szklanki mleko + 1/2 szklanki woda gazowana + 3/4 szklanki mąka pszenna + 1 sztuka jajko + do smaku: kucharek, pieprz ziołowy i czarny, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia, 20 dag kapusta kiszona + 1/2 sztuki ogórek zielony starty + 1 sztuka mała cebula + do smaku: cukier, pierz, olej rzepakowy mleko, wodę gazowaną, jajko,przyprawy, mąkę dobrze wymieszać trzepaczką do ciasta włożyć opłukane filety dorsza
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowania potrzebujemy: Boczek B/S B/K– 1kg Kapusta kiszona- 500g Pieczarki- 220g Cebula- 120g Masło- 60g Czosnek- 20g Sól, pieprz Boczek przekrawamy wzdłuż ale nie do końca, tworząc à la książkę. Płat mięsa rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Wewnętrzną część nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Zawijamy i dajemy do lodówki na godzinkę. Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i gotujemy
serzmiesemlubi okrawki wędlin, mięs, warzyw – nie bójcie się tu eksperymentować i dodawać swoje smaki. PRZEPIS NA BIGOS Z BRUKSELKĄ Składniki na bigos z brukselką: 500g brukselki 2 kg kapusty kiszonej 30 dag kiełbasy wędzonej 20 dag boczku wędzonego kilka grzybów suszonych 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach 4 liście laurowe
Dorota Smakujepodczas wigilijnej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 45g suszonych borowików 25g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 400g kiszonej kapusty 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz Zasmażka: 4 łyżki masła 2 łyżki oleju 3 duże cebule Wykonanie: 1. Farsz: Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin
Szalona Kuchnia EwelinyLubię sama robić uszka z kapustą i grzybami, przynajmniej wiem co trafia do środka. Składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 1 garście suszonych grzybów pół cebuli smalec ziele angielskie 1 szt liść laurowy 1 szt sól i pieprz do smaku 1 łyżka przecieru pomidorowego Składniki na ciasto: mąka pszenna 1.1/2 szklanki ciepła woda
Różowa kuchniaSkładniki makaron łazanki lub inny, 1 opak (około 250-300g) kapusta kiszona, 600g grzyby suszone, 2 garście boczek surowy, 200g masło, 50g sól, pierprz Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po tym czasie gotujemy do miękkości (około 1 godz.) w wodzie, w której się moczyły. Odsączamy i drobno siekamy. Wodę z gotowania grzybów pozostawiamy. Kapustę płuczemy
Gotowanie moimi oczamiŻÓŁTKA 100 ML ŚMIETANY 18% KOSTKA MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY
Swojskie jedzonkociasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżka stopionego masła, szczypta soli farsz: 220 g białej ugotowanej białej kiełbasy , 250 g kapusty kiszonej, cebula, smalec do smażenia, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut
królestwo garówciasto 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko nadzienie pół kilograma kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko masło do smażenia szklanka suszonych grzybków kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz przepis Mąkę przesiewamy , robimy(...)niej dołek do którego wbijamy jajko i dolewamy około 3/4 szklanki gorącej wody i wyrabiamy ciasto które ma być elastyczne . Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy.Wymoczone grzyby gotujemy . Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulę, dodajemy kapustę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, ugotowane i pokrojone grzyby z wywarem
Smakowite Daniazamrożone wkładam do woreczków, gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz: 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz, vegeta ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę, cebulę kroję
Kuchnia BeatyPizza z tortilli z ricottą i prosciutto FIT 6. Tatar z awokado i jabłek z jogurtem 7. Domowe paprykowe nachos 8. Mini pizze z bakłażana FIT 1. Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano 2. Placki z cukinii z mozzarellą 3. Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 4. Chipsy ze szpinaku 5. Muhammara – syryjska pasta z pieczonych
Be Fit Be StrongWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 20 dag kapusty kiszonej, mała marchewka, 2 większe cebule, 20 dag pieczarek, 1/2 dużej papryki czerwonej, 20 dag kiełbasy, 3 łyżki oleju, 2 płaskie łyżki śmietany, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz, woda. Przygotowanie: Cebulę kroję w pióra, pieczarki w plastry, paprykę
JejKuchniakuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura z róży cukrowej autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Roladki ze schabu autorka: dorotaw79 | blog
Codzienna kuchnia niecodziennasię z niej podczas jej gotowania od zawsze kojarzy mi się z Wigilią- pewnie dlatego że, przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 15 dkg suszonych grzybów 150 ml oleju lnianego 2 cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone Sól, pieprz do smaku łyżka mąki PRZYGOTOWANIE Grzyby umyć a następnie namoczyć i odstawić
RAROSSAPierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy
Bajeczna Kuchnia