kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:243/357)

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 204

elegancki półmisek, podajemy do czerwonego barszczu. CIASTO NA USZKA 300g mąki pszennej typ 500-550 160ml wrzątku 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI NADZIENIA 300g dobrej kapusty kiszonej 150-200g pieczarek 10g suszonych podgrzybków 10g suszonych prawdziwków 1 cebula szalotka ½ łyżeczki mielonego kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego

Karo in the Kitchen
Groch z kapustą 122

Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1 szklanka grochu żółtego 2 łyżki masła 1 cebula 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: W garnku gotujemy kapustę, odcedzamy, studzimy i zimną szatkujemy na drobno. przekładamy do miski. Do rondelka wsypujemy przepłukany groch, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu aż będzie miękki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną

kgwjanczewo
Kapusta z grzybami 125

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów 250 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku (można pominąć) sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi z kapustą i grzybami 3569

grzybkami i kapustką smakują wielu amatorom, więc je właśnie w ten czas polecamy... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 3/4 szklanki gorącego mleka farsz 2 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3 cebule 3 łyżki masła 2 listki laurowe 2 -3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony 2 łyżki masła 1 cebula

kgwjanczewo
Placki z kiszonej kapusty 294

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 mała cebula sól, pieprz, kminek 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko Kapustę razem z sokami przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy, studzimy. Zimną kapustę odciskamy z wody i szatkujemy. Z mąki, wody, mleka i jajka przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe

kulinarnyswiatdomi
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 175

harmonogramem co i kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy

greenscarf
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 193

potrzebne nic więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno do drobiu – kurczaka, indyka, perliczki czy kaczki, jak i do serów pleśniowych. Na Kresach Wschodnich owoce żurawiny dodawano podczas kiszenia kapusty aby wzbogacić jej smak. Udało mi się kupić kilogram, przebrałam, podzieliłam, część poszła do wódki, część do zamrożenia na później. Świeże owoce żurawiny są zwarte, jędrne, błyszczące i twarde

Karo in the Kitchen
Rybne kołaczki 174

przepis z książki "Ryby są super"  Karola Okrasy i Doroty Wellman.  Cudowne bułeczki z rybnym nadzieniem.  U nas był podane na obiad w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.  Z tych ilości upiekłam 6 sporych bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich.     Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 50 g mleka w proszku

Sto kolorów kuchni
Kwasówka - zupa wigilijna 148

wigilijnym stole i do tej pory tak pozostało, jest to pierwsze danie podawane u nas na kolacji wigilijnej:) Kwasówka - zupa wigilijna Składniki: 3 litry wody 1 litr kwasu z kiszonej kapusty 100 g kaszy gryczanej 1 szklanka śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz do smaku Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszeczkę soli i podgotować, dodać kwas

Kuchnia u Bietki
Tradycyjny bigos staropolski . 543

zbliżają się święta musiałam zrobić nowe . Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty  1 kg dobrej cienkiej kiełbasy  2 kg karkówki wieprzowej 200 g boczku  1 szklanka oleju 1 łyżka zielonego pieprzu od  Eco Blik

Sama słodycz i szczypta chili
Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem 251

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 º C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być też inna) i kubek barszczu czerwonego to syty i pożywny obiad. Jako dodatek może być sos, np. pieczarkowy lub grzybowy. No i oczywiście moja ulubiona wersja

mojewypiekiinietylko
Golonka pieczona w piwie 209

Jeżeli nie jest upieczona, należy ją włożyć do piekarnika jeszcze na 20 min, na 180 st pod przykryciem. Gotową golonkę podzielić na plastry. Podawać z ziemniakami/plackami ziemniaczanymi i koniecznie kapustą kiszoną :). Smacznego! golonka-pieczona-w-piwie golonka-pieczona-w-piwie

moj przepis na
Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą 247

leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć

Moje Kuchenne Rewelacje
Placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem grzybowo – pomidorowym 160

ziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
RYBA Z PIECZARKAMI 172

Pieczarki , podsmażyć. Grzyby zdjąć , posolić .Ryby włożyć do naczynia żaroodpornego , na wierzchu ułożyć Pieczarki i wiórki masła .Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.Smacznego. Podajemy z ziemniakami i surówką np.z KISZONEJ KAPUSTY  z suszonych pomidorów

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania