kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:189/357)

Kapuśniak na żeberkach 127

upalne dni mijają to chce się nam bardziej kalorycznych posiłków, a do tego koniecznie gorących, w ogóle bez zup nie ma kuchni. Przy okazji przetestowałam też kapustę kiszoną , która niedawno robiłam i powiem Wam palce lizać, muszę jeszcze dorobić kilka słoików, bo do wiosny daleko.  Składniki dla 4-6 osób: Bulion: - ok. 1 kg mięsnych żeberek - na bulion: kilka

Apetyczna babeczka
Łopatka z jelenia pieczona z grzybami 368

mnie domowy z gęsi), sól, 300 g cebuli, 30 g grzybów suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około 5 minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania

królestwo garów
Żeberka zapiekane na kapuście 126

żeberka 3 porcje marchewka pietruszka por cebula listek laurowy ziele angielskie miód oliwa  pieprz ziołowy pieprz czarny kapusta; 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 cebula garść suszonych jabłek 1 łyżeczka utłuczonych suszonych grzybów szczypta kminku sól pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki olej Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie

Gotowanie jest łatwe
Żeberka w kapuście 153

Składniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 206

różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz: 500 g kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego słodka papryka, lubczyk i liść laurowy, sól, pieprz Przygotowanie: 1. przygotuj ciasto: ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne

Zasmakuj Kuchni
Szybka kapusta smażona z kminkiem, boczkiem i zielonym pieprzem 150

Kolejne szybkie danie na talerzu. Kapusta kiszona to skarbnica witaminy C i dlatego warto ją jadać o każdej porze roku. Dziś trochę inaczej niż zwykle bo dodałam tutaj kminek i zielony pieprz. Rezultat wyszedł zaskakująco pyszny, polecam spróbować koniecznie. Dodałam tutaj pieprz długi z Indonezji który jest ostrzejszy i ma lekko cynamonowy smak, jeśli nie macie dodajcie zwykły, czarny. Szybka

Moje Małe Czarowanie
Paszteciki z kapustą i grzybami 336

zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kapustą i grzybami 157

Wigilię z kapustą i grzybami. Zostały zamrożone, dzięki temu będę mogła skupić się nad innymi daniami. Zróbcie to samo a może i wykorzystacie też przepis. Składniki: Farsz ½ kg kapusty kiszonej ( ja używam własnej ) Spora garść suszonych grzybów ( a nawet dwie ) 1 cebula Łyżeczka masła klarowanego Sól Pieprz Ciasto ½ kg mąki ( na pierogi ) 1 żółtko Około 1 szklanki bardzo ciepłej wody

Smaki Ewy
Kapusta z żeberkami z szybkowaru 177

się danie a po drugie jest zdrowsze. Można w nim przyrządzać różnego rodzaju mięsa np: do kanapek bez pieczenia i smażenia. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : trochę ponad kg kapusty kiszonej  około 400 g żeberek ( 2 kawałki  2 cebule 3 łyżki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego  sól, pieprz lub domowa

Sama słodycz i szczypta chili
Surowy chlebek z cebulą/nasionami chia - PuraVida 123

mniej pofalowane (jakby słabiej wysuszone). Przede wszystkim da się odgryźć kawałek i mimo żucia nie stawia tak silnego oporu jak cebulowe. Zapach znów jest mocno gryczany z nutą jakby kiszonej kapusty. W smaku jest podobnie, gryka dominuje, co ciekawie łączy się ze smakiem kapusty i mimo, że w nazwie wspomniano tylko o chia to kapucha odgrywa dużą rolę. Tym razem

Candy Pandas
BIGOS DOMOWY 112

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 45 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 15-20 Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 30 dag karczku, 30 dag mięsa z szynki, wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie, 100 g boczku wędzonego, 2 laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna

JejKuchnia
PIEROGI Z KAPUSTY KISZONEJ I SUSZONYCH GRZYBKÓW 189

Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne pierogi z kapusty kiszonej i z suszonych grzybów,moje ulubione.Myslę ,ze kazdy ma juz swój wypróbowany na nie przepis , więc i ja podzielę się moim , rodzinnym przepisem.Świąt nie obchodzę , ale moi rodzice jak żyli to je robili,i zawsze pierogi były doskonałe.Dzis odkurzyłam ich smak i zapach by móc je z przyjemnością

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Golonka gotowana w kapuście 119

choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;)  Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki sól peklowa ok 3 łyżeczki pieprz łyżeczka  op. przyprawy do bigosu 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem

Smakołyki Asi
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 167

zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Poniedziałkowy "fit" - kapuśniaczek 222

filecie z kurczaka i z dodatkiem pieczarek. Zdrowa i pożywna zupka na rozpoczęcie tygodnia. Kapuśniaczek SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 500 g kapusty kiszonej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek 200 g pieczarek 500 g ziemniaków Przygotowanie: Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojonego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki