pokrojony w wiórka, czosnek, baldachy kopru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępostaci. Przeważnie przygotowuję ogórki w słoikach typu weck (z gumką, szklaną pokrywką i spinaczem), tym razem pokażę Wam sposób na pyszne ogórki kiszone w słoikach typu twist-of wielkości 1 litra. Do kiszenia ogórków wykorzystuję tradycyjne dodatki: czosnek, chrzan i baldachy kopru, oraz sól – 1 pełna łyżka na litr bardzo gorącej wody. Takie dodatki do ogórków(...)czekamy aż zajdzie wstępny okres kiszenia, woda w słoiku przestanie buzować, zakręcamy nakrętki i odstawiamy. Po tym okresie można wynieść słoiki z ogórkami do piwnicy. Tak przygotowane kiszone ogórki pozostają jędrne i twarde nawet 2-3 lata. The post Ogórki kiszone w słoikach twist-off appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSurówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli...Cienkie plasterki kwaśnych ogórków kiszonych.Wiórki soczystej, intensywnie pomarańczowej marchewki.Cebula pokrojona w kosteczkę i koperek.A całość oblana olejem i przyprawiona pieprzem.Pyszny dodatek do obiadu!Składniki:250 g ogórków kiszonych (waga netto po odsączeniu);1 duża marchewka;1 mała cebula;Pęczek koperku;5 łyżek oleju;Pieprz;Sól - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Ogórki(...)taka jak na zdjęciach).Olej można zastąpić oliwą.Surówka jest idealna do ryb i potraw mięsnych.Najlepiej użyć ogórków kiszonych a nie kwaszonych.Koperku można nie dawać w ogóle lub zastąpić go natką pietruszki.Ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi.Gdy ogórki kiszone były zbyt kwaśne, surówkę można doprawić cukrem.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaMizeria z kiszonych ogórków...Cienkie plasterki lekko słonych ogórków kiszonych.Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką.Zatopione w kwaśnej śmietanie z dodatkiem cukru i pieprzu.Pyszna odmiana tradycyjnej mizerii.Smacznego!Składniki:8 średnich ogórków kiszonych;4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku wraz z dymką;4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Szczypta białego cukru;Pieprz.Sposób przygotowania:Ogórki(...)dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórków.Do surówki dodać śmietanę. Wymieszać.Mizerię przyprawić cukrem i pieprzem.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych.Szczypiorek wraz z dymką można zastąpić drobno posiekaną, małą cebulą a śmietanę - gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim
Gospodyni MiejskaSurówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli...Pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.Kawałeczki soczystego jabłka i cebuli.A całość oblana olejem i przyprawiona solą i pieprzem.Na nowo odkryty smak dzieciństwa.Polecam!Składniki:4 średnie ogórki kiszone;1 jabłko;1 cebula;3 łyżki oleju;1 łyżka posiekanej natki pietruszki;Sól;Pieprz;Cukier - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Ogórki pokroić(...)Olej można zastąpić oliwą.Surówka jest idealna do ryb, gulaszów, wątróbki i innych potraw mięsnych.Najważniejsze w tej surówce jest pokrojenie wszystkich skałdników w drobną kostkę.Najlepiej użyć ogórków kiszonych a nie kwaszonych.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskarośnie to do przetworów jest zdecydowanie lepszy. Przy okazji dowiedziałam się też, że na zimę ogórki można już kisić po 10 lipca. Tak więc po raz pierwszy nie czekam z kiszeniem, tylko zaczynam już teraz. Zaletą wcześniejszego kiszenia ogórków jest ich idealnie prosty kształt. Gdy zbiory zmierzają ku końcowi ogórki stają się "korbusiate", a wtedy trudniej(...)mniejszych słoików a takie preferujemy. Ogórki które przygotowuję na zimę różnią się od małosolnych m.in.ilością soli i tym, że należy je spasteryzować (by zakończyć proces kiszenia). Swoje własne kiszone ogórki na długie zimowe dni, jako skarbnica cennych witamin- bezcenne... Przepis bardzo godny polecenia. Te ogórki są zawsze chrupiące, idealnie przyprawione, po prostu najlepsze ! Składniki:- ogórki
Smaczne ZdroweChłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek.Zalane kwaśną śmietaną i kefirem.Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj.Idealny na upały!Polecam! Składniki:Pęczek rzodkiewek;6 małych ogórków kiszonych;Pęczek koperku;Peczek szczypiorku;500 ml kefiru(...)Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół.Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek, ogórków i koperku.Do pokrojonych warzyw dodać śmietanę i kefir. Wymieszać.Chłodnik przyprawić octem, solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić
Gospodyni MiejskaBarszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków...Lekko chrzanowa zupa.Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Z dodatkiem suszonych grzybów.Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 liść laurowy;5 ziarenek ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;2,5 litra(...)zimnej wody;375 ml soku z kiszonych ogórków;1 łyżka chrzanu ze słoiczka;1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały;200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżeczka majeranku;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz
Gospodyni Miejskapewno każdy z Was ma swój sprawdzony sposób na kiszenie ogórków. Ja zdradzę Wam mój:) Bardzo lubimy kiszone ogórki, dlatego zawsze dużo ich robię. Zimą możemy się nimi zajadać do woli oraz pałaszować pyszną zupę ogórkową;) Poza tym, nie wiem czy wiecie, że kiszone ogórki mają bardzo dużo witaminy C;) Składniki:3 kg ogórków, czosnek, korzeń
Z miłości do słodkościDzień dobry!Gdyby ktoś zapytał mnie o ulubiony przetwór to bez namysłu powiedziałabym, że ogórki kiszone (zaraz po nich jest konfitura truskawkowa).Od kąd pamiętam, to zawsze ogórki kiszone uwielbiałam, dlatego też i moja Babcia i moja Mama je robiły w ogromnych ilościach, zarówno z ogórków wyhodowanych własnoręcznie, w ogródkach, a jak ich zabrakło, to z tych
Pora coś zjeśćZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym...Złociste, opieczone kawałki ziemniaków.Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli.Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.Pyszna, wiejska zapiekanka.Zapraszam! Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 duże cebule;400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);200 g wędzonego boczku;150 g chrzanu ze słoika;400 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)słoiczka.Ja używam boczku w plasterkach, gdyż dobrze się mi go kroi w kosteczkę.Można zwiększyć ilość boczku do 400 g, a cebuli do 3 dużych.Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych.Z dodatku koperku można zrezygnować.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskarodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo cały czas nie mogliśmy nabrać wystarczającą ilość ogórków do marynowania lub kiszenia, bo po prostu je zjadaliśmy. Bardzo lubimy dany przepis na kiszone ogórki, bo udają się po prostu idealne, jędrne, smaczne i idealnie zasolone, a przy tym bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam! Składniki(...)ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój z ogórkami, zakrywamy i już mamy gotowe kiszone ogórki na zimę. Chronimy w ciemnym chłodnym miejscu. Smacznego
Kuchnia Łukaszawłasnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić! Ilość porcji: około 6 litrowych słoików Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 kg ogórków do kiszenia porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście czosnek(...)Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy
Kolizje SmakówMój P. łososia niestety nie lubi, ale w takim wydaniu zjada go nawet nie kręcąc nosem :)Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;)))Ja uwielbiam te burgery, smak łososia wyczuwalny jest bardzo delikatnie, ogórek wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np. BBQ, to już bajka! ;)Z czystym(...)sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :)* łosoś- 140 g* ogórek kiszony- 1 średniej wielkości* jajko- 1 szt.* koper- 2 łyżki* sól, pieprz* oliwa do smażeniaWymytego łososia zmielić.Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę (wcześniej należy odcisnąć sok), wbić jajko, wsypać koperek i doprawić.Całość wymieszać i formować spore kulki, które następnie należy delikatnie spłaszczyć.Smażyć
Kraina Miodem Płynąca