kapustą - 19268 przepisów (strona:783/1285)

Kartofelkraut, ciapkapusta lub panczkraut 212

klasyka, pożywne, proste, prosto z darów ziemi, prosto od serca. Może by w wersji postnej jak tutaj, a można wzbogacić smak o dodanie podsmażonego boczku. Wystarczą trzy składniki, ziemniaki, kapusta kiszona i cebula. Zapraszam. Przepis ten oraz wiele innych możecie znaleźć w 4 numerze Magazynu Śląskiej Blogosfery MASZKETY . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z roszponką, pesto genovese i kozim serem 333

dzieła!  Jeśli podoba Ci się sałatka podziękuj klikając "Lubię to" ! Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 duża garść roszponki 1 duża garść pokrojonej w kostkę kapusty pekińskiej Pesto genovese 90g Ser Kozi 100g Rzodkiewka 6 główek Marchew mały kawałek  Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Umytą roszponkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną pekińską, pokrojone w cienkie talarki

Kuchnia PROzdrowotna
Młoda kapusta z boczkiem, koperkiem i pomidorkami 143

jest powód, żeby ręce załamywać. Ale znając życie, jutro będzie piękne słońce ;)Za chwilę siadamy do szybkiego obiadu, mój mąż z okazji występów swoje ukochanej córeczki wziął urlop :)Młoda kapusta i młode ziemniaczki :)A później bierzemy parasolki i pędzimy na występ do MDKu, a następnie do przedszkola, posiedzieć przy mini stoliczkach na mini  krzesełkach z PSZCZÓŁKAMI :)Czytaj więcej

bistro mama
Pierogi z kapustą i grzybami 155

Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami! I choć w mojej hierarchii potraw wigilijnych zajmują miejsce czwarte, tuż za podium, to nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na świątecznym stole. O świętach w moim domu, potrawach, napiszę osobny post. Choć wcześniej tego nie planowałam, to zmotywowało mnie kilka komentarzy. A przez lata trochę się zmieniło...Czytaj więcej

bistro mama
"Parzybroda" - młoda kapusta 106

Ucieka mi ten czas pełnej wiosny przez palce. Mało truskawek, mało czereśni, mało kalafiora, mało młodej kapusty. Skąd w ogóle w maju te wszystkie młode dobroci? Pamiętam, że pierwsze młode ziemniaki  pojawiały się dopiero na początku lipca. Truskawki i czereśnie to również wspomnienie związane z początkiem wakacji. Wchodzenie na drzewa, choć mnie nigdy to nie dotyczyło, bo grzecznie czekałam

bistro mama
Kapuśniaczki 236

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kapuśniaczki czyli jak wykorzystać ponownie pozostałe jedzenie ze Świąt/Sylwestra 228

pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Gulasz z segedyński z plackami rösti 182

Dzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naturalne sposoby na kaca 1037

warzywnych z dużą zawartością witaminy C i tych z grupy B, a także potasu, wapnia i żelaza. Na poprawę naszego samopoczucia doskonale wpłynie: sok z ogórków kiszonych, sok z kapusty kiszonej, zakwas buraczany. Soki te szybko uzupełnią „wypłukane” przez alkohol niedobory witamin i pierwiastków, ponadto pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit i wspomogą usuwanie toksyn z organizmu. Soki te szybko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety kapuściane 174

kurczaka!Pomidorowa sałatka lub ulubiony sos wzbogacą danie o dodatkowe walory smakowe!Polecam! SKŁADNIKI:-mąka -1,5 szklanki-bulion (z kostki) – 250 ml- jajko – 2 szt- kapusta pekińska – ok. 200 g- dowolna wędlina – 150 g- natka pietruszki – 1 pęczek- olej do smażenia- sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W garnku miksujemy mąkę

Ostra na Słodko
Żeberka w sosie własnym 129

potrzeby podlewamy wodą.Pod koniec odlewamy do garnuszka trochę powstałego sosu , dodajemy śmietanę , dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do gęsiarki.Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!Np. z kapustą!Z czystym sumieniem polecam zasmażaną Provitus

Ostra na Słodko
Wczorajszy obiadek 103

pozbywanie się" zakupów z targu. Tym razem był szpinak (kupiony jako świeże liście) ze śmietaną i czosnkiem. Gotowane kolby kukurydzy z masełkim i solą morską oraz surówka z kiszonej kapusty ( z jabłkiem i marchewką). Do tego był też tradycyjny kotlecik z kurzej piersi, ale głód zwyciężył nad blogiem i kotleciki zostały pożarte zanim miałam szansę na zrobienie fotki :)Na deser

Z butelką mleczka w tle
Pierś z kurczaka po hawajsku z pieczonymi frytkami 257

pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem ananasa i żółtego sera. Podałam je z pieczonymi frytkami, konfiturą z borówki i surówką z kapusty pekińskiej. To mój bardzo smaczny pomysł jak odmienić zwykłego kotleta schabowego Sprawdzi się zarówno na obiad ale również na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy. Post Pierś

Marta Gotuje
Curry z dyni z warzywami i kurczakiem 234

każdego z Was ;) Składniki: dynia do 1 kg 3 małe marchwie cebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie usunęliśmy podczas  zapiekania cebul z farszem z tuńczyka ) 1/4 małej główki kapusty resztki kurczaka z obiadu 2 łyżki pasty curry, ja użyłam zielonej pasty sól, pieprz, olej Wykonanie: Warzywa kroimy niedbale i wszystkie razem dusimy pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju

Taste Of My Day
Kapuśniak na wędzonych żeberkach 194

zaskoczę, bo kapuśniak to przecież nasza tradycyjna popularna zupa, wiec nic odkrywczego. Ale ten wyszedł idealny i sama nie wiem dlaczego tak rzadko go robię, bo na domowej kiszonej kapuście wyszedł pysznie domowy, pachnący wędzonką. Najlepsza zupa na jesień. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik