kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:189/357)

Krokiety z kapustą i pieczarkami 119

Krokiety z kapustą i pieczarkami to tradycyjne polskie danie. Tymczasem na świecie krokiety nadziewa się makaronem, ziemniakami, owocami morza, a nawet pikantną kapustą kim-chi. Nasze swojskie krokiety z kapustą i pieczarkami mają długą historię. Choć badacze sztuki kulinarnej twierdzą, że smażone w tłuszczu warzywa lub mięso w cieście znano już w Starożytnym Rzymie, słowo krokiet wywodzi się od francuskiego(...)kapustą i grzybami. Najlepiej smakują z gorącym, czystym barszczem czerwonym. Print Krokiety z kapustą i pieczarkami Tradycyjne krokiety z kapustą i pieczarkami są lubianym polskim daniem. Świetnie smakują z gorącym barszczem czerwonym. Kategoria Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 45 minutes Czas gotowania 1 hour 15 minutes Porcje 24 sztuki Autor Magdalena Pinkwart Składniki Farsz 1 kg kapusty kiszonej

smakowitehistorie.com
Biała kiełbasa z kapustą i pieczarkami na piwie 109

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną i pieczarkami na piwie to pyszne danie, które można przygotować na obiad a mile będzie widziane na wielkanocnym stole. Potrawa nie jest skomplikowana w wykonaniu i to też zachęca by ją zrobić. Wiadomo, smak zależy również od kiełbaski jaką kupimy. Ja już mam sprawdzone miejsce, gdzie mogę dostać bardzo smaczne … Czytaj dalej Biała kiełbasa

Pieprzyć z Fantazją
Wigilijna kapusta z grzybami 9323

suszone śliwki, świeżą kapustę, tarte jabłko, a nawet miód. My przedstawiamy Wam podstawową, jedna z najbardziej tradycyjnych wersji wigilijnej kapusty z grzybami, pod tym względem jesteśmy purystami :) Składniki: 1kg kapusty kiszonej 1 duża cebula co najmniej 2 garści (50g) suszonych grzybów, w tym borowiki (my używamy ok. 70-80g) 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 łyżki

Pociąg Do Kuchni
Fit bigos 210

niezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 200 g wędzonego fileta z kurczaka 200 g świeżego fileta z kurczaka 1 cebula 20 g suszonych grzybów 10 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Krokiety z kapustą pieczarkami i mięsem. 192

święta lub rodzinne imprezy.Do ciasta naleśnikowego użyłam mąki Młynów Stoisław .Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.mlynystoislaw.pl. Zapraszam :)  Składniki na farsz : 500 g pieczarek  2 kg kapusty kiszonej 500 g mielonego mięsa może być drobiowe sól, pieprz do smaku 1/2 kostki masła  1 łyżka suszonej bazylii liść laurowy Składniki na ciasto : 1 l mleka

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 152

wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Jak zrobić? Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać

Zasmakuj Kuchni
Schab duszony w kapuście kiszonej 309

Składniki: 9 plastrów schabu, 1 cebula,  480g kapusty kiszonej, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka tymianku, 6 ziarenek ziela angielskiego, mąka pszenna, olej. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórę. Posolić i popieprzyć z obu stron, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ściągnąć z patelni. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu i przesmażyć

W kuchni u Moniki
Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym 192

dzisiejszy lub piątkowy obiad proponuję pyszne bezmięsne pierogi. Farsz jest takim miksem pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich. Jak się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki.  Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej,  jajko,  szczypta soli(...)łyżka oleju,  letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej. Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 500g kiszonej kapusty, 400g ugotowanych ziemniaków,  2 cebule,  100g masła, 3 łyżki oleju,  sól,  pieprz czarny oraz ziołowy. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą

Z miłości do słodkości
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ + FILMIK 107

Pierogi z mięsem i kapustą są rewelacyjne, smaczne i na każdą okazję. Kapusty dałam tyle co mięsa, więc farsz wyszedł bardziej mięsny.  Nadmiar możemy zamrozić i ugotować przed podaniem. Polecam przepis.  SKŁADNIK :   1 kg łopatki wieprzowej 2 marchewki, kawałek selera,1 pietruszka, 2 cebule 2 liście laurowe(...)ziela angielskie, kilka kulek pieprzu  jarzynka do smaku  sól, pieprz do smaku  2 ząbki czosnku magii do smaku ( niekoniecznie )  1 kg, lub trochę więcej kapusty kiszonej - ugotowanej (wyciśniętej

Kulinarne Fantazje Marioli
Golonka w kapuście z garnka rzymskiego 125

duża golonka lub dwie mniejsze 1 kg kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebule 1 pietruszka listek laurowy x2 ziele angielskie pół łyżeczki kminku kilka suszonych grzybków tłuszcz do smażenia Golonkę myjemy wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę i przypieczoną na ogniu cebulę. ziele angielskie i listek laurowy.  Zalewamy wodą i gotujemy go miękkości ok 2 godziny. Grzybki należy wcześniej

Gotowanie jest łatwe
Krokiety z kapustą i pieczarkami 203

Krokiety z kapustą i pieczarkami   Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szkl. mąki 2 szkl. wody 2 jajka 1 łyżka oleju Farsz:  0,5kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 2 małe cebule sól, pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 jajko  bułka tarta olej Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na około 30 min.  W międzyczasie(...)robimy farsz. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli i wszystko razem podsmażamy.  Kapustę dokładnie płuczemy i siekamy. Dorzucamy do pieczarek i cebuli - wszystko razem podsmażamy aż kapusta bedzie miekka. Na końcu farsz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy naleśniki z obu stron na oleju. Na każdy naleśnik

Smaki Natalii
Pierożki z kapustą i pieczarkami 173

Zachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składniki: kapusta kiszona 600 g Bioline pieczarki 300 g marchew 2 szt kiełbaska jaką chcecie 300 g sól do smaku pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt 2 szklanki bulionu drobiowego(...)Krok 1 Pieczarki opłukałam pokroiłam drobno ,podsmażyłam na patelni i przełożyłam je do wolnowara , dodałam startą marchew i nastawiłam na stopień 2 Krok 2 Kapustę przepłukałam pod wodą i pokroiłam drobno, dodałam do pieczarek z marchewką. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie,zalałam bulionem . Po 4 godzinach kapusta była miękka. Krok 3 Na stolnicę

Różowa kuchnia
Rogaliki z kapustą i grzybami 262

mechanicznie ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka z kapustą zasmażaną 98

duża pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 5 ziarenek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 3-4 ząbki czosnku Do pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * kminek w ziarnach bądź mielony * 1 cebula * 2 łyżki smalcu bądź kawałek słoniny Golonkę opaliłam z wystających

Pieprzyć z Fantazją
Golonka z kapustą zasmażaną 146

kawałek selera * kawałek pora * 5 ziarenek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 3-4 ząbki czosnku Do pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * kminek w ziarnach bądź mielony * 1 cebula * 2 łyżki smalcu bądź kawałek słoniny Golonkę opaliłam z wystających włosków

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 128

wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 170

szklanką. Kłaść 1 łyżeczkę farszu uważając, aby kapusta nie zakryła krawędzi kółek i zlepiać pierogi. Gotować partiami w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Farsz 800 g kapusty kiszonej** + 1szkl. wody 1 cebula 5 łyżek oleju 5 dag suszonych grzybów + 250 ml wody do ich ugotowania sól, pieprz Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić

Posadzone i zjedzone
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 158

słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja 0,25 kg podgardla wieprzowego 0,25 kg karkówki wieprzowej 0,25 kg świecy wołowej(...)lodówki na około 15 minut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany. Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania