kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:234/326)

Bitki wołowe z kaszą 220

mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak nie zagęszczałam swojego sosu i nie dodawałam śmietany. Bitki podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko. Jako dodatek wspaniale smakuje surówka z kiszonej kapusty lub marynowana papryka.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wątróbka drobiowa z warzywami 158

minut i gotowe.   Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty,z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd.W każdym zestawieniu smakuje znakomicie.   Tak przyprawioną wątróbkę można

Maminek kulinarny
Kotlety grzybowe 181

   Korzystamy z obfitości grzybów i robimy próbę przed Świętami. Obgotowane grzyby (ok. 0,5 kg) odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulękroimy w

Maminek kulinarny
Udka z kurczaka w marchewce 191

wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C.   Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne.Marchewka smakuje wyjątkowo.Dodatek surówki z kiszonej kapusty powoduje, że danie podane np. z ziemniakamismakuje wyśmienicie.Smacznego

Maminek kulinarny
Ziemniaczki Zdzisia 197

   Dziękujemy za pomysł.Danie faktycznie jest smakowite.W dobrze osolonej wodzie gotujemy 12-15 ziemniaków "w mundurkach".W innym garnku, też w osolonej wodzie gotujemy

Maminek kulinarny
Śledzik z cebulką 190

   Śledzik do obiadu, ale również na wigilijny stół.Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki.Cebulę kroimy w kostkę. 

Maminek kulinarny
Zapiekanka z kaszanką 233

Szybka zapiekanka na obiad i nie tylko.Składniki:-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 60-70 dkg kaszanki-30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty-15 dkg wędzonego boczku-cebula-pieprz ziołowy   Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.   Boczek i cebulę kroimy w kostkę.   Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju

Maminek kulinarny
Patent na zioła i przyprawy do potraw. 110

Zaczęło się wielkie gotowanie bigosy, kapusty kiszone a co za tym idzie używały wiele ziół, przypraw w całości. Często zdarza się, że jak na złość przyprawa np. jałowiec w całości trawi się na ząb naszemu gościu. A nie raz słyszę mamooo a co to jest ja już tego nie chce jeść .... więc postanowiłam wykorzystać na to mój patent :)Potrzebna

Basia w kuchni
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 173

pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas.  W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może

Czerwień i błękit
Pierogi z kapustą i grzybami 176

wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia obgotować je w tej samej wodzie. Odcedzić, wodę zostawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek

Moje domowe kucharzenie
Sałatka warzywna 377

sałatki nie mogą się obejść. Chyba w każdym polskim domu jest robiona, ale każda gospodyni ma na nią swój własny przepis. To tak jak z bigosem... niby tylko kapusta kiszona i mięso, ale każdy też smakuje inaczej, bo każdy doprawia i przyrządza go na swój, często sekretny, sposób. U mnie też, odkąd nie mieszkam z rodzicami, a to już ponad

Delicious Titbits
Filet z dorsza na dwie panierki 162

drugiej strony do uzyskania złotego koloru.Również gdy jajko Ci zostało  wlej na gorącą patelnię. I to wszystko. Mało składników a smacznie.Podawaj z ziemniakami i np. kiszoną kapustą, lub z chlebem i masłem.SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki
Eskalopki z indyka zapiekane z pieczarkami i serem 669

Rozdzielić po równo na eskalopkach. Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać natką pietruszki. Zapiekać aż ser się rozpuści w 190oC. Eskalopki podałam z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty

Czerwień i błękit
Kurczak duszony w ziołach 316

Miękki, soczysty i aromatyczny. Taki właśnie jest ten kurczak. Wymaga niewielkiego zaangażowania, ale naprawdę warto trochę przy nim postać.Składniki:udka z kurczakasólczosnek granulowanypapryka słodka

chwile dla mnie

Proponowane wyszukiwania