Gołąbki bez mięsa, z farszem z kaszy gryczanej i grzybów. Pyszna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki kaszy gryczanej 3 garście suszonych grzybów leśnych 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Sos: woda z namoczonych grzybów 100ml śmietanki 30% 100ml wody łyżka mąki pszennej sól, pieprz(...)kilkanaście liści. W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia. Farsz: Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski. Grzyby odsączamy z wody, w której się moczyły ( wody nie wylewamy ! ), kroimy na małe paseczki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy
NiePieprz.plKrupnik z białą kaszą gryczaną. Wszyscy już znacie Królisia ( doświadczalnego ) i jego mało entuzjastyczny stosunek do mięsa. Owszem zje od czasu do czasu , ale z bólem serca ( znaczy doopy ) i międoli to tak długo, że sie słabo robi. No ale wiecie taka historia się zdarzyła jak byłam w sklepie. Idę sobie alejką z koszyczkiem, w radosnych podskoczkach mijam warzywka, potem(...)sposobem hop siup i łopatka zabrała się ze mna do domu. No jakoś tak nie mogłam temu biedactwu powiedzieć, że jej nie przygarnę. Razem z warzywkami i białą kaszą gryczaną łopatka stworzyła niezapomniane doznania samkowe i rzeczywiście spędziliśmy razem cudowne chwile. Zanim Króliś wrócił do domu, łopatka za pomocą magii wyparowała z zupy i mieliśmy dwa szczęśliwe stworzenia. Mnie
Spice things upDzisiaj mamy dla Was propozycję zdrowej kaszy gryczanej z kurczakiem. Składniki: - 100g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżka masła - 2 łyżki świeżej natki z pietruszki - 250 g śmietanki 18% - sól, pieprz Porcja na 2 osoby W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy(...)cebulką ok. 5 minut i dorzucamy pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. Danie przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy. Gotową kaszę mieszamy z 1 łyżką natki pietruszki i nakładamy na talerz. Na kaszę dajemy gotowy sos i posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki. Smacznego
Kuchenne WariacjeJeżeli nie macie pomysłu co zrobić z liśćmi buraków oprócz zupy czy tarty to mamy dla Was propozycję – gołąbki z kaszą gryczaną z pieczarkami Składniki na farsz: - 50 g kaszy gryczanej - 250 g pieczarek - 1 łyżka masła - 10 liści buraków - sól, pieprz - kilka gałązek zielonej pietruszki - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej Składniki na sos: - 150 g pieczarek(...)wodę i gdy zacznie się gotować wrzucamy każdy liść buraka osobno na ok. 5 minut. Gotowe liście odstawiamy do odcieknięcia i wystygnięcia. W między czasie robimy farsz do gołąbków. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę posiekaną w piórka i czekamy jak się lekko zrumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy
Kuchenne Wariacjezyczenia, smaki sa jak dla mnie dosc oczywiste. A ja lubie gdy pierogi kryja w sobie cos innego niz tylko kapusta z grzybami czy jagody. Dzis mialam ochote na kasze gryczana z twarogiem. Pierogi z kasza gryczana przepis na ciasto skladniki na nadzienie: 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego 1 cebula posiekana i podsmazona sol, pieprz majeranek suszony ostra(...)papryka w proszku wykonanie: Ciasto nalezy przygotowac wedlug przepisu. Po rozwalkowaniu wycinamy z ciasta kola za pomoca szklanki i napelniamy farszem. Na nadzienie nalezy ugotowac woreczek kaszy gryczanej wedlug przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy twarog i podsmazona cebule. Wszystko razem dokladnie mieszamy. Doprawiamy suszonym majerankiem, ostra papryka oraz sola i pieprzem. Pierogi gotujemy w osolonym wrzatku
Przysmaki Karolkidaniem spotkałem się kilka lat temu w uzdrowisku „Krystyna” w Busku znajdując się na rehabilitacji kardiologicznej. Moje zdziwienie było wielkie, bo do tamtego momentu kojarzyłem (moją ulubioną) kaszę gryczaną głównie z daniami obiadowymi i dodatkami mięsnymi. Dostając ją z mlekiem na talerzu na śniadanie byłem dość skonsternowany. Szukałem sposobu na pozbycie się dania z mojego talerza, jednak(...)coś co jeszcze przed sekundą wydawało mi się totalnie bez sensu może tak dobrze smakować. Odtąd czasem na śniadanie raczę domowników takim właśnie daniem. Polecam spróbować, połączenie mleka i kaszy gryczanej jest (wbrew pozorom) naprawdę bardzo, bardzo smaczne! Składniki kasza gryczana mleko Sposób przygotowania Kaszę gryczaną gotujemy na sypko stosując się do wskazań producenta na opakowaniu, gotując jednak troszkę krócej
Mr. TastePrzyznam szczerze, że nigdy nie byłam wielkim miłośnikiem kaszy gryczanej, ze względu na jej specyficzny zapach. Ale kiedy posmakowałam kaszę białą, niepaloną od razu zmieniłam zdanie. Z białej kaszy gryczanej robiłam już śniadaniowe placuszki z bakaliami , a dziś proponuję Wam wersję wytrawną - kotlety z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym. składniki: 100 g suchej kaszy gryczanej 1 mała cebula pęczek szczypiorku
babka w formiegołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Pyszny farsz z kaszy i podsmażonych pieczarek w połączeniu z kapustą i sosem pieczarkowym smakuje rewelacyjnie. Czas przygotowania : 2 godziny Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI GOŁĄBKI: 1 główka kapusty włoskiej 200 g kaszy gryczanej 600 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)masła 250ml śmietanki 18% sól pieprz 1. Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy wodą w proporcji jeden do dwóch. Czyli jedna część kaszy i dwie części wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem tak żeby kasza nam napęczniała. 2. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście i odkładamy na bok. Wycinamy głąba
karolgotujeŚwiętach i Sylwestrze dobrze jest rozpocząć kolejny rok od czegoś lekkiego… Jako pierwszy przepis w tym roku postanowiłam przedstawić Wam lekką sałatkę, będzie to sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną. Zawsze jak gotuję kaszę, którą zresztą bardzo lubię, dokładam jej więcej a później wykorzystuję do różnych sałatek np. https://ugotujmyto.pl/salatka-z-dynia-pieczona-kasza-gryczana/ Tym razem połączyłam kaszę z czerwoną fasolą(...)Myślę, że w tej jak i w każdej innej sałatce można sobie dowolnie zamieniać składniki w zależności od upodobań i dowolnie je sobie doprawiać… Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną Składniki: puszka tuńczyka puszka czerwonej fasoli woreczek kaszy gryczanej (ugotowanej) 2 jajka kilka połówek papryki konserwowej natka pietruszki sól, pieprz, olej rzepakowy, sok z cytryny Tuńczyka odsączyć, chyba
UgotujmyTo.plKasza gryczana podsmażana z cebulką, czosnkiem, kurkami i świeżymi pomidorami. Szybka do zrobienia, może być dobrym pomysłem na zdrowy lunch lub ciepłą kolację. Świetnie sprawdzi się także jako bardziej wyszukana alternatywa dla ziemniaków do obiadu. Dobrze smakuje posypana pokruszoną fetą lub podana z jajkiem sadzonym. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (lub 1 szklanka wcześniej ugotowanej(...)ząbki czosnku 1 pomidor 200 g świeżych kurek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili i kurkumy w proszku WYKONANIE Kaszę gryczaną wsypujemy do garnka, dodajemy 1/2 łyżki masła i podsmażamy często mieszając, przez około 2 minuty. Ostrożnie dolewamy gorącą wodę, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy
cool and mintynazwą. Bardzo prawdopodobne, że gołąbki ruskie zawdzięczają swoją nazwę pochodzeniu z tego samego regionu, co pierogi ruskie, czyli z Rusi Halickiej. O regionie tym mówiono, że „hreczką stoi”, ponieważ kasza gryczana (hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy(...)tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula
Trzeci talerzpółce zapas kaszy gryczanej. Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy to racuszki. Skąd ten pomysł? Otóż ostatnio byłam w Warszawie na Targach Kulinarnych Warszawski Smak. Wystawcy raczyli przybyłych gości mnóstwem rarytasów przygotowanych specjalnie na tę okazję. Pamiętam, że bardzo zasmakowały tam mojej siostrze małe racuszki z kaszy gryczanej z wędzonym pstrągiem. Ja pstrąga nie mam, ale zaopatrzyłam się(...)zrodziła się, gdy stałam już przy garach :D Robiłam je pierwszy raz i powiem Wam szczerze - są pyszne! Może spróbujecie na obiad lub kolację? Racuszki z kaszy gryczanej z kremowym serkiem 300g kaszy gryczanej 3 jaja 4 łyżki mąki pełnoziarnistej jedna mała cukinia papryczka chili ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, Składniki
Sajkofanka smakuDanie z jednego garnka, czytaj jednej patelni :) Jeżeli pozostała Wam ugotowana kasza gryczana, to ten przepis jest idealny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować kaszę gryczaną specjalnie do tego dania ;) Kaszy w tym daniu towarzyszą papryka, szpinak i jajko sadzone. W sam raz na lekki obiad lub kolację. Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: przepis z bloga Chlebem(...)solą 1 woreczek kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 2 jajka duża garść szpinaku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku szczypta chilli szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę. Smażyć kilka minut, aż papryka trochę zmięknie. Dodać szpinak. Gdy zwiędnie, dodać ugotowaną kaszę gryczaną
Moja Galeria SmakuSuszone grzyby, kasza gryczana, warzywa korzeniowe - czyli doskonałe składniki na zimowe danie. Sięgam do tego co mam w spiżarni i wychodzą takie cuda. Placki z kaszy gryczanej z mrchewką i koperkiem a do tego aromatyczny sos z suszonych grzybów ze śmietaną. Tanie, pyszne, zimowe danie. Ważne - grzyby wymagają namoczenia więc warto pomyśleć o tym poprzedniego dnia, przed gotowaniem(...)Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem Składniki: 3 garście suszonych grzybów 200 g kaszy gryczanej palonej 2 cebule 2 marchewki 1 mały kawałek pora 1 mała pietruszka 2 łyżki oleju 2 ziarna ziela angielskiego 1 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka wywaru warzywnego ze słoiczka ( albo kostka, albo domowy wywar warzywny) 3 jajka 2 łyżeczki posiekanego koperku
Smaczny zeszyt