wyrzucać z niej zepsutych produktów. I na dzień przed wyjazdem okazało się, że właściwie to opróźnianie poszło mi bardzo dobrze bo został mi tylko kawałek mięsa i włoska kapusta... Trzeba było jednak zrobić obiad i właśnie w tym miejscu pojawił się pomysł Mojego Dania Jednogarnkowego - czyli wrzuć wszystko co masz i zobacz co wyjdzie.... A że wyszło bardzo smacznie(...)przepis zagościł u nas na dobre... Nawet przy pełnej lodówce. Dlatego dzielę się z Wami moim "odkryciem". Danie jednogarnkowe. Składniki na 2 porcje: 300 g łopatki; pół główki kapusty pekińskiej (moja nie była zbyt duża); 1 nieduża cebula; 1 marchewka; kawałek pietruszki; 1 łyżeczka masła; 2 garści ryżu; pieprz, sól, ostra papryka; woda. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w paski
MiksturownikWitam, dziś pokarzę, jak wykorzystałam ryż biały SONKO i co z niego smacznego powstało :) GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA: 400 g mięsa mielonego 200 g kapusty 1 torebka ryżu białego SONKO sól, pieprz pomysł na " gołąbki bez zawijania" lub sos pomidorowy Kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odciskamy. Ryż gotujemy, połowę czasu, czyli jakieś 6 minut(...)misce łączymy składniki - ryż, mięso, kapustę. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy gołąbki i obsmażamy. Podsmażone przekładamy do garnka, zalewamy sosem lub gotowym " pomysłem na..." i gotujemy ok 40 min. SMACZNEGO ! A teraz troszkę o ryżu SONKO Ryż biały długoziarnisty jest najbardziej uniwersalną i najczęściej spożywaną odmianą ryżu na świecie. Jego łagodny i neutralny smak pozwala użyć
kolorowotorcikowoduża cebula 300 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 jajko 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz kolorowy KAMIS 5-6 liści kapusty włoskiej sos : 30 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mleka 1 szklanka wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz kolorowy KAMIS WYKONANIE: Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę(...)kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać jajko - wyrobić masę. W garnku zagotować wodę, osolić. Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby zmiękły. Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić. Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi. Na środek liścia kłaść porcję farszu, zawijać brzegi ( składać w kopertę
kolorowotorcikowoPodczas wertowania listopadowego numeru Poradnika Domowego oczywiście najbardziej byłam zainteresowana przepisami. Skusiło mnie danie makaronowe z tuńczykiem i ... kapustą. Niby dziwne, ale mocno wierzyłam w jego sukces. Wyszło ciekawe, z pewnością sycące, chociaż nie każdemu pewnie zasmakuje. Niemniej u mnie wszyscy chętnie zjedli. źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59. Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty(...)oleju 2 puszki tuńczyka w kawałkach łyżka koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, ostrej i majeranku 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, kapustę posiekać, cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć, paprykę pokroić w kostkę. Do pół litra wody dodać koncentrat, masło, olej i wszystkie warzywa. Dusić pod przykryciem przez 15 minut
Pasja Smakukilka produktów z Meksykańskiego Tygodnia Lidla , więc postanowiłam z siostrą zrobić szybką kolację. Tortille, kurczak, salsa i warzywa. Składniki: pierś kurczaka 1/2 zielonego ogrórka 2 pomidory 1/2 małej kapusty pekińskiej opakowanie Tortilla Wraps przyprawa Fajita Seasoning słoiczek Chunky Salsa (medium) 10 dag startego żółtego sera olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski lub dużą kostkę i obsypać(...)przyprawą Fajita. Podsmażyć na patelni. Ogórka pokroić w pół plasterki, pomidory w cząstki, a kapustę pekińską drobno poszatkować. Tortille kolejno podgrzewać na suchej patelni. Na każdej ułożyć porcję kapusty, kilka kawałków kurczaka, ogórki, pomidory i 2-3 łyżki Chunky Salsa. Przed zwinięciem posypać tortille żółtym serem. Następnie ciasno je zwinąć i podawać od razu. Ja proponuję wrapy na ciepło
Pasja SmakuZakasałam czym prędzej rękawy i ruszyłam do kuchni. Z każdej wycięłam odpowiednie filety, po czym zamarynowałam w soli,pieprzu ziołowym i soku z cytryny. Jako dodatek przygotowałam kapustę kiszoną (prawdziwą kiszoną! ;). Pokroiłam ją na mniejsze kawałki... ... i przesmażyłam na oleju z miodem i kminkiem, dodając odrobię soku z cytryny, soli i pieprzu. Dorsz po godzinie był gotowy
Sajkofanka smakupietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę(...)listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować
Ala piecze i gotujewazrywami i dodatkiem jabłka to doskonały dodatek do pieczonego mięsa.: Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki. Inne przepisy na surówki: Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 1 mały por 2 marchewki 1 jabłko 1 pietruszka natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki majonezu delikatnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduze piersi z indyka kapusta pekinska 3 pomidory 1 cebula 0,5 ogorka swierzego 4 rzodkiewki frytki majonez ketchup przyprawa do gyrosa/kebaba sol pieprz Wszystko kroimy : szatkujemy kapuste, kroimy cebule, ogorka, pomidory i rzodkiewke Polowe cebuli odkladamy, a reszte skladnikow razem mieszamy ( mamy salatke z kapusty pekinskiej) Dobrawiamy sola i pieprzem(...)czasie robimy frytki wedlug przepisu na opakowaniu Wszystko razem ukladamy na talerzu wpierw frytki na to mieso i obok salatke z kapusty pekinskiej Do smaku dodajemy sobie majonez i ketchup Smacznego
Klaudynkowa kuchniaprzerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki: 5 dużych ziemniaków, 3 liście kapusty, 200g świeżego boczku, ostra papryka, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, rozmaryn, bazylia, oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut(...)kostkę. Po 1/3 łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki. Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty. Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościzupka;) Ja proponuję kapuśniak ugotowany na wędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Pikantny, sycący i rozgrzewający. Idealna zupa na aktualna pluchę... Składniki: 200 g wędzonego boczku, 1/2 kg kiszonej kapusty, 2 marchewki, 3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej, 2 cebule, ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryk. Przygotowanie(...)Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować. Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć
Z miłości do słodkościwykrawaniu i lepieniu tego przysmaku. Za kazdym razem mysle sobie, ze wiecej przy nich roboty niz jedzenia. Ale jak tradycja, to tradycja i nie ma taryfy ulgowej. Pierogi z kapusta i grzybami skladniki na ciasto 0,5 szklanki maki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sol 2 zoltka Pol szklanki maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem(...)bedzie sie dobrze zlepiac na brzegach. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzatku. skladniki na farsz trudno mi podac ilosci, bo ja daje wszystkiego na oko suszone grzyby kapusta kiszona - daje o polowe mniej niz grzybow sol, pieprz majeranek Grzyby namaczay we wodzie dzien wczesniej. Nastepnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie az do miekkosci. Kapuste kiszona gotujemy podobnie
Przysmaki KarolkiSzybka surówka z kapusty z dodatkiem pysznego sosu curry na bazie jogurtu. Teraz kiedy warzyw jest pod dostatkiem i są w miarę tanie polecam do robienia takich surówek, bo to nie tylko szybki dodatek od obiadu ale i zdrowy. Sosy można robić jakie się chce wszystko zależy od inwencji i zawartości naszych szafek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJesień nadeszła pełną parą a z nią na nasze stoły wędrują bardziej treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane razem z kapustą, raz świeżą a raz kiszoną. Syte, treściwe, rozgrzewające danie, typowo polski klasyk. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknadaje się do słoików na zimę, a także na co dzień na świeżo do obiadu. Warto zmieniać kombinacje warzyw, sos i tak będzie pyszny i ożywi każdą sałatkę z kapusty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik