kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:215/322)

Bezglutenowy chlebek z ziarnami 135

treściwy. Zaletą jest także to, że po tygodniu (w folii spożywczej w lodówce) jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia. Ma bardzo delikatny zapach kaszy gryczanej i nieziemsko chrupie. Ten prawdziwy chlebek Fit najlepiej kroi się po całkowitym przestudzeniu, idealnie na drugi dzień. No ale kto się oprze jeszcze ciepłemu? Mnie

To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 112

figurę. Wszyskie nasiona można kupić w większych marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością, natomiast mąkę można wyprodukować sobie w domu mieląc cieciorkę lub kaszę gryczaną w elektrycznym młynku, np. do kawy. Można również upiec ten chleb tylko z 500 g mąki pszennej. Chleb dobrze się zamraża pokrojony w kromki

To co kocham
Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem 139

Klasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz

To co kocham
Kurczak miodowo-cytrynowy 197

filety w marynacie i smażyć na patelni  grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie 170

rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Najprostszy na świecie dorsz w panierce 221

będzie grubsza - jeśli ktoś tak lubi Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i smażyć rybę na niewielkim ogniu z obu stron, na złoty kolor Czego chcieć więcej? :) Może jeszcze ewentualnie kaszy gryczanej oraz zielonej sałaty z jogurtem naturalnym kozim i jajkiem na twardo drobno posiekanym :) Moja córka oczywiście z frytkami... O masz... ;) To jest ryba! Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 162

dodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników  Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gaz Można podać z kaszą gryczaną i gotowanymi burakami - ja tak zrobiłam :) Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Jak zrobić masło klarowane? 182

używam już do smażenia ani oliwy, ani oleju, ani żadnych innych tłuszczów, gdy smażę cokolwiek. Używam tylko masła klarowanego lub oleju kokosowego, o którym wspominałam Wam przy okazji kaszy gryczanej na słodko .  Konsystencja masła klarowanego jest twarda i ma postać wiórków podczas zeskrobywania go.  Używamy go, roztapiając na małym ogniu. Gdy się roztopi - smażymy to,  co chcemy

Szczęśliwa kuchnia
Zrazy wołowe 213

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulką. Posmarowane musztardą, dzięki czemu nabierają wyraźniejszego smaku Najlepiej pasuje do nich kasza gryczana, ale z ziemniakami smakują równie smacznie. Jako surówkę polecam tarte buraczki. Mięso po ugotowaniu jest doskonale kruche i delikatne. Zrazy będą doskonałą propozycją na odświętny

Marta Gotuje
Gołąbki w kapuście kiszonej 143

garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści. Gołąbki zwijać według przepisu gołąbki z kaszą gryczaną . Dno naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około

królestwo garów
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 142

pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym creme brulee z kawą Inka i pieczoną gruszką Kalafior podbił moje kubki smakowe i serce. To było coś wspaniałego. Nie będę dużo

kolorowotorcikowo
KULINARNE nowINKI – warsztaty z Sebastianem Olmą / #instamix 132

się później okazało – wyjątkowo smaczne! W menu: Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym Crème brûlée z kawą Inką i pieczoną gruszką   Dania powstały w błyskawicznym

Ostra na Słodko
Ragout ze ślimaków – gulasz ze ślimaków 123

Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze ślimakami na ostro, według przepisów z książki „ Ślimaka podróż kulinarna ”.  Jola z kulinarne przygody przygotowała ”tartę”/placek drożdżowy z farszem, z kaszą gryczaną i ślimakami, przygotowanym przez Mariolę Skalmowską. Deser – bezę z truskawkami i kawiorem ze ślimaków, przygotował Paweł Masłowski. Nad wszystkim czuwał Grzegorz Skalmowski. A po gotowaniu, chwila na polu.... ;) zastawa

królestwo garów
SUROWA GRANOLA PEŁNA ZDROWIA 177

orzechy na kolejną serię, bo wiem, że ta obecna zniknie w mgnieniu oka. Polecam!  Składniki na 10 porcji: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 1/2 szklanki sezamu, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki nasion konopi, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych, 1/4 szklanki syropu klonowego, daktylowego lub innego słodzika, 1/2 łyżki cynamonu, 2 łyżki

Jeść, by żyć w zdrowiu
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 152

zajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki:   Naleśniki z  TEGO  przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 3/4 łyżeczki majeranku, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli

Jeść, by żyć w zdrowiu