krewetek, parzę je na sicie żeby pozbyć się lodu. Nacinam od szerszego końca do połowy- wrzucone na gorący wywar rozwiną się na kształt podobny do łabędzia. Drobno kroję kawałek kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej. Jeśli mam akurat kawałek boczku- wrzucam go na patelnię, żeby skarmelizował się z każdej strony. Nie ma boczku? Nie szkodzi, zostało pół wczorajszego wołowego steka, pokroję
Karo in the Kitchenwoka wrzucamy naszykowane elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, kapusta pekińska, kapustki bok choy) i dodaniu do całości sosu. Proporcje w jakich używam tego sosu to 2 łyżki sosu + 4-5 łyżek wody na porcję, czyli na około 4-5 szklanek
Karo in the Kitchenpytanie – palcami czy pałeczkami? SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko
Karo in the Kitchenpatelni. Jako farsz posłużyły mi tzw. " resztki", bo po co miałoby się zmarnować. Pokroiłam w kostkę szynkę, pół papryki czerwonej i pół żółtej, kukurydzę z puszki ( około 4 łyżki), kapustę pekińską ( pokrojoną w paski). Do tego sos czosnkowy u nas niestety gotowy, ale można zrobić tzatziki oraz ketchup. Danie gotowe było w niecałą godzinę. Stasiek zjadł
apetytnapieczenieSałatka z fetą i warzywami na waflu Składniki: - opakowanie sera Feta (u mnie półtłusty) - kapusta pekińska - pomidory - ogórek - puszka kukurydzy konserwowej - średnia cebula - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - olej rzepakowy dodatki: - wafle Sunny Corn Przygotowanie: Ser feta kroję w kostkę, warzywa również. Wszystko przekładam do miski, dodaję kukurydzę oraz
Kuchnia co dniamoże stać się trybowanie uda, ale że jest to tylko jedna kość, więc nikomu nie powinno sprawić to trudności. U mnie eskalopki zostały podane z pęczakiem i sałatką z kapusty pekińskiej. Składniki: około 1,2 kg udźca 2 ząbki czosnku olej do smażenia około 1/2 litra bulionu pieprz ulubione przyprawy: curry, tymianek, czosnek Sposób przygotowania Udziec z indyka myjemy
na moim stole...Smaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu Składniki 500 g karkówki wieprzowej 450 g porów 1duża zielona papryka 200 g kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wódki (Krupnik) 3 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego wegeta 1 łyżeczka ostra papryka sól pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchensię pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne 10-15 minut aż ser się dokładnie roztopił, ale nie podpiekł. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo-czosnkowym. Wypróbujcie koniecznie
Kuchnia Prezydentowejnaszym przypadku. Mamy nadzieję, że podzielicie się wrażeniami smakowymi, jeśli wypróbujecie to danie. Nasza wskazówka : jeśli nie uda się Wam kupić Pak choi, możecie spokojnie użyć kapustę pekińską. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniebrakiem chęci na wystawanie przy kuchni. Dlatego przygotowałam szybki, niekłopotliwy, a przy tym bardzo smaczny obiad - jajka zapiekane na boczniakach, które podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki z kapusty pekińskiej. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytytaki przysmak. A wy macie korzyść w postaci przepisów. Tym razem nie zrobiliśmy frytek, z którymi zwykle właśnie pochłaniamy nasze domowe burgery. Ja zajadałem się surówką z pora i kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a Madzia zadowoliła się samym burgerem. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera cheddar na osobę
Marder&Marder Manufacturepracy :) Składniki: 1 duża pierś kurczaka sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny) ogórki kiszone lub konserwowe (0,5 litrowy słoik) 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu kapusta pekińska (1 mała lub 1/3 dużej główki) 1/2 op. przyprawy do gyrosa 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę (wielkość dowolna). Smażymy
Kolorowy Przepisownikraczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również deseru truskawkowo- piernikowego z likierem amaretto wykorzystującego poświąteczne pierniki, przygotuję również gołąbki w kapuście pekińskiej oraz siekane kotleciki , być może już wkrótce pojawią się na blogu również sylwestrowe drinki. A jak wyglądają Wasze przygotowania kochani? Składniki 70 dag schabu bez kości
Kuchenne aromatypotem kilka razy w sezamie. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z ziemniaki i dowolną surówką, np z Surówką z kapusty pekińskiej SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewysałatka z kurczakiem, serem kozim i sosem czosnkowym. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: filety z piersi kurczaka (opcjonalnie indyka) Papirus Winiary (z czosnkiem i ziołami) kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe kapusta pekińska ser sałatkowy- kozi mały por 3 jajka ugotowane na twardo czerwona papryka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Kawałki kurczaka smażymy w papirusie wg.instrukcji
Wielki apetyt