kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:218/322)

Pieczony kurczak w ziołach z buraczkami 196

warzywa pięknie się uduszą i podpieką, skórka na kurczaku będzie niebywale cieniutka i chrupiąca, tzn. idealna.  Koniecznie wypróbuj ten przepis ;-) Drób z buraczkami i jabłkiem, możemy podać z kaszą gryczaną, jaglaną, orkiszem czy perłową. Ja najbardziej lubię, jak na talerzu dostanę przypieczone jabłuszko, sporą ilość buraczków, a z całej tuszki dostane kawałek chrupiącej i bardzo soczystej piersi z kurczaka

SMYKWKUCHNI
Co jeść przed treningiem? 136

produkty o wysokiej zawartości błonnika, które mogą powodować wzdęcia i niekomfortowe uczucie pełności. Najwięcej energii dostarczają węglowodany złożone czyli na przykład pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, kasza gryczana, nasiona strączkowe i warzywa korzeniowe. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest białko, budujące tkankę mięśniową. Wysiłek fizyczny przyśpiesza metabolizm, dlatego rośnie zapotrzebowanie na białko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg

Menmagazine
Co jeść przed treningiem? 140

produkty o wysokiej zawartości błonnika, które mogą powodować wzdęcia i niekomfortowe uczucie pełności. Najwięcej energii dostarczają węglowodany złożone czyli na przykład pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, kasza gryczana, nasiona strączkowe i warzywa korzeniowe. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest białko, budujące tkankę mięśniową. Wysiłek fizyczny przyśpiesza metabolizm, dlatego rośnie zapotrzebowanie na białko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg

Menmagazine
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 185

być pierwsza lepsza kaszanka od rzeźnika – na pewno znajdziecie jakąś mało tłustą, dobrze przyprawioną, zbalansowaną. Zdecydowanie bardziej do pierogów polecam Wam kaszankę z kaszą jęczmienną niż tą z kaszą gryczaną. Na zachodzie Polski, we Wrocławiu, dosyć ciężko jest ją „upolować”, ale całkiem dobra jest paczkowana z Sokołowa. Obieramy kaszankę z flaka i kroimy w centymetrowe plasterki. Cebulę i czosnek obieramy

Karo in the Kitchen
Fusilli z żołądkami drobiowymi w sosie 107

sumie zamysł był inny, ale wyszło bardzo smaczne danie. Trochę przez przypadek, bo sklep obok nie miał kaszy gryczanej...dzięki temu powstało coś pysznego. No, może jak na makaron (czas przygotowania), to "lata" świetlne...ale warto...nawet bardzo.    Składniki 400 g makaronu fusilli 600 g żołądków drobiowych 500 ml bulionu drobiowego 1 liść laurowy woda 1 płaska łyżeczka

R'n'G Kitchen
Bieszczadzkie smaki - część II 146

rodzaju kopytek. Bazą do ich przygotowania są płatki owsiane. Podane zostały ze skwarkami i białym serem twarogowym.  Kolejnym daniem były Hryczanyki – kotlety z mięsa i ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Smażone na oleju lub smalcu. Ciekawe dania które dobrze smakowały w tym miejscu. W wielu rozmowach o Bieszczadzkich serach przewijały się określenia: sery od Greka, sery od Nikosa, Nikosowe

królestwo garów
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 132

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami. Z dodatkiem kaszy gryczanej i ogórka kiszonego smakuje przepysznie. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej ok 150 g groszku mrożonego duża marchew cebula kilka ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych papryka ostra lubczyk, czosnek niedźwiedzi sól, pieprz łyżka masła czubata łyżeczka mąki Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ze wszystkich

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z kuskusem, bobem i tuńczykiem 165

Obiecałam, że wśród lunchbox’ów pojawią się szybkie propozycje na sałatki, które można zjeść na zimno. Ostatnio proponowałam wersję z kaszą  gryczaną, dzisiaj natomiast nadal pozostaję w temacie bobu. Tym razem połączyłam go w zupełnie inny, ale zarówno smaczny sposób. Taka sałatka w upalne dni również znakomicie zastąpi obiad. Ps. głosy w akcji Gotowanie za głosowanie możecie oddawać tutaj

Fabryka pomysłów
PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 157

składniki z których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka

cool and minty
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM 185

wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody.  Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

cool and minty
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 153

przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona

cool and minty
Kurczak pieczony z pomidorami, czosnkiem i kozieradką 109

układacie je na udkach. Na koniec kładziecie na nich kilka kawałków masła i pieczecie w temperaturze 200 st. C pod przykryciem przez około godzinę. Możecie podać z sałatką z kaszy gryczanej, ogórka i koperku z łyżką jogurtu lub śmietany przyprawionej solą i pieprzem oraz z puree ziemniaczanym z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
50 przepisów na koktajle 173

owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl

Moja smaczna kuchnia
Duszony ozór wołowy. Obiad rodzinny z wieloletnia tradycją. 306

mąką żytnią bądź redukujemy go na tyle by zgęstniał uważając by nie przypalić. Ważne jest by nie była to stara wołowina. Ozory cielęce to już rarytas. Podajemy z kaszą gryczaną bądź jęczmienną i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Klasyka Babcino - Mamowej kuchni mojego dzieciństwa. Na zawsze będzie mi się kojarzyć z tymi dwoma najukochańszymi Babkami. Jeśli jesteście ciekawi rozpływającej się

Kuchnia po mojemu
Roladki z serem w panierce z borowików, cebulki i amarantusa 172

obtaczamy w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczamy w panierce. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej panierki. Gotowe roladki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną

VioletoweKucharzenie