Połączenie kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem daje bardzo soczystą i smaczną surówkę. Taka surówka wspaniale smakuje z razowym pieczywem, a dodana do dania obiadowego bardzo je ożywia i urozmaica. Uwielbiam surówki i przy każdej okazji staram się w nich łączyć warzywa, które są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki(...)koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 5 małych ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 1 gałązka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda
Kuchcik gotujeDzisiaj gotujemy rosyjską zupę Szci. Jest to popularna zupa naszych sąsiadów, gotowana na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym. Zawsze w tej zupie jest kapusta słodka lub kiszona. W zasadzie podobna jest do naszego kapuśniaku z tym, że ma parę zaskakujących składników. Powiem tak - zupka jest pyszna. Potrzebujemy
Tylko pyszniekilku łyżeczek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Obiecuję, że będzie pysznie i zdrowo 💗. Na blogu znajdziecie też przepis na leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej . Zapraszam. Sałaka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem (dieta dr. Ewy Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 fioletowej średniej kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 kwaśne jabłko 2 spore kiszone ogórki sól morska lub himalajska
Kulinarne przygody Gatitytypowa sałatka z czerwonej kapusty z porem i sosem z ogórków kiszonych na bazie jogurtu.Jak na tę porę sałatka świetnie się(...)nadaje , gdyż zawiera potężną dawkę Witaminy C i minerałów. 0.5 pora 1 mała czerwona kapusta 1 łodyga selera naciowego Natka pietruszki 1 mały jogurt naturalny 1 ogórek kiszony Sól i pieprz ****************************** Kapustę poszatkować cienko.Ogórka kiszonego zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.Jogurt doprawić solą i pieprzem , wymieszać.Por i seler naciowy pokroić w plasterki , dodać do kapusty, natkę drobno
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSałatka z kiszonymi rzodkiewkami – ależ to jest pyszne! Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić kiszone rzodkiewki . Brzmi dziwnie? Może trochę, ale zapewniam że kiszenie to stary jak świat sposób przetwarzania żywności: warzyw, owoców, ziół by przetrwały dłużej, by można było zrobić z nich zapasy. Ja lubię kisić rzodkiewkę w kawałkiem buraka – nadaje on jej potem również fajny kolor. Taka(...)również ciekawie. PRZEPIS SAŁATKA Z KISZONYMI RZODKIEWKAMI Składniki: 0,5 kapusty pekińskiej 1 szklanka kiszonych rzodkiewek – przepis 1 jabłko 2 kawałki papryki konserwowej 1 garść świeżych listków bazylii 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka przyprawy do sałatek Jak zrobić sałatka z kiszonymi rzodkiewkami: Najpierw kapustę pekińską szatkujemy drobno. Potem jabłko kroimy w drobna kosteczkę. Następnie rzodkiewki kroimy w plasterki
Dorota SmakujeSok marchwiowo – pomidorowy to bogactwo beta-karotenu. Takie sok przygotujemy w kilka chwil, najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu ale możemy go również zabrać ze sobą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie kiszone ogórki i kapustę? A jakie jeszcze warzywa kiszone jedliście lub sami kisicie? No właśnie. Podejrzewam, że większość z nas poza kapustą i ogórkami zna niewiele kiszonek. A można kisić właściwie wszystko - owoce, przeróżne warzywa a nawet grzyby. Ja uwielbiam kiszonego kalafiora . Kiszę też pomidory, jabłka, buraki... Zakwas na żur czy barszcz to też kiszonka,tak samo jak zakwas
Smaczna Pyzamaka pszenna..Aby przyspieszyc kiszenie zakwasu na zur mozna zaszczepic go kulturami zywych bakterii mlekowych.Robie to dodajac l lyzeczke zakwasu chlebowego.Mozna dodac takze 1-2 lyzki wody z kiszonych ogorkow lub kapusty,jesli oczywiscie nie byly wczesniej pasteryzowane i maja przyjemny orzezwiajacy,kwaskowaty smak.Nie polecam dodawania skorki chleba razowego.Raz,ze takiego chleba nie ma w sprzedazy,kazdy ma jakies(...)ziela angielskiego Wykonanie :Do suchego,wczesniej wyparzonego sloika wsypac make,zalac woda i wymieszac.Dodac przyprawy i zakwas zytni.Dodatek zakwasu przyspieszy fermentacje.Mozna dodac zamiennie 1 lyzke wody z ogorkow kiszonych lub kapusty-pod warunkiem,ze nie byly wczesniej pasteryzowane.Sloik zakrecic nakretka.Fermentacja mlekowa odbywa sie w warunkach beztlenowych,zatem zakrecony sloik jest gwarantem,ze nie wtargna zadne obce bakterie i nie utworzy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kulinarną, idealna na tę porę roku. Mamy sezon przetworów,myślę że ta książka każdemu by się przydała i zaciekawiła. Kiszonki i fermentacje Aleksander Baron. Co to jest kiszenie? najczęściej kisimy ogórki i kapustę ale nie wiemy(...)wiele produktów i warzyw można zakisić. Autor książki wprowadza nas w tajniki kiszenia i fermentacji. Smak kwaśny jest bardzo znany Polskiej kuchni.Ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców, zboża oraz o wyrabianiu octu to dziedzina zapomniana w naszej kulinarnej tradycji.Chociaż życia bez kiszonych ogórków i kapusty nie potrafimy sobie wyobrazić Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze. Odkrywa
Sama słodycz i szczypta chiliobiadu fot. Moja Książka Kucharska Przepis na surówkę z białej kapusty do obiadu. Smaczna i zdrowa surówka do obiadu ze świeżej, białej kapusty i pora. Mieszana surówka z kapustą, ogórkiem kiszonym, porem, czerwoną papryką, marchewką i jabłkiem. Surówka z kapusty jak u chińczyka, doprawiona musztardą, chrzanem, sokiem z cytryny i cukrem. Zamiast soku z cytryny surówkę można doprawić octem jabłkowym(...)surówkę z kapusty obiadową. Surówka z białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska Składniki na surówkę z kapusty: 1/2 niewielkiej główki białej kapusty 1 marchew 1 jabłko 1/2 białej części pora 1/2 papryki 2 ogórki kiszone 1 niewielki świeży ogórek 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy miodowej 1/2 - 1 łyżeczka tartego chrzanu Przepis
Moja Książka Kucharskapojawiają się świeże owoce oraz warzywa. Pomysł na ten obiad idealny jest na letni czas, kiedy do dyspozycji mamy młodą kapustę, cukinię oraz świeży koperek. Do młodej kapusty zawsze dodaję wodę z kiszonych ogórków. Danie jest niezwykle proste, zapraszam Kochani do zapoznania się z przepisem Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 cukinia 5 ziemniaków 1 mała marchewka 1 cebula ząbek(...)mniejsze części i gotujemy. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Warzywa zalewamy wodą oraz wodą z kiszonych ogórków. Ugotowaną kapustę lekko odciskamy z wody i siekamy. Dodajemy ją do warzyw. Całość dusimy. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie dodajemy do nich ugotowane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki
Via Gustocebulą czerwoną w winie, z majerankiem i sosem sojowym. Świetna jest też posiekana drobno kapusta pekińska, szalotka, czosnek, tymianek, kasza jaglana, kurczak i posiekane marynowane grzybki. Część kapusty pekińskiej kisi się. Postanowiłam też, że kapustę spalę na maśle z tymiankiem i upiekę. Uznałam, że uduszę z szalotką i majerankiem i zblenduję z ziemniakami na puree a część podleję syropem klonowym
Mango Papaja