Smażony filet z dorsza z domowymi frytkami 202pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez ok. pół godziny. Usmażony filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
MyCookBook.pl
Szybki kapuśniaczek 166Dietetyczne i rozgrzewające Składniki surówka z kapusty kiszonej, 1 opakowanie kostka rosołowa, 2 sztuki liść laurowy, 2-3 sztuki ziele angielskie, 5-6 ziaren koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki vegeta, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka Przygotowanie Zupa powstała przypadkiem z gotowej, przyprawionej już surówki jaką można kupić praktycznie w każdym supermarkecie. Miało być coś dietetycznego i tylko to się nadało
Gotowanie moimi oczami
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 240znacznie więcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można naprawdę nie tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jajka w sosie musztardowym 464Jajka w sosie musztardowym to prawie potrawa narodowa. Sądzę, że od czasu do czasu bywa w każdym domu - bo kto nie lubi jajek. Podane z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty stanowią idealny, ekspresowy obiad. Jak nie masz czasu, jesteś zmęczona/y lub nie masz ochoty na dłuższe siedzenie w kuchni to właśnie danie na ten moment. Składniki: Dowolna ilość
Smaki Ewy
Kapuśniak 173jest cudzysłowie - normy pyłu zawieszonego w powietrzu są tak wysokie, że najlepiej byłoby zamknąć się w domu i nie wychodzić do wiosny. Oczywiście na zakupach nie mogłam zapomnieć o kapuście kiszonej od Państwa Gorzkowskich - jest rewelacyjna! Od razu zanim zrobiłam zupę zniknęła połowa, zjedzona "o tak" z woreczka :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeść
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 258Mizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to, jak zrobić mizerię. Ja lubię tą, w której smaki przenikają się delikatnie i miękko. Z jogurtem zamiast śmietany i z nutą słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki nożem
Karo in the Kitchen
Gęś faszerowana ziemniakami 238Godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać z kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego! Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół
Stare Gary
Wegański zestaw: FRYTKI, KOTLET I SURÓWKA ;) 162przygotować kotlety z tofu czyli pokroić kostkę tofu na plastry, posolić, obtoczyć w tartej bułce albo nie i usmażyć (na oleju kokosowym oczywiście) , no i jeszcze surówka, czyli wyciągamy kapustę kiszoną ze słoika od mamy, do drugiej miski ogórki kiszone z drugiego słoika od mamy, do tego pomidory, czerwona papryka, trochę sałaty i pół godziny po powrocie ze spaceru można
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ryba w cieście piwnym 294Piwko jest dobre na wszystko! Szczególnie ciemny, słodziutki Magnus! Ale do ryby magnus się nie nadaje. Rybę w cieście podałam z frytkami i surówką z kapusty. Uwielbiam surówkę z kapusty kiszonej ale takiej dobrej jak Mamy nie umiem zrobić więc nie porywam się na to. RYBA W CIEŚCIE PIWNYM łatwe max 30 minut 3 osoby Składniki: * szklanka jasnego piwa * jajko
sierotka maRysia w kuchni
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 277piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną KLIK Oczywiście aby tradycji stało się za dość oraz jak przystało na blogerów kulinarnych musieliśmy spróbować każdej z potraw dzięki czemu z restauracji wręcz się wytoczyliśmy Nasze
sierotka maRysia w kuchni
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 185łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy nie wcisną takiej porcji - w lokalu
Right Behind The Kitchen
Sałatka rosyjska. Sałatka winegret 393jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej , do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać. Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle nie oliwa bo ta jednak zmieni smak
Smaczna Pyza
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 262popularna w północno-wschodniej Polsce. Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem. Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego
potrawyregionalne
KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 221patelni, dodałam do niej starte na grubej tarce pieczarki, wszystko wymieszałam i podsmażyłam z mięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety czas mnie naglił i dziś jej nie dodałam. Ciasto na naleśniki podam bez proporcji, ponieważ wszystko zależy od ilości jaką się chce ich usmażyć. Ja przeważnie
potrawyregionalne
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 192indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie majeranek Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę. Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru. Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około 30 minutach rozczyn z drożdży. Dodałam olej
potrawyregionalne