nogi po zmartwychwstaniu i pozwalającą nabrać sił do walki jest krupnik. Jak wiadomo nie od dziś, ryż ma właściwości korkujące, dlatego ze sporego arsenału zbóż (obok jest jeszcze kasza jaglana i jęczmienna, najlepsze do krupniku) wybrałam właśnie ryż. Jest to jeden ze sposobów gotowania krupniku, bo jak to mówią, co dom to inny krupnik. Ten konkretny przekazała mi mama
Przepysznik - BLW i nie tylkomoich ulubionych dni w roku), postanowiłam wrzucić coś wesołego, smakowitego i równie niestandardowego co przepisy wrzucane przez nas do tej pory. We czwartek pojawił się pomysł na zużycie poobiedniej kaszy gryczanej, dzisiaj natomiast podobnie postąpiłam z ryżem. Wyszły fantastyczne naleśniki o lekkim posmaku opłatka, idealnie pasujące do syropu klonowego. Wydaje mi się też, że świetnie pasowałby do nich syrop pomarańczowy
Przepysznik - BLW i nie tylkoktóry zaprezentuję Wam poniżej, który swoja inspirację i początek miał w wywodzącym się z Pensylwanii naleśniku Dutch baby. Mniej znane, ale równie pyszne są fińskie naleśniki alandzkie na bazie kaszy manny bądź płatków ryżowych, a także pochodzące z tego samego kraju Pannukakku już bardziej przypominające klasyczne naleśniki, ale znacznie grubsze. Szwedzi chyba pozazdrościli Finom, ponieważ też mają swoją wersję
Przepysznik - BLW i nie tylkopłynu z patelni aby zahartować smietane aby się nie zważyła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Sznycelki możemy zajadać tradycyjnie z ziemniakami albo ryzem czy tez kaszą. Wybór zostawiam Wam. A jaką surówkę polecacie do tego mięsa
Radość kipiąca uśmiechem.Jeśli cała woda wyparuje to podczas duszenia należy ja uzupełniać. Kiedy mieso jest już miękkie po około 60 min. nalezy potrawe doprawić do smaku. Podawac z zniemniakami lub kasza. Albo po prostu z pieczywem ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.kostke. Warzywa dodac do miesa i dusic do miekkosci. Około 15 minut prezd koncem dodac pokrojone jabłko w kostke oraz kapary. Doprawic do smaku. Podawac z pieczywem lub kaszami , ryzem albo ziemniakiami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.uniwersalna. Pod koniec gotowania można zagęścić łyzką mąki wcześniej wymieszaną z wodą aby nie było żadnych grudek. Wlać do sosu i zagotować. Podawac z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.lodówki . Jabłka należy obrac i pokroić w drobną kostke, wymieszać je z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielic na dwie czesci. Tortownice (26cm) wyłozyc papierem, wysmarować masłem i posypać kasza manna. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami sliwkowymi (około pół słoika). Nastepnie wyłozyc jabłka które znów nalezy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe
Radość kipiąca uśmiechem.wkładamy na pół godziny do lodówki a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Tortownice o rozmiarze 26 Cm. smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia , smarujemy masłem i posypujemy kasza manna. Ciasto dzielimy na dwie części, jedna rozwałkowujemy i wykładamy nią dno oraz brzegi. Ser mieszamy z jajkami , cukrem oraz olejkiem na gładka mase. Ja uzyłam blendera. Na końcu
Radość kipiąca uśmiechem.dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory (ciasto filo) 300 gram tłustego twarogu
AZgotuj!pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Kurczak po andaluzyjsku może być podawany samodzielnie, z ryżem, z wybraną kaszą albo z bagietką. Składniki: 2-4 piersi z kurczaka 2 duże pomidory albo 1 puszka pomidorów 1 duża cebula, najlepiej czosnkowa 250 ml bulionu 1 bakłażan 1 marchew
Pociąg Do Kuchnidziennie minimum 3 razy w tygodniu, aby zachować optymalną kondycję i powstrzymanie się od otyłości. Poniżej przedstawiam propozycję posiłków do szkoły lub pracy na drugie śniadanie: Pancakes z papierówkami Kasza bulgur z twarogiem i dżemem truskawkowym Szybkie ciastko z truskawkami Szybkie kanapki z awokado i kiełkami Wrapy z papieru ryżowego Jaglana szarlotka z mieszanką studencką Czy ruch fizyczny i zdrowe
Truskawkowa Fiestadodatkiem goździków i cynamonu rozrabiamy mąkę kartoflaną z 2 – 4 łyżkami zimnej wody i wlewamy rozrobioną w ostatnie minucie gotowania, dosładzamy ją do smaku. Podajemy z makaronem lub kaszą manną pokrojoną w kostkę. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawynadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też poda ć z sosem czosnkowym. Jeśli mamy farszu za dużo możemy zrobi ć z niego takie nietypowe kotlety, takie jak na zdjęciu. Składniki
Smaczne Potrawyskładniki się nie łączą. Wyciągamy zbite w kulkę ciasto i wykładamy je na blaszce do tarty. Kładziemy na ciasto sreberko do pieczenia i sypiemy na to ryż bądź kaszę. Ja nasypałam cieciorkę. Chodzi o to, aby ciasto nie wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 min. Krem cytrynowy Wyciskamy sok z dwóch cytryn, wlewamy
Smaki Przyprawy i Kolory